Egy olyan videós platformot mutatunk be, amit ha egyszer kipróbálsz, nem fogod elhinni, hogy teljesen ingyenes (egyelőre) és szinte percek alatt készíthető vele videó, komolyabb tudás nélkül!

Videó készítés néhány gombnyomással

Az utóbbi években az üzleti kommunikáción belül a tartalmi verseny óriásira dagadt. Ma már nem elég a szolgáltatásunkat, termékeinket kínálni és várni a csodát, hanem rendszeresen cikkeket kell megjelentetni, blog bejegyzéseket készíteni azért, hogy elérjük a közönségünket. A cikkek elkészítésénél már csak a disztribúció, ami fontosabb: minél több csatornán, minél több emberhez el kell juttatni a nagy munkával elkészített tartalmunkat. Viszont minden közösségi oldal picit más, ezért cikkeinket kénytelenek vagyunk „újracsomagolni”, és a közösségi oldalakon fotós, idézet-szerű formában, infografikaként vagy akár videóként kell bemutatnunk.

A videó készítés még mindig viszonylag nagy szakértelmet, energiát és pénzt igényel, sokaknak nehéz meglépniük ezt a lépcsőt. Viszont éppen ezért, ha egy cég nyit ebbe az irányba is, akkor akár meg is előzheti versenytársait. Videók készítésére kínál szinte pofonegyszerű és gyorsan latba vethető megoldást sok más eszköz mellett a Lumen5, ami a Snip.ly megosztó platform fejlesztése.

A Lumen5 egy olyan online ingyenes videó készítő program, ami mesterséges intelligenciát alkalmaz ahhoz, hogy könnyen és gyorsan tudjunk blog bejegyzéseinkből, cikkeinkből összefoglaló videót készíteni. Ezt a webes alkalmazást vállalkozások és márkák számára tervezték, hogy a közönséget erőteljes, rövid videókkal tudják kiszolgálni. Ez a szolgáltatás remek példa arra, hogy nem feltétlen szükséges pénzt költened megfelelő színvonalú videó készítésére. A Lumen 5 segítségével egyszerű, minőségi videókat készíthetsz nagyon rövid idő alatt, szaktudás nélkül!

Ennyire egyszerűen működik a Lumen5 videószerkesztő

  1. Válaszd ki egy cikked és add meg a bejegyzésed linkjét. Még a cikked szövegét sem kell bemásolni, megteszi ezt a platform önállóan! Úgynevezett NLP(Natural Language Process algoritmusok) segítségével a rendszer a tartalmat fejezetekre bontja.
  1. A mesterséges intelligencia megkeresi a legjobb vizuális elemeket. A Lumen5 rendszer megpróbálja a legjobb képeket es aláfestő zenét megkeresni a bejegyzésedhez. Ebből mi magyarok, magyar nyelven túl sokat nem érzékelünk, de annyival előrébb vagyunk, hogy nem kell a bejegyzésben levő képeket egyesével feltöltögetni, és zenét is választhatunk több ezer, szabadon felhasználható szám közül.
  2. A szövegből válassz ki mondatokat, amelyeket a videóban szeretnél megjeleníteni. Ezek lehetnek cím, vagy tartalom jellegű mondatok. Minden mondathoz egy képet vagy videót is beemlehetsz a szerkesztő felületbe úgy, hogy a rendelkezésre álló szabad képek között keresgélhetsz, vagy saját képeket is feltölthetsz.
  1. Határozd meg a márkaelemeket és a “call to action”-t. Töltsd fel a logót és vízjelet, határozd meg az egyéb arculati elemeket és a kattintásra ösztönzőt.
  2. Amikor elkészültél a videóval, a rendszer legenerál egy natív videó kiterjesztésű file-t.
  3. Töltsd le és oszd meg a videót. Mivel a videók a Facebookon akár tízszer nagyobb elérést generálnak, és a Google is a szöveges tartalmak elé sorolja őket, ezért érdemes feltölteni a közösségi oldalakra.

Annyira egyszerű, hogy egy videón be is mutatjuk egy korábbi bejegyzésünk videós verziójának elkészítését:

A fenti videó úgy készült el 31 perc alatt, hogy sokkal hosszabb, mint amit a Lumen5 alapból ajánlana, nem nagyon találtunk képet, így néhányat fel kellett tölteni, és egyes mondatokat is át kellett szerkeszteni, mert hosszabbak voltak, mint amit a platform megenged.

Azért némi hátránya van ennek az eszköznek: 5-6 videó után már unalmassá válhat a közönséged számára ez a stílus. Az ingyenesen használható képek között néha nehéz pont a mondanivalódhoz passzolót találni, és ugyan rövid videókat is felajánl a rendszer egy-egy kereső kifejezésre, de nem minden témában lelhetők fel.

Mesterséges intelligencia – az meg minek?

A Sniply alapító-tulajdonosa pár nappal ezelőtt összefoglalta, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a Lumen5 működésében. Az első, amiben szerepet játszik, az a linken szereplő szöveg összegzése. A Lumen5 videók automatikus generálásakor nem az volt a cél, hogy a blogbejegyzések teljes szövegét videóvá formálja a platform, hanem összefoglalókat lehessen készíteni a posztokból. Ezért a mesterséges intelligencia a szöveg lényegi elemeit – igazából nagyobb fejezeteit – igyekszik megtalálni és elválasztani egymástól, felajánlva a felhasználónak azt, hogy a szöveg melyik részéből készítsen animációs filmecskét.

Ezen túl az animációs fázisok időtartamát is a mesterséges intelligencia határozza meg az alapján, hogy az adott képre vagy videóra mennyi szöveget szeretnénk megjeleníteni. A szöveg képen való elhelyezésére pedig számítógépes látást használ, a kép fókuszának meghatározására, vagy az emberi arcok felismerésére. A cél persze az, hogy a videó vagy kép fő témáját ne fedje le a szöveg. A rendszer észleli a fontos kifejezéseket és kulcsszavakat is, majd automatikusan színes kiemeléssel látja el a szerinte fontosabb szavakat (magyar mondatoknál nyilván ez még nem működik jól).

Végül, de nem utolsósorban, a platform talán egyik legértékesebb alkotóeleme a több millió szerzői jog nélküli fotó és videó, a több ezer hangsávot tartalmazó beépített hangkönyvtár. A videós „műfaj” legnehezebb része az elkészítés.

A Lumen5 szinte észrevétlenül segít az írott szövegből forgatókönyvet és egyszerű, de élvezetes filmet készíteni. Nem győzzük eleget mondani, mennyit segít ez pont olyanoknak, akiknek szükségük nagyon van az online filmekre, szakértelmük viszont nincs! Próbáld ki minél előbb, megéri!

Ja, és ha már mutattuk, mennyire egyszerű egy hangulatos videót elkészíteni, itt van az, amit a fentiekben, 31 perc alatt mi raktunk össze:

A bejegyzés pedig, ami alapján készült »

Forrás:

smallbiztrends.com
reelnreel.com
sniply.zendesk.com