Mindenki látott már szponzorált videót a YouTube platformján, de hogy pontosan mit is takar a kifejezés és hogyan segítheti egy csatorna fejlődését, azt már nem tudják annyian. A következőkben bemutatjuk, hogyan dolgozz együtt cégekkel úgy, hogy a szponzorált tartalmad elnyerje a megbízó és a nézőközönséged tetszését is!

A szponzorációk egyik legnagyobb titka, hogy a cégek egyre gyakrabban nyitottak már hazánkban is arra, hogy influencerekkel közösen dolgozzanak. Ugyanis más médiumokkal (értsd televízió, újság) ellentétben, a videóidon keresztül könnyedén el tudnak érni nézőidhez.

Mi is az a szponzorál tartalom?

Sokak számára a szponzorált videó egy olyan együttműködést jelent, a márka és az influencer között, amelyben mind a két fél ad és kap is valamit. Vegyük például azokat a YouTubereket akiknek a videózás már teljes munkaidős állás. Nekik ez nem csak egy extra kereseti lehetőség, inkább egy biztos jövedelmet jelenthet az Adsense bevételek mellett.

Az szponzorációk természetesen nagy részben a márkáktól függenek. Nem mindegy ugyanis, hogy mire is kér téged a szponzor, hol tartasz a közös munka előtt és hova juthatsz általa. Bár az együtt létrehozott tartalom nagy részét megszabja a márka, mégis a szerves részét te jelented.

Különböző típusai léteznek az ilyesfajta integrációnak, egy szponzorált tartalom lehet rövid együttműködés (shout-out integration), amikor egy terjedelmesebb videóban megemlíted a márkát, vagy lehet szó hosszabb dedikált videóról. Utóbbi típusú tartalomnak az elején legtöbbször elhangzik a sokak által ismert “Ezt a videót az XY cég szponzorálta…” nyitány. Majd ezt követően több, a márka által megadott szempont szerint bemutatásra kerül a termék.

Van egy másik típusú együttműködés, ami egyre gyakoribb és amit a YouTuberek is jobban kedvelnek. Amikor a márkának van egy téma ötlete, de a kivitelezést már a tartalomelőállítóra bízzák. Ez esetben nem csak sokkal ötletesebb, kreatívabb lehet a közös munka, hanem természetesebb is. Hiszen te jobban ismered a közönséged preferenciáit, így nem fog úgy tűnni mintha egy forgatókönyvet olvasnál.

Összegezve elmondhatjuk, hogy egy szponzorált tartalom akkor lesz sikeres, hogy ha saját stílusodban mutatod be az adott termék használatát, vagy esetleg szereted is azt a márkát. Törekedj arra, hogy ötletesen jelenjenek meg a termékek, nyugodtan használj kreatív szkriptet. Ami pedig a legfontosabb: próbálj autentikus maradni!

Mikor készítsd el az első szponzorált tartalmadat?

Sokan úgy gondolják, csak akkor keresi fel őket egy cég, ha már nagyon nagy követőbázissal rendelkeznek, de ez nem igaz! Néha a kisebb csatornák sokkal értékesebbek a márkák számára! Miért? Egyrészt azért mert a kisebb csatornák követői sokkal jobban elkötelezettek a videós felé. Másrészt az ilyen csatornák körében gyakran felmerülnek olyan niche témák, amik másol nem.

Gondoljunk úgy ezekre a kis feliratkozó számmal rendelkező csatornákra, mintha a nézők egy “exclusive klubnak” a tagjai lennének. Ez az a tulajdonság ami leginkább tetszik a szponzoroknak. Ugyanis ezzel az autentikus felindultsággal tudják igazán aktivizálni a nézőket. Még azt sem kell elmondanod a videódban, hogy “menjetek és vegyétek meg a terméket”, a néző magától, felszólitás nélkül meg fogja tenni csupán azért, hogy ennek a”klubnak” a tagja legyen!

Hogyan reagál a közönséged a szponzorált tartalmakra?

Az első együttműködéseknél a tartalomelőállítók mindig tartanak a videók visszhangjától. Hogyan fog reagálni a néző a szponzorációra? Tetszik neki, vagy lehet annyira idegen számára, hogy leiratkozik a csatornáról? Nem kell félni a szponzorációktól! És nem is kell eltitkolni azokat! Őszintén mondd el a videódban, hogy a közönséged épp egy szponzorált tartalmat néz. Azzal, hogy az adott márka a csatorna mögé áll és támogatja azt, csak jobbak lesz a jövőbeli videók! Ahhoz viszont, hogy ilyen őszinteséggel tudj beszélni a szponzorációkról fontos, hogy csak is olyan márkákkal dolgozz együtt amik passzolnak a csatorna tematikájához, vagy a te személyiségedhez!

Szponzorált tartalom, ami jó a nézőknek is?

Nem feledkezhetünk meg azokról a szponzorált videókról sem, amik plusz értéket adnak a nézőidnek. Itt gondolhatunk egyrészt arra, hogy a közönséged olyan dolgokat láthat, amiknek köszönhetően új ismeretekkel, tudással lesz gazdagabb, vagy amit te önerőből nem tudtál volna bemutatni. Másrészt a márkák egyre gyakrabban adnak speciális névre szóló kupon kódot a YouTubereknek. Így az együttműködés nem csak a márkának a tartalomelőállítónak, de még nézőnek is jövedelmező, hiszen kedvenc videósának köszönhetően kedvezményesen tudott vásárolni.

Ha pár tanácsban kéne összefoglalni, hogy mire is figyelj egy szponzorált tartalom elkészítésekor, a következők lennének:

  • Találj zökkenőmentes integrációkat.
  • Termékeket csak is autentikusan használj!
  • Egyértelműen, egyszerűen tedd közzé a szponzorált tartalmaidat.
  • Olyan márkákkal dolgozz, akik passzolnak a csatornádhoz.
  • Közvetíts megfogható értéket a nézőidnek.
  • Keress olyan márkákat, akik az integráció mellett engedik, hogy autentikus maradj!