A Wyzowl az utóbbi öt évben a marketingesek munkáját segítette a State of Video Marketing nevű kutatásával, amelynek köszönhetően szélesebb képet kaphatunk a videó marketing területéről.

Az idei kutatás eredménye remekül tükrözi azt a fejlődő folyamatot, ami egyre inkább jellemzi ezt a szektort. Megfigyelhetjük, hogy a videós marketing eszközök fejlődésével mind a piac, mind pedig a nézők plusz értéket kapnak.

Továbbá az is érzékelhető, hogy egy új és egyben feltörekvő trendről van szó, mely képes arra, hogy megmozgassa a teljes piacot. Melyek azok a trendek amiket korábbi trendekből veszünk át? Mi effektív és mi nem?

Ezekre a kérdésekre kapunk választ a State of Video Marketing kutatásból, melynek eredményeit a következőkben részletesen ki is fejtjük!

 • A márkák és a marketingesek körében is egyre népszerűbb a videókkal történő reklámozás.
 • A YouTube egyértelműen a legelterjedtebb videós platform a marketingesek számára – és egyben az általuk legsikeresebbnek vélt is.
 • Egy átlagos fogyasztó naponta több mint egy-másfél órányi online videó tartalmat tekint meg, a megkérdezettek 15%-a pedig több mint három órát.
 • A 2018-as év a Linkedin videó fejlődésének éve lehet. A Linkedin videó tartalmát használó marketingesek száma jelenleg 38% körül van – ez várhatóan 2018-ban 55% -ra emelkedik.
 • Egyre több forgalmazó fedezi fel a videókban rejlő lehetőséget. Míg korábban 5 marketingesből csupán 1 fogadta el és használta eszközként, addig napjainkban már 3-ból egy teszi ugyan ezt.
 • A Snapchat videó értéke egyre csökken a márkák számára. Tavaly, 2017-ben csak 11%-uk használta azonban ez várhatóan még tovább esik 9% -ra.

Használat, költség és megtérülés

A kampányokban megjelenő videók használata csaknem 17%-al nőtt az elmúlt 12 hónapban. Ez úgy tűnik, hogy a 2018-as évben is folytatódni fog, ugyanis 3 olyan megkérdezett vállalkozás közül – amely jelenleg nem használja a videót marketing eszközként – 2  szeretné elkezdeni még az idén. Azok akik eddig már használták szinte egyhangúlag azt nyilatkozták, hogy szeretnék folytatni a videós reklámtervet. A túlnyomó többségük még a befektetések növekedést is tervezi, vagy fenntartja a videós kiadásainak költségét a következő tizenkét hónapban is – bár érdekes megjegyezni, hogy csökkenés történt a pozitív befektetési megtérülést jelentő marketingesek számában.

 • A vállalkozások 81%-a használja a videót marketing eszközként.
  (A 2017-ben csupán 63%)
 • Azok a vállalkozások, akik jelenleg nem használják a videót, 65%-ban azt állítják, hogy szeretnék az idén kipróbálni. (2017-ben 34%).
 • Akik jelenleg használják 99%-ban azt mondják, hogy továbbra is ezt teszik. (százalékban ugyanaz mint tavaly.)
 • A vállalkozások 85%-a fontosnak tartja a videós marketingstratégiát.
  (2017-ben 82%)
 • A vállalkozások 82%-a 2018-ban tervezi, hogy többet költ videó marketingre.
  (ugyanaz a százalék, mint tavaly.)
 • A marketingesek 78%-a szerint a videó jó megtérülést biztosít.
  (Ebben csökkenés figyelhető meg ugyanis 2017-ben 83% volt)

Hatékonyság

A videók marketing felhasználása sokféle üzleti funkciót jelent. A marketing szakemberek szerint a nézőszám növelése, a megértetés, az értékesítés és a forgalom növelése jelentős mértékben a videóknak köszönhető.

 • A marketingesek 97%-a szerint a videó segített a felhasználói megértés növelésében (termékük vagy szolgáltatásaik kapcsán)
 • 76% szerint ez segített nekik az értékesítés növelésében.
 • A marketingesek 80%-a szerint a videó növelte a tartózkodási időt a weboldalukon.
 • 76% azt mondta, hogy segített nekik a forgalmat növelni.

A fogyasztók továbbra is pozitívan értékelik a videós tartalmakat. A nézők leggyakrabban a videót kiindulópontként használják ahhoz, hogy felépíthessék ismereteiket a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban. Érdekes, hogy a videó is működhet úgy, mint a fogyasztók túlnyomó többségének “billenőpontja”- döntő tényező, amely meggyőzi őket, hogy megvásárolják vagy igénybe vegyék a terméket vagy szolgáltatást.

 • Az emberek 95%-a megnézte a magyarázó videót, hogy többet megtudjon egy termékről vagy szolgáltatásról.
 • Az emberek 81%-a meg van győződve arról, hogy az alapján vásárol egy terméket vagy szolgáltatást, hogy megtekintette-e a márka videóját.
 • Az emberek 69%-a meg van győződve arról, hogy egy megtekintett videó alapján vásárol meg egy szoftvert vagy alkalmazást.

A következő adatok alátámasztják a videós tartalom népszerűségét a fogyasztók körében. Amikor a marketingesek hoznak létre tartalmakat szeretnek hozzáadni valamilyen értéket, amivel a videó elnyerheti a közönség tetszését, és annak extra hatása miatt gyakran meg is osztják azt a saját barátaikkal. Sőt ha annyira megkedvelik a tartalmat a nézők, több hasonló videót szeretnének látni a márkától. Ha pedig ilyen szinten hozzászoknak a márka videóinak megtekintéséhez továbbra is a YouTube platformját fogják preferálni a reklám szövegek olvasása helyett.

 • A fogyasztók 83%-a fontolgatja, hogy a számukra tetszetős videókat megosszák barátaikkal.
 • Az emberek 85%-a azt állítja, hogy szeretne több videót látni kedvenc márkájától 2018-ban.
 • Ha mind a videó, mind a szöveg elérhető ugyanazon az oldalon, a
  az emberek inkább a videón keresztül szeretnék megismerni a terméket vagy a szolgáltatást.

Platform trendek

YouTube videók:
A megkérdezett marketingesek 87%-a publikált videós tartalmat a YouTube platformjára. Közülük 90% mondta azt, hogy effektív stratégiának bizonyult. A marketingesek 87%-a nyilatkozta, hogy 2018-ban is tervezi használni a YouTube videókat.

Facebook videók:
A megkérdezett marketingesek 68%-a publikált videós tartalmat a YouTube platformjára. Közülük 87% mondta azt, hogy effektív stratégiának bizonyult. A marketingesek 70%-a nyilatkozta, hogy 2018-ban is tervezi használni.

Instagram videók:
A megkérdezett marketingesek 41%-a publikált videós tartalmat a YouTube platformjára. Közülük 78% mondta azt, hogy effektív stratégiának bizonyult. A marketingesek 44%-a nyilatkozta, hogy 2018-ban is tervezi használni az Instagram videókat.

Snapchat videók:
A megkérdezett marketingesek 11%-a publikált videós tartalmat a YouTube platformjára. Közülük 27% mondta azt, hogy effektív stratégiának bizonyult. A marketingesek 9%-a nyilatkozta, hogy 2018-ban is tervezi használni.

Linkedin videók:
A megkérdezett marketingesek 38%-a publikált videós tartalmat a YouTube platformjára. Közülük 75% mondta azt, hogy effektív stratégiának bizonyult. A marketingesek 55%-a nyilatkozta, hogy 2018-ban is tervezi használni az Instagram videókat.