YouTube videósok körében állandó vitatéma, hogy saját maguk szerződjenek le a YouTube-al, a Partnerporgramon keresztül, vagy egy többcsatornás hálózattal (MCN) szerződjenek. Ez az egyszerűnek tűnő kérdés sok dolgot érint és sok előítélet mögé kell benéznünk ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk.

Egy MCN-hez való csatlakozás minden YouTube-alkotó számára fontos döntés. Az MCN-ek vagy más néven hálózatok olyan cégek, akik több YouTube-csatornával állnak társult vállalkozási viszonyban. Az általuk nyújtott szolgáltatások közé tartozik többek között a közönségfejlesztés, a tartalomprogramozás, az együttműködés az alkotókkal, a digitális jogok kezelése, a bevételszerzés, illetve az értékesítés. Már ezzel is több és értékesebb szolgáltatást nyújtanak, mint amit az AdSense önmagában, de azért a helyzet nem ennyire egyszerű. Mielőtt csatlakoznál, gondosan tekintsd át, milyen szolgáltatásokat tud neked nyújtani egy MCN, és mik az anyagi vonzatai a partnerségnek. Ebben segítünk ezzel a cikkel.

Miért kell „eladnod magad”?

Mindenek előtt tisztázzuk azt a kérdést, hogy ha te YouTube csatornát menedzselsz és rendszeresen készítesz videókat, miért ne viszolyogj a monetizálástól. Vagyis miért nem ciki hirdetéseket megjeleníteni a csatornádon?

Például azért, mert rengeteg időt és anyagi áldozatot fektetsz bele a videóidba, és ugyan pár hétig vagy hónapig motiváló lehet a növekvő nézettség és a pozitív visszajelzések, de hosszútávon nagyon nehéz fenntartani így a videózást. Igenis motivál a pénz is, sőt, a segítségével fejlesztheted tudásod, eszközeid, gépparkod!

Fontos ezért megérteni, hogy a reklámokkal a videós nem eladja magát, hanem finanszírozza saját tevékenységét. Az a cél, hogy szórakoztass, vagy hasznos tudást adj át nézőidnek a videókkal nemes cél, és ezt bevétel termeléssel szeretnéd hosszútávon fenntarthatóvá tenni, nem igaz? Ebből a nézőpontból már nem ördögtől való a termékelhelyezés vagy a szponzorációs együttműködés.

Különbségek az AdSense és YouTube partnercéggel való megállapodás között

Nézzük meg, milyen funkciókat lehet elérni önálló YouTube partnerséggel és YouTube hálózattal (MCN) kötött partneri viszonyban!

Az alábbi listát mi elsősorban a saját szolgáltatásainkat ismerve állítottuk össze, nem vonatkoznak más magyar vagy külföldi YouTube MCN partnerre.

 

Mindenképp olvasd el a lenti részletes magyarázatot, mert néhány dolgot nem tudtunk a táblázatba beírni, és az itt látható egyszerűsített magyarázatokat jó részleteiben is megismerni!

Monetizálási különbségek

A fenti listát szeretnénk megmagyarázni. Ahány partnerhálózat van a világon, annyi „szokás”, illetve üzleti modell szerint működnek, és sajnos nem mindegyik bánik tisztességesen a YouTuber-ekkel. Miközben ezt a kijelentést sok negatív videós tapasztalata is alátámasztja, azt is látni kell, hogy itt is vannak korrekt cégek, akikkel érdemes leszerződni, hiszen mindent megtesznek az „istállójukhoz” szerződöttekért. Például a YouTube ma már kiköti, hogy az összes MCN felelős azért, hogy értékes szolgáltatást nyújtson az alkotóknak, követve a YouTube bevált módszereit, és a csatlakozásnál tilos spam jellegű, félrevezető nyelvezetet használniuk. Magyarul, tételesen meg kell mutatniuk, mit ajánlanak a csatlakozásért cserébe.

Az AdSense és a YouTube ügynökségek másképp kezelik a csatornák bevételeit. Az AdSense automatizált szolgáltatás, így pl. a legtöbb esetben fellebbezésnek nincs helye, rugalmasságot ne nagyon várj tőle. Ezzel szemben, amikor egy YouTube Partnercéggel állsz szerződésben, ő a videó megosztó konszernnel közvetlen jogi kapcsolatban áll, és segít neked a bevételeid maximalizálásában, vagy akár kisebb-nagyobb problémák felderítésében.

A legtöbb, YouTuber által menedzselt csatorna nem szokta elérni azt a bevételt, mint a YouTube Partnercéggel szerződésben levő.

Bevétel megosztás – az AdSense-től kapott bevételeden nem kell megosztoznod akkor, ha magad menedzseled csatornád és nem állsz szerződésben egy MCN-el. Viszont a nap végén nagy valószínűséggel kisebb lesz a bevételed, mintha MCN-partner lennél, ez pedig az alacsonyabb CPM értékből következik. A bevétel-megosztásos modellel működő MCN-ek ebből kifolyólag kedvezőek lehetnek számodra.

Prémium CPM – van néhány YouTube hálózat vagy MCN, akik a saját hirdetési kampányaikat futtatják a velük szerződésben levő csatornák videói előtt és ezzel állításuk sokkal magasabb CPM-et képesek elérni, mint amit az AdSense ajánl. Ezek a hálózatok akár 5-10 dolláros CPM-et is emlegetnek csatlakozóiknak, de a legtöbb esetben ezek túlzó ígéretek. Minden YouTube hálózat a Google hirdetési rendszerét használja arra, hogy a videói erre alkalmas felületeit reklámokkal töltse ki, így az átlagos CPM-ek tekintetében nincsenek akkora különbségek a hálózatok között, mint azt néhányan állítják.

Kifizetési küszöb vagy fizetési korlát – a Google AdSense egyik legnagyobb hátránya, hogy az induló-, vagy kisebb videó csatornáknak is fel kell halmozniuk 70 Eurót (100 dollárt), és addig nem férhetnek hozzá pénzükhöz. Ez eltarthat akár hónapokig is. MCN csatornák esetén nem kell ezt a pénzt halmozni, nálunk, a Bug TV-nél már 1000 Ft-tól kifizetjük a bevételedet!

Kifizetési mód – AdSense esetén Magyarországon (is) csak a Paypalon keresztül vagy banki átutalással tudsz hozzájutni a YouTube-os bevételeidhez (mi is ezt a kifizetési formát preferáljuk), de ha leszerződsz egy YouTube Partner ügynökséggel, többnyire bármilyen módon kérheted a pénzed. Adott esetben a bevételeidet még vissza is forgathatod saját csatornád hirdetésére (és hidd el, kiemelt Google Partner ügynökségként eléggé értünk a YouTube hirdetésekhez 🙂 ).

Fizetési gyakoriság –a Google AdSense mindig hónap közepén fizet. A partnerhálózatok is ehhez szokták kifizetéseiket igazítani. Nálunk negyedévente vagy havonta van kifizetés, megállapodástól függően.

Azonnali, vagy instant bevételszerzés – ha elkezded használni a Google AdSense-t, az nem mindig engedi a videót azonnal monetizálni és ez nagy gondot okozhat akkor, amikor a feltöltésedet követően gyorsan nagyra növekszik egy-egy videó nézettsége. A legtöbb esetben a Google Adsense azonnal engedi a videóid monetizálását, tehát tudsz velük bevételre szert tenni, de néha minden külső ok nélkül megakad a folyamat és csak megy el az idő, miközben sok ezer videónyi bevételtől elbukhatsz. YouTube MCN-eknél ez a probléma nem áll fenn.. Feltöltöd a videód, publikálod, és pörög a bevétel is!

Fiók hozzáférés és előnyök

Fontos szempont, hogy egy YouTube hálózathoz kapcsolódáskor tisztában legyél arra nézve, hogy ha te hozzájuk kapcsold csatornád milyen jogaid maradnak meg, illetve kerülnek korlátok közé. Feleslegesnek tűnik mondani, mégis szeretnénk kiemelni: olvasd el a szerződést, amit épp aláírni készülsz! Ha angol nyelvű a szerződés, ez még fontosabb!

Csatorna menedzsment – Ha szerződésben állsz egy MCN-el, a konkrét csatorna management feladatokat adott esetben kiadhatod nekik feladatként, belevehetitek a megállapodásba, ezzel adott esetben nagy munkát levéve válladról. Ilyen kéréssel elsősorban cégek szoktak hozzánk fordulni, nem vloggerek, de nyitottak vagyunk videósokkal való ilyen szintű mélyebb együttműködésre is. Példaként: nagy segítség ez olyan vállalatoknak, akik nagy mennyiségű videóval szeretnék webáruházuk forgalmát növelni.

Teljes tulajdonjog – amikor csatornáddal csatlakozol egy MCN partnerhez, jogokat adsz neki a csatornád hozzáféréséhez. A legtöbb esetben ez csak a videók és analitikai adatok megtekintési jogát érinti, mást nem. Néhány hálózatnál itt mégis van különbség és emiatt fontos, hogy elolvasd, mi történik, ha hozzáférést biztosítasz csatornádhoz. Természetesen funkcionálisan meg tudod vonni a hozzáférést bármikor az MCN-től, de ettől függetlenül, ha szerződésben állsz egy valakivel, követelésekkel élhet feléd. Mi a szerződött partnereinknek meghagyjuk a teljes tulajdonjogát csatornájukhoz, nem törölhetünk és módosíthatunk videóikon.

Ellenőrzött státusz – ezt a funkciót egyénileg is elérheted meg MCN partnerrel is.

Managelt státusz – a legtöbb hálózat (gyakorlatilag az összes), a managelt vagy kezelt állapotot tudja biztosítani, ez első sorban a harmadik feles követelésekben illetve, azok minimalizálásában fog érződni.

Tartalmi követelésre fellebbezés – az AdSense és az MCN hálózatok is ugyanolyan jogokkal tudnak fellebbezni akkor, ha valaki azt állítja, hogy használtad a videóját. Az MCN-ek viszont bizonyos esetekben képesek megoldani alapértelmezetten nem megoldható problémákat és gyorsabbak is az ilyen ügyek elintézésekor.

A szerződés hossza – az AdSense-es monetizáláskor bármikor megteheted, hogy egyes videókhoz kikapcsold a bevételszerzést, de ha egy MCN partnerrel szerződsz, hosszútávon gondolkodj! Van, aki többéves szerződést köt a csatorna tulajdonossal. A legjobb MCN-ek ténylegesen partnerként tekintenek az általuk menedzselt csatornákra, ahol kvázi egy csapatként dolgoznak azon, hogy minél nagyobb megtekintést, regisztrált tagot és természetesen bevételeket érjenek el. Ha egyik hónapról a másikra ki akarsz lépni, mert pl. meguntad a videózást, ne szerződj le MCN-el. Nálunk minimum egy évig meg kell ígérned, hogy rendszeresen készítesz videókat és együttműködsz velünk.

Egyéb előnyök

Sajnos sok negatív előítélet él a YouTube hálózatokkal szemben, többnyire a be nem váltott ígéretek, vagy a csatornatulajdonost hátrányosan érintő szerződési pontok miatt. Vannak hálózatok, akik a jutalékért cserébe irreális ígéretekkel dobálóznak: reklámozni fogják videóidat, növelik a nézettségedet, növelik a csatornád CPM-jét, stb. aztán pedig ezeket nem teljesítik. Ha mégis, a nagyobb csatornákkal megteszik, a kicsikkel nem.

Mi a Bug TV-nél minden partnerünknek segítünk a csatorna optimalizálásban, promócióban vagy bármilyen felmerülő igényben. Találkoztunk már olyan videóssal, aki egy rossz partnerrel való szerződésbe „ragadt bele” és csak ezután szerződött velünk, vagy éppen az AdSense „bugyraiban” tévedt el, és ezután érkezett hozzánk. Mi azért a bevétel-megosztásos modellt ajánljuk, mert véleményünk szerint ezzel nagyon előnyös szerződést biztosítunk partnereinknek és tényleg a javát akarjuk annak, aki sok idejét öli bele a videózásba abban a reményben, hogy ennek nézettségét tekintve, vagy akár anyagilag is élvezheti a gyümölcseit.

Csatorna optimalizáció – a fenti táblázat szerint, amennyiben önállóan menedzseled a csatornádat, csak a saját tapasztalataidra tudsz hagyatkozni arra nézve, mitől tud jobb lenni a csatornád, hogyan tudnál a videóidnak nagyobb nézettséget generálni. Ha MCN partnerrel szerződsz, van lehetőséged tőlük segítséget kérni. A hozzánk szerződő csatornák egyfajta átvilágításon vesznek részt, és esetenként egészen hosszú listát vagy csatorna auditot adunk arra nézve, mit kellene a videók szövegezésén, a csatorna beállításain javítani, és ha erre részedről van igény, a menedzselést is részben, vagy egészben elvégezzük.

Csatorna support – ha az valaki AdSense-el monetizálta a csatornáját és problémába akad, hiába várja a közvetlen segítséget, hiszen nincs egy olyan ügyfélszolgálat, ahol megbeszélhetné valakivel az aktuális ügyeit. Ilyenkor jöhet a fórumozás, keresgélés, és a sok-sok elvesztegetett óra, néha eredmény nélkül. Ez a probléma sok YouTube partnernél megoldott. Mi a szerződött partnereinknek írásos ígéretet adtunk, hogy 24 órán belül reagálunk kéréseikre, sőt, esetenként telefonon is tudunk egyeztetni.

Szponzoráció – néhányan vagy nem igazán jók abban, hogy tartalom gyártóként eladják magukat, vagy talán nincsenek megfelelő kapcsolataik ahhoz, hogy szponzorokat hajtsanak fel maguknak. Ez az egyik legnagyobb előny akkor, ha MCN partnerhez szeretnél szerződni, hiszen egyes hálózatok szponzori kapcsolatokat is kínálnak partnereiknek. Gondolj bele, ha egy partnercég szervezésében ülsz le cégekkel tárgyalni, az érdekedben eljáró, jogi és üzleti ügyekben jártas szakemberek nagyon jó együttműködést tudnak számodra kiharcolni!

Audio könyvtárak – a YouTube alkotói stúdióján belül, a létrehozás fülnél mindenki számára elérhető a hangkönyvtár, melyben ingyenesen felhasználható zenéket, hangeffekteket is találsz, illetve itt lehet ellenőrizni azt is, hogy az általad használni kívánt zenéhez milyen szerzői jogok kapcsolódnak. Ezt a jogot nem veszted el MCN-hez kapcsolódás után sem, sőt, egyes hálózatok a szerzői jog által védett zenékkel rendelkező videóid egy részét is engedélyeztetni tudják. Ez persze rengeteg dologtól függ, de sok esetben van rá lehetőség.

Csatorna promóció – az AdSense remekül hozza a hirdetőket akkor, ha már elkötelezett és nagyszámú követője van a csatornádnak, és a keresési eredményekben is jó pozíciói vannak a videóidnak, de a Google/YouTube soha nem fog szívességet adni neked. A jó MCN hálózat pont abban tud segíteni, hogy költséghatékonyan szerezzen számodra új feliratkozókat, és érje el azt, hogy a videóid a Google keresőben is jó pozíciókban jelenjenek meg.

Átverések, felelőtlenség – sajnos még olyan szörnyűség is előfordult korábban, amikor egy MCN hálózat nem fizette ki partnerét és tulajdonképpen meglopta. Szerencsére ez a fajta tevékenység nem folytatható sokáig, az ilyen MCN-ek rövid életűek. A leggyakoribb dolog inkább az, hogy az szerződött videós egyszerűen nem olvassa el a szerződést, és leköti magát mondjuk 3 évre anélkül, hogy ezzel szembesült volna és később már nem tud kilépni.

Összegzés

Sok előnye van annak, ha valaki egy MCN-hez leszerződik bizonyos kötöttségek mellett. Több bevételre szert tud tenni, mintha önállóan, tapasztalatok és szaktudás nélkül, csupán AdSense partneri viszonyban monetizálná csatornáját, kevesebb utánajárást igényel egy-egy problémás eset felderítése és sokkal gyorsabban tud csatornája fejlődni. Ha pedig nem csupán a hirdetésekből szeretnél bevételhez jutni, hanem márkákkal, nagyvállalatokkal is szeretnél promóciós tárgyalásokba kezdeni, nem kérdés, hogy MCN partnert kell válassz. Ebben az esetben egy YouTuber nem magánszemélyként ül le az adott céggel szemben, hanem az ügynökség tapasztalt tárgyalóinak segítségével sokkal előnyösebb megegyezést tud elérni. Azoknak ajánljuk ezt a megoldást az AdSense-el szemben, akik hosszútávra tervezik a videózást.

 

Cikkünkhöz részben az alábbi forrásokat használtuk:

Google Adsense vs YouTube MCN

YouTube Partnerprogram MCN társult vállalkozásoknak

További információ a videós bevételszerzésről