A YouTube 2005-ös születése óta hihetetlen számokat ért el. Nem csak a világ legnagyobb videó megosztó és megjelenítő platformja lett, de a második legnagyobb keresőmotor a Google után és a harmadik legnagyobb webhely a világon. Jelenleg több mint egymilliárd ember rendelkezik YouTube fiókkal és a felhasználók 300 órányi videós tartalmat töltenek fel percenként.

A fent említett számokból érzékelhető, hogy itt se könnyű kitörni és kitűnni a tömegből. Bizony, nem csak egy weboldalnak van szüksége erős és jól átgondolt SEO stratégiára, hanem egy YouTube csatornának is. A megtekintési idő 70%-a azokon a videókon történik, amiket a YouTube ajánlott – ezért is szokták azt mondani, hogy a Google legnagyobb innovációja ez az ajánlási motor. A YouTube kiadott egy leírást (The YouTube Video Recommendation Engine), amiben részletezik, hogy hogyan is működik ez a motor.

A következő részben összeszedtünk nektek 6 tippet, amivel megerősíthetitek csatornátok SEO-ját és így még több nézőt érhettek el. Lássuk!

 1. Metaadatok

 

A mai napig a metaadatok sokkal fontosabbak YouTube SEO kapcsán, mint a Google keresési eredményei esetében.

Bár a YouTube képes automatikusan létrehozni a videókhoz feliratot, és a tudása, hogy a videókból információt szűrjön le az évek során sokat javult, ne hagyatkozz csak ezekre, ha azt szeretnéd, hogy a YouTube javasolja a videóidat az ajánlások között.

A bevezető részben említett YouTube dokumentum megjegyzi, hogy a metaadatok fontos információforrások, és bár sok esetben hiányosak vagy teljesen kitöltetlenek, ezt az akadályt az ajánlómotor mégis le tudja küzdeni.

Bizonyosodj meg róla, hogy minden lehetséges metaadatot megadtál a videóid kapcsán annak érdekében, hogy ez a motor még könnyebben és még kevesebb munkával meg tudjon találni téged és csatornádat. Nézzük, hogy milyen adatokat kell kitöltened:

Cím

Győződj meg róla, hogy a legfontosabb kulcsszavadat szerepelteted a címben. Fontos, hogy a cím mindenképpen felkeltse a néző figyelmét és érdeklődését azonnal, informatív legyen, viszont a clickbait módszerektől tartózkodj.

A figyelemfelkeltő címek vitathatatlanul még fontosabbak a YouTube-on, mint a hagyományos keresések, mivel a platform nagyobb mértékben támaszkodik az ajánlásokra, mint a keresési eredményekre.

Leírás

Adj meg egy informatív leírást, ami tartalmazza a fő pontokat és kérdéseket, amivel a videóban foglalkozol. Legyen ‘kulcsszó nehéz’, tartalmazza a legfontosabb kulcsszavaidat és azok variációit, szinonímáit. A legjobb, ha kitöltöd a rendelkezésre álló helyet, de ha mégse, akkor győződj meg róla, hogy leírásod minimum 250 szó hosszú.

Ezenkívül, ha olyan leírást írsz, ami más videókhoz is kapcsolódik, akkor könnyebben tűnsz fel azoknak a videóknak az ajánlásaiban.

Tagek

A kulcsszó címkék továbbra is számítanak a YouTube-on, ellentétben a Google keresőmotor meta kulcsszó címkéivel, amelyek funkciója teljesen megszűnt. Vedd fel az elsődleges kulcsszavaidat és ezeknek variációt, a videóban megjelenő témákat, valamint azoknak a YouTubereknek a nevét, akiket megemlítesz.

Lejátszási listák

Azokat a videóidat, amelyek kapcsolódnak egymáshoz, ugyanazt/hasonló témát dolgoznak fel, rendezd közös lejátszási listákba. Ezeket a lejátszási listákat bátran ajánld egy-egy videód végén. Ha a lejátszási listáid jól teljesítenek és a YouTube úgy ítéli, hogy nekik köszönhetően a nézőket tovább a platformon tartod, előnyben részesíti őket és bekerülnek az ajánlások közé.

Indexkép

Használj figyelemfelkeltő indexképeket! A jó indexképek általában tartalmaznak egy rövid szöveget is a videó témájáról, valamint egy izgalmas képet, ami azonnali érzelmi reakciót vált ki a megtekintőből. Jó indexképek készítéséről szóló cikkünkben további hasznos információkat osztunk meg, érdemes azt is elolvasni.

Felirat

Bár a YouTube automatikus feliratai meglehetősen pontosak, a rendszer még mindig gyakran félreértelmez egy-egy szót. Amikor csak lehetséges, add meg ezt a részt is a metaadatok között.

Fájl neve

Ha hiszed, ha nem, bizony a fájl neve is hatással lehet YouTube csatornád SEO-jára. Ezért is érdemes a legfontosabb kulcsszavadat a fájl nevében szerepeltetni. Sokat nem nyom a latba ez az adat, de rontani biztos nem fog a teljesítményeden.

2. Videóadatok

 

A videóban lévő adatok napról napra egyre fontosabbá válnak.

A YouTube dokumentuma kifejezetten fontos információforrásként jelöli meg a nyers videó streamet. Mivel a YouTube azonnal elemzi a hanganyagot és automatikusan létrehoz feliratokat, nélkülözhetetlen, hogy a legfontosabb kucsszavakat kimond a videóban. Akár hivatkozhatsz más YouTube csatornára vagy videóra is, így még esélyesebb, hogy bekerülsz annak ajánlásai közé.

Ezen felül egyre fontosabb, hogy a ‘talking head’-es típusú videóktól kezdj el elszakadni, mivel a Google létrehozott egy Cloud Video Intelligence APIt, ami képes felismerni és értelmezni a különböző tárgyakat is a videódban.

A videódban megjelenő képes vagy videó bevágások, amelyek tartalmazzák a legfontosabb kulcsszavaidat segíthetnek, hogy a videód relevancia pontszáma fejlődjön a jövőben.

Legyenek a videóid átgondoltak, logikusan felépítettek annak érdekében, hogy az algoritmusok minél könnyebben tudják elemezni azok szemantikai tartalmát és kontextusát.

3. Felhasználói adatok

 

Mondanom se kell, hogy nincs közvetlen kontrollunk a felhasználói adatok felett, azonban nem fogjuk tudni megérteni, hogy a YouTube ajánlómotora hogyan működik és hogyan tudjuk csatornánkat és videóinkat minél jobban optimalizálni, ha nem tisztázzuk, hogy a felhasználói adatok milyen szerepet játszanak ebben.

A YouTube dokumentuma két kategóriára bontja a felhasználói adatokat:

 • Explicit: Ez magában foglalja a videók kedvelését és a csatornákra való feliratkozást.
 • Implicit: Ez magában foglalja a megtekintési időt is, amely nem feltétlenül jelenti azt, hogy a felhasználó elégedett volt a videóval – ezt a YouTube által kiadott leírás is elismeri.

A felhasználói adatok optimalizálása érdekében fontos ösztönözni felhasználókat a kifejezett interakcióra – például kedvelésre vagy feliratkozásra -, de fontos továbbá olyan videók létrehozása is, amelyek jó implicit felhasználói adatokat eredményeznek.

Nélkülözhetetlen, hogy folyamatosan figyeld a közönséged megtartását, különösen a viszonylagos közönségmegtartást. A rosszabb viszonylagos közönségmegtartással rendelkező videókat elemezni kell, hogy meg lehessen határozni, hogy mi lehet az oka a rossz eredménynek. A különösen gyenge közönség megtartással rendelkező videókat pedig el kell távolítani, hogy ne ártsanak a teljes csatornádnak.

4. Co-Visitation, avagy az együttes megtekintés megértése

 

Most kezdünk el igazán elmélyülni a YouTube ajánlómotorjának működésében.

A YouTube dokumentum kifejti, hogy az ajánlómotornak egy alapvető építőköve az a képessége, hogy egy videót egy hasonló videóhoz tud kapcsolni. Fontos megjegyezni, hogy itt a hasonló videók alatt olyan videókat értünk, amelyeket a felhasználó nagyobb valószínűséggel fog megnézni (és feltételezhetően élvezni) a kezdeti videó megtekintését követően, és nem feltétlenül van hasonlóság a két videó tartalma között.

Ezt a feltérképezést a motor egy co-visitation nevű technikával végzi.

A co-visitation – esetleg együttes megtekintésnek/látogatásnak lehetne magyarul nevezni – tehát azt számolja, hogy egy-egy videó páros hányszor volt megtekintve egy időintervallumon – például 24 óra – belül.

Annak megállapításához, hogy a két videó hogyan kapcsolódik egymáshoz, az ‘együttes megtekintés’ számát egy normalizációs funkcióval osztják el, például a választott, jelölt videó népszerűségével. Más szóval, ha két videó nagy látogatottsággal rendelkezik, de a jelölt videó viszonylag népszerűtlen, akkor a jelölt videóhoz viszonyított pontszámot tekintjük magasnak.

A gyakorlatban a kapcsolódási pontszámot úgy kell módosítani, hogy figyelembe vegye azt, hogy az ajánlómotor maga is befolyásolja az ‘együttes megtekintés’ számát, a megtekintési időt, a videó metaadatait, stb. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy olyan nézőkre van szükséged ahhoz, hogy a videódat megtalálja az ajánlómotor, akik megnéztek egy videót, aztán a te videódat is rövid időn belül.

Ennek számos módja van:

 • Válasz videók készítése rövid idő alatt egy kezdeti videó létrehozása után.
 • Videók közzététele olyan platformokon, amelyek egy másik népszerű videó forgalmát növelték.
 • Egy adott videóhoz kapcsolódó kulcsszavak célzása (ellentétben egy általánosabb témával).
 • Olyan videók létrehozása, amelyek egy meghatározott YouTubert céloznak meg.
 • Nézőid bátorítása, hogy nézzék meg egy másik videódat is.

5. Perszonalizáció

 

 

A YouTube ajánlómotorja nem egyszerűen olyan videókat ajánl fel, amelyeknek magas a kapcsolódási pontszáma. Az ajánlások személyre szabottak minden egyes felhasználó számára, és ennek módjáról a dokumentumban részletes leírást adnak.

Kezdetnek kiválaszt egy csomag videót, beleértve azokat a videókat, amelyeket a felhasználó megnézett, olyan tényezők alapján súlyozva, mint például az nézési idő, hogy kedvelték-e a videót, stb.

 

A legegyszerűbb ajánlómotor a legmagasabb kapcsolódási pontszámmal rendelkező videókat egyszerűen kiválasztaná, és ezeket az szerepeltetné ajánlásokban. A YouTube azonban felfedezte, hogy ezek az ajánlások túlságosan szűkek, valamint olyannyira hasonlóak voltak, hogy a felhasználó valószínűleg megtalálta őket. Ehelyett a YouTube kiterjesztette az ajánlásokat olyan videók beillesztésére is, amelyek magas kapcsolódási pontszámmal rendelkeztek azokkal a videókkal, amik a túl szűk kategóriába tartoztak. Más szavakkal, nem feltétlenül kell magas kapcsolódási pontszámmal rendelkezned egy videóval ahhoz, hogy annak ajánlásai között feltűnj. Elég, ha magas kapcsolódási pontszámod van egy olyan videóval, aminek magas kapcsolódási pontszáma van a kiszemelt videóval.

6. Ranglisták: videó minősége, felhasználói specifikusság és diverzifikáció

 

Mint már említettük, a YouTube ajánlómotorja nem kapcsolódási pontszám szerint rangsorolja a videókat, hanem más tényezők alapján határozza meg.

A YouTube által kiadott dokumentum e tényezőknek a következőket említi: videó minősége, felhasználói specifikusság és diverzifikáció.

Videó minősége

Minőségi jelek:

 • Felhasználói értékelések
 • Kommentek, hozzászólások
 • Megosztások
 • Feltöltési idő
 • Megtekintés

A cikk ezt nem említi, de a munkamenet hossza is vezetõ tényezõvé vált, tehát azok a videók, amik hosszabb ideig meg tudják tartani a közönséget, jobb értékelést kapnak és többször ajánla őket a YouTube.

Felhasználói specifikusság

Ez a tényező azokat a videókat részesíti előnyben, amelyek egyezést mutatnak a felhasználó böngészési/keresési előzményei alapján.

Diverzifikáció

A túl egyforma, hasonló videókat eltávolítják a rangsorból, így a felhasználóknak szélesebb választási lehetőség áll rendelkezésére.

Konklúzió

A YouTube ajánlómotorja központi szerepet játszik abban, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba és milyen kapcsolattal rendelkeznek a platformmal. Ha megérted a YouTube működési elvét, akkor drasztikusan tudod növelni az esélyeidet a jó pozícióban történő megjelenésre. Emészd meg a fenti részeket – tudom, nem volt egyszerű -, esetleg nézd át a YouTube dokumentumát és illeszd be az itt tanultakat a marketingstratégiádba.

A cikk Pratik Dholakiya írása alapján készült