Nem igazán vannak szabályok a videózást illetően, mert a videókészítés nagyon egyedi és kreatív művészeti tevékenység. Így a jól bevált használattól eltérően az egyedi technikai megoldások is figyelemfelkeltők lehetnek egy videó nézésekor. Viszont az esetek többségében az nagy előny, ha tudatosan komponálod meg a videóid. Ehhez készítettünk neked egy szempont listát.

Fények használata

A telefonok nagyon apró optikai szenzorral rendelkeznek, ezért kevesebb fényből kell jó minőségű képet alkotniuk, mint egy jóval nagyobb szenzorral rendelkező DSLR gépnek. Ennek eredményeképp pl. az éjjel készített videók sokkal “zajosabbak” és homályosabbak a nappal készített felvételekhez képest. Bár az újabb típusú telefonok már meglepően szép videókat készítenek félhomályban is, ha több fény érkezik a kamera lencséjébe, akkor a felvételen jobban kitűnnek az apróbb képrészletek is.

Ahogy a fotózás esetében, úgy a videózásnál is nagy jelentősége van annak, hogy mely irányokból érkező és milyen jellegű fényt használunk. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy érdemes a kép lényegi részét (a videó szereplője, bemutatott tárgy, stb.) jól megvilágítanod, ez által vizuálisan kiemelve őt/azt a háttérből. Ha a megvilágítás pl. szobában történik, akkor használhatsz műfényt (pl. softbox).

softbox

Képaláírás: Softbox segítségével megfelelő fényeket tudunk biztosítani zárt helységben is.

A fény helytelen használatáról is érdemes szót ejtenünk, ilyen pl. amikor szabadtéren a nappal szemben állva videózunk. Ilyenkor a fény megcsillan és többszörösen visszaverődik az objektív lencséin, ami fátyolos, esetenként színes csíkokat eredményező képet eredményez. Ha csak nem ez a koncepciónk (pl. naplemente felvétele), akkor ezt a helyzetet kerüljük és ne álljunk szemben a nappal, vagy használjunk valamilyen napellenzőt, akár a tenyerünket!

 

Stabilizátor és állvány. Mikor melyiket?

Mozgás közben, vagy egy helyben állva kameráznánk? Eszerint dönthetjük el, hogy az adott helyzetben kamera állványt, vagy stabilizátort használjunk. Videó nézéskor nagyon zavaró tud lenne, ha egy mozgó/remegő felvételt kell néznünk. Választhatunk állványnak akár egy olcsó tripodot is, de ha mondjuk sétálás közben szeretnénk a kamerába beszélni, akkor egy ún. gimbal lesz a megfelelő vétel számunkra.

Tripod – pár száz forintért már hozzájuthatunk.

telefon stabilizátor gimbal

Gimbal – kb. 25-50 ezer Ft-ért már tudunk nagyon jó gimbalt vásárolni telefonhoz.

Az utóbbi pár évben annyit fejlődtek a noname kínai gimbalok, hogy szinte bármelyiket választhatjuk, nem fogunk csalódni. Én a DJI Osmo Mobile 1-es típust még 110 ezer Ft-ért vettem 3 évvel ezelőtt, de jelenleg már a 2-es típust kevesebb, mint fele annyiért beszerezhető.

Ne használj digitális zoomot!

Most már egyre több telefont szerelnek többféle optikával, ami egy közelebbi látószöget is biztosít számunkra, ezt nyugodtan használhatjuk. De ha a telefonunk digitális zoomját használnánk, ne tegyük, inkább menjünk közelebb a videóra rögzíteni kívánt személyhez/tárgyhoz, hogy ne rontsunk a képminőségen!

 

A figyelem fenntartása – legyen érdekes a videód!

Gondoljunk például egy leleplező videóra, vagy egy bármilyen jelenetre, aminél feszülten figyeljük, hogy mi fog történni a szereplőkkel! Ilyenkor a videó cselekménye tudja fenntartani a figyelmet és amennyiben a cselekmény részletei jól látszódnak, egyik néző sem fogja kifogásolni a technikai részleteket, hogy ha zajos és ferde a kép, netán rosszak a fényviszonyok.

A videó témája meghatározza a szükséges forgatási és vágási igényeket. Egy pörgős, dinamikus témájú videót gyors kamera mozgásokkal és sok vágással tudjuk izgalmassá tenni, ellentétben egy meditatív jellegű kisfilmmel, aminél a lassabb mozgások és átmenetek alkalmazása eredményeznek jobb hatást.

Ezek viszont megkövetelik azt, hogy már a forgatás előtt legyen elképzelésünk arról, hogy milyen jellegű, hangulatú videót szeretnénk készíteni, mit akarunk kifejezni, hiszen ez a videókészítés összes fázisára hatással van.

 

Legyél kreatív!

“Stay creative!” – Hangzik el minden Cinecom videó végén, amit én is a legjobb jelmondatnak gondolok és lehet tanácsolni mindenkinek a kezdő videósoktól a profikig.

Álljon hát itt zárásként egy videó, amiben több trükköt mutatnak be, hogyan lehet egyszerűen (és alapvetően nem videós eszközökkel) látványos hatásokat elérni:

Neked is vannak saját ötleteid?