A 2017-ben sok változáson ment keresztül a YouTube Partner Program (YPP). Bár nem lelkesedtünk a sok szigorú változtatásért, mégis 40%-kal nőtt az új csatornák száma. Részben emiatt is a YouTube továbbra is arra törekszik, hogy megvédje és fejlessze a kreátor/youtuber ökoszisztémát.

Tavaly áprilisban vezették be azt a YPP csatlakozási követelményt, hogy a csatornának legalább 10.000 megtekintéssel kell rendelkeznie. Ennek a szabálynak a bevezetésére azért volt szükség, hogy a honlap készítői jobban ellenőrizhessék a csatornákat illetve, hogy azok betartják-e a YouTube szabályait.

2018 február 20-tól új követelmények szükségesek az YPP tagsághoz és ezáltal a monetizációhoz. Ezentúl ugyanis azok a csatornák válhatnak YouTube partnerré akik legalább 1000 feliratkozóval rendelkeznek és az elmúlt 12 hónapban 4000 óra (= 240.000 perc) watchtime-ot szereztek.

Ha mind a feliratkozó szám, mind a watchtime megfelelő a rendszer automatikusan frissíti a csatornád partner státuszát. Ha a csatornád nem felel meg az elvárásoknak február 20. után a dollár jel nem fog már megjelenni a videó kezelődben. Amint eléred az új határt újra elérhetővé válik a monetizáció funkció is.

Új csatornád van vagy most gondolkodsz csatorna indításban? Ne csüggedj, ha a csatornád nem felel meg a követelményeknek, ugyanis a későbbiekben amikor eléred a csatlakozáshoz szükséges számokat az Alkotói stúdióban jelentkezhetsz a YouTube Partner Programba. 

Gyakran felmerülő kérdések a YPP változásával kapcsolatban

Nem fog a YouTube olyan videót promotálni, ami nincs monetizálva?

De igen! Ugyanis a monetizációnak nincs hatása a videó kifutására. Tehát attól, hogy ez a funkciód nincs bekapcsolva a YouTube ugyanúgy fogja ajánlani a videóidat, megjelenik a keresési találatokban és a trendek között is.

Hogy tudom megszerezni az Adsense bevételemet ha az egyenlegem 100$ alatt van és ha már nem leszek YPP tag?

Az Adsense 100$ alatt nem fizeti ki a bevételt. Azonban ha már nem leszel YPP tag és szeretnéd a maradék bevételedet megszerezni akkor érvénytelenítheted az Adsense fiókodat így az egyenlegeden megmaradt összeg is kifizetésre kerül.

YPP tagnak kell lennem ahhoz, hogy különböző YouTube eszközöket tudjak használni?

Nem mindegyikhez! A kártyákat, a szavazásokat, a kérdéseket és az End screent ugyanúgy lehet használni YPP tagságon kívül. Viszont videóból kártyán külső weboldalra vagy webshopra linkelni csak a tagok tudnak majd.

Hogyan érjem el a YPP belépéshez szükséges feltételeket?

Lehet, hogy elsőre szigorúnak tűnik ez a korlátozás a YouTube részéről, de a honlap készítői így próbálnak segíteni az alkotóknak a fejlődésben. Viszont ez ne vegye el a lelkesedésed a videó készítéstől. Ha továbbra is kreatívan és kitartóan készíted tartalmaidat akkor könnyedén elérheted a YPP belépéséhez szükséges feltételeket! Ha további hasznos tippet szeretnél azzal kapcsolatban, hogy hogyan érj el több követőt és nézési időt, érdemes elolvasni korábbi blog bejegyzésinekt!