Egy 10 éves családi YouTube videó, ami milliókat ér és mára legendává vált

2007. május 22-én egy 55 másodperces videó került fel a YouTube-ra, és valami végleg megváltozott. A felvételen az 1 éves Charlie megharapta bátyja ujját. Nem több, nem kevesebb, ennyi zajlott le a képsorokon a felvétel mégis kultikussá vált. Máig 850 milliószor nézték meg világszerte a kisfilmet és a család milliomossá vált. Történetük a „home-made” filmezés és az ebből előteremthető pénzkeresés megkerülhetetlen szereplője lett.

A váratlan siker története

A testvérpár édesapja, Howard Davies-Carr azért töltötte fel a vicces jelenetet az akkoriban épp 2 éves videó megosztóra, hogy az Egyesült Államokban élő nagypapának megmutassa a vicces jelenetet. A feltöltött videó viszont bárki számára elérhető volt, és valamiért vírusszerűen terjedni kezdett. Pár héten belül átlépték az 1 millió megtekintést, a szülők és a gyerekeik pedig hetek alatt világhírűek lettek.

A média is felfigyelt a furcsa világhírre, és több TV csatorna is meghívta a családot. A “Charlie Bit My Finger” a mashup-remix-meme gyártókat is megihlette, így újabb vicces videókat teremtett maga körül. Készültek remixek (hip-hop, club, techno), animációs és lego verzió is és még ki tudja mi minden. A kultikussá vált videó beivódott a mindennapokba. A gyerekek pólókon szerepeltek, „Charlie bit me” webshop nyílt, a gyerekek hangjából csengőhang született, okostelefonos játék készült és persze megtalálták őket a nagy brandek is. Olyan szponzorokkal szerződtek, mint a Renault, EE, Delta Air Lines, Ragú és a Gerber Finger Foods.

2014-ben a Jimmy Kimmel Show-ba készült egy „Bitman Begins” című, a vírusvideó előtt tisztelgő szkeccsfilm Meryl Streep, Chris és Liam Hemsworth és Tom Hanks szereplésével:

2009 októberéig 129 milliószor játszották le világszerte a „harapós” videót, így ezzel a “Charlie bit my finger” volt a YouTube legnagyobb nézettséggel rendelkező filmje, megelőzve a legalább ennyire ikonikus “Evolution of Dance“-t. Charlie és Harry 171 napig voltak a YouTube királyai, mielőtt Lady Gaga “Bad Romance“-e el nem vette azt tőlük. Még 2014-ben is a negyedik legnézettebb videó volt ez kis családi pillanat, pedig akkor már toronymagasan a zenés klipek vezettek a nézettségben.

Amikor a családi videó bevételi forrássá változik

A nagy kérdés az, miért lett ez a közel egy perces gyermeki közjáték sikeres? Gyerekkel és kutyával sokszor nehezen megmagyarázható minőségű alkotások is sikeresek tudnak lenni, de azért annyit lehet tudni a terjedést segítő hatásokról, hogy az amerikai nagypapa, a kollégái, egy helyi kollégiumi hálózat és a Harry angol akcentusa nagy szerepet játszott az első lendület eléréséhez. Mindehhez persze kellett a szerencse is.

Kép forrása: Simon Jacobs/Caters News

Ami ennél fontosabb, hogy a sztori mögött YouTube nézőpontból talán az első ismertebb videó-monetizálás rejlik. Ugyanis, amint a videó nézettsége erőteljesen növekedni kezdett, az akkor nagy növekedésben levő videó megosztó felajánlotta a szülőknek, hogy engedélyezi a videó környezetében levő hirdetések megjelenését, ezzel bevételt generálva számukra. A YouTube már akkor is folyamatosan ellenőrizte a feltöltött videókat, és nagy figyelmet fordított azokra a tartalmakra, amelyek a nézőket bevonzzák a platformra. A YouTube Partnerprogram akkor még nem volt automatikusan elérhető csatorna tulajdonosok számára, mert például az ún. InVideo Ads-et 2007 augusztusában vezették be, a YouTube Partnerprogram pedig az év végén indult el. A nagy nézettség, amit a jelenetből készült mashupok/remixek is magasan tartottak és a hirdetésekből érkező bevételek addig nem látott szakmát szültek.

A család a Viral Spiral videó management céggel kötött partneri szerződést, ami meme videós csatornákra specializálódott. Ez a vállalkozás segített a vicces jelenetet minél több cégnek áruba bocsájtani mém-hirdetésekben olyan cégek számára, mint a Sprint, és segített létrehozni egy igazi vírusmém-márkát.

100 000 fontot (nagyjából 36 millió forintot) eredményezett 2011-ig a videó a szülők bankszámláján. Charlie ma 11, testvére Harry 13 éves és szüleikkel még mindig Buckinghamshire-ben élnek, igaz 850 milliós nézettséggel, 1 millió fonttal gazdagabban csak ebből a videóból és sokkal híresebben. A nagy siker nem szállt sem a gyerekek, sem szüleik fejébe, így nem áll Lamborghini a ház előtt, nem költöztek nagyobb házba sem, sőt Howard Davies-Carr még mindig alkalmazottként, IT tanácsadóként dolgozik. Viszont könnyebben vállaltak gyereket, így ma már négyen vannak testvérek és a gyerekeknek „szép kerékpárjaik” vannak, a YouTube-alapú bevételeik nagy részét pedig a fiúk magánoktatásába fektetik be.

Mi a siker titka és a tanulság?

A családfő szerint a siker okai a következők: „Harry a videón végig hihetetlenül gondoskodó és szelíd, és brit angol akcentusa egy ennyire kicsi gyereknél nagyon ritka. Ezen kívül Charlie nevetése is nagyon vicces a videó végén. Az egész videó annyira ártatlan és valódi. Függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszélünk vagy mi a vallásunk, az egész jelenet megérthető. Olyasmi pillanat ez, amelyet szinte mindenki átélt már, de nem vették filmre. Végül azt gondolom, hogy azért is sikeres, mert rövid”.

A fentiek alapján érdemes szembesülni a videó sikerhez segítő tényezőivel:

  • a videó rövid, nyelvi korlátok nélkül érthető
  • szerethető, kedves, őszinte
  • végig fenntartja nézői figyelmét
  • a terjesztés kulcs tényező: az apuka a feltöltött videót megmutatta a nagypapának, aki viszont kollégáinak és egy egyetemi kollégium tagjainak is továbbította
  • amint a videó népszerűvé vált, nyitottak voltak a YouTube és egy management cég szakértő segítségére
  • promóció: a videót azért is sokan megnézték, mert a média felkapta, a család pedig hajlandó volt “promózni” azzal, hogy interjút adtak.
  • a promóciónak köszönhetően rengeteg forrásból érkeztek a videóra, nem csupán a YouTube platform saját ajánlórendszere hajtotta fel az új nézőket
  • végül természetesen sok-sok szerencse is kellett, de erre nincsenek receptjeink:)

Források: