Sok tévhit kering arról, hogy hány másodpercnyi jogvédett videó anyagot lehet felhasználni saját YouTube videónkhoz. Megelőzve a találgatásokat, tisztázzuk, pontosan milyen tartalmat és hogyan használhatsz, hogy sose tiltsák le a videóidat!

A hivatalosan megjelent filmek és zenék szinte minden esetben jogvédett tartalmak, de a tartalomtulajdonostól függően sok egyéb képi anyagot (pl. tévéműsorok, fotók)  is védhet a szerzői jog. Több olyan speciális eset van, amikor bizonyos feltételek teljesítésével használhatod más tulajdonában álló hang vagy képi anyagot, de fontos tisztában lenned azzal, hogy akár akaratodon kívül is előfordulhat, hogy tiltást kapsz a videódra.

Hány másodpercet használhatsz fel jogvédett videóból?

A rossz hír, hogy alapvetően semennyit.

Ez azonban mindenképp pontosításra szorul, ugyanis több kivétel is létezik bizonyos videóknál. Ezeket a kivételeket a jogtulajdonos (jogkezelő) határozza meg, akár videónként is eltérő szabályt határozhat meg, ráadásul ezt a szabályt bármikor módosíthatja is.

Kivételek

Lássuk, milyen esetekben használhatsz más által készített videót vagy fotót:

 

  • Creative Commons licensz: Több típusa van. A típusok a teljesen szabadon felhasználástól kezdve a bizonyos feltételekkel alkalmazáson át (pl. csak feldolgozás), a nem módosítható/átírható típusig. Érdemes ennek pontosan utánaznézned, melyik vonatkozik az adott tartalomra.
  • Ha a jogtulajdonos engedélyezte. Ez lehet bárki számára engedélyezett, vagy csak a te számodra. Ha csak bizonyos személyek kaptak engedélyt, akkor nem árt, ha ezt írásos bizonyítékkal is alá tudják támasztani szükség esetén.
  • A jogtulajdonos csak bizonyos országokban, vagy csak bizonyos részletet és/vagy időtartamot engedélyez a felhasználásra. Ilyen lehet pl. egy film trailere is.

 

Talán láttál/hallottál már olyan videót, ahol a feltöltő jogvédett kép- vagy hanganyagot használt videójában, mégsem került tiltásra a videója. Erre többféle magyarázat is lehet. A fenti felsorolás szerint elképzelhető, hogy a feltöltő ténylegesen használhatta azt a tartalmat (pl. engedélyt kapott, vagy azt a részletet valóban bárki felhasználhatja), de az is lehet, hogy nem tehette volna, csak a YouTube algoritmus vasmarka még nem csapott le a videójára.

Mi nem számít jogvédett tartalomnak?

Bizonyos anyagokat nem jelölhet meg senki sem kizárólagos jogtulajdonosként. Ilyenek pl. a tengerzúgás hangja, vagy egy egyszínű kép stb.

Egyéb esetben, ha nincs jogtulajdonos, vagy lemond a jogairól, esetleg halála után 70 évvel (ezt időnként módosítják) a jogok megszűnhetnek.

Mitől lesz egy videó jogvédett?

A szerzői jogi védelem automatikusan, a mű létrejöttével lép hatályba, ezért nincs szükség külön hatósági eljárásra a levédetéshez. Ha a YouTube tartalomkezelő rendszerébe nem lett önkéntes nyilvántartásba véve és jogvédett tartalomnak jelölve, attól még ugyanúgy vonatkozik rá a szerzői jog, azonban ennek érvényesítse és felkutatása sokkal körülményesebb, mintha a YouTube tartalomkezelő rendszerében is elvégeztük volna a szükséges beállításokat.

A YouTube videók jogosítását a tartalomkezelők végzik, az erre használatos CMS (Content Management System = Tartalom Kezelő) rendszerben. Ehhez vannak csatolva az egyes YouTube csatornák és itt állítható be, hogy az adott videóra milyen szabályok vonatkozzanak és mi történjen, ha más is feltöltené ugyanazt a tartalmat.

CMS rendszerhez való hozzáférésre nem jogosult bárki. Ha szeretnél a saját Youtube csatornáddal csatlakozni egy ilyen Tartalom Kezelő rendszerhez, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi történik, ha jogtalanul használsz jogvédett tartalmat a YouTube-on?

Ha szerencséd van, akkor nem akad fenn a videód a rostán, azonban akár fél év elteltével is lehet, hogy utolér a végzet és eltávolítják a videódat. Ezzel pedig érdemes vigyázni, ugyanis ha 3-nál több videódat jelölik meg kifogásolt tartalomként (strike), akár az egész csatornádnak is búcsút inthetsz!

Ha jogosan kaptál egy strike-ot, akkor ez fél évig rajta lesz a csatornádon, valamint egy kérdés sorra is helyesen kell válaszolnod azt bizonyítva, hogy tisztában vagy az alapvető szerzői jogokkal.

Ahogy azt már többször írtam, mindig a jogtulajdonos határozza meg, hogy milyen módon használhatod fel az ő tulajdonát képező tartalmat. Lehet, hogy csak egy értesítést kapsz, hogy a videódon hirdetések jelennek meg, amiből származó bevétel nem téged illet.

A legtöbb esetben van mód fellebbezésre, ilyenkor kérheted, hogy engedélyt kapj a tartalom jogos felhasználására (pl. ha egy tévéműsorban te voltál a meghívott beszélgető partner).

De előfordulhat az is, hogy tévesen jelölték meg a videódat kifogásolt tartalomnak. Ilyen pl. gamerek esetében szokott leggyakrabban előfordulni. Ez esetben is fellebbezhetsz egy vita indításával, szinte minden ilyen esetben visszavonják a követelést.

A CMS rendszer előnye, hogy a jogköveteléseket a megbízott tartalomkezelő végzi, így amelyik YouTuber szerződésben áll egy tartalomkezelő CMS tulajdonossal, ahelyett a YouTuber helyett ezeket a jogi procedúrákat elvégzik.

Ki lehet játszani a rendszert tükrözéssel, lassítással, színmódosítással, stb.?

Nem. Persze próbálkozni lehet, de nem érdemes. Lehet, hogy találsz működőképes módszert, de a YouTube mindent bevet az algoritmus folyamatos fejlesztésével, hogy az ilyen trükközésékkel ne tudd átverni a rendszert.

Hogyan tudhatom meg, hogy jogvédett-e egy adott videó?

Sajnos erre egyelőre nincs megoldás. Zene esetében jobb a helyzet, azt tudod ellenőrizni, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá. Nyisd meg YouTube-on az Alkotói Stúdiót, aztán a létrehozás menüre nyomj, majd a Zenére vonatkozó irányelvek menüpontra kattints! Ezután a kereső mezőbe írd be az általad felhasználni kívánt zenét és a megjelenő listán láthatod a felhasználás feltételeit.

Videó esetében sajnos nincs ilyen lehetőség. A legtöbb amit tehetsz, hogy nem listázott beállítással töltöd fel a videódat és vársz akár több órát, amíg feldolgozza a rendszer és jelzi, ha jogosulatlanul használt részt talál. De sajnos ez sem garancia a későbbi bonyodalmak biztos elkerüléséhez.

A fenti jogeseteket nagy mértékben leegyszerűsítve, csak tájékoztató jelleggel írtuk, hogy könnyen értelmezhetővé tegyük. Ha bővebben olvasnál a szerzői jogról, akkor ajánljuk figyelmedbe a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán közzétett pontosabb meghatározásokat.