A YouTube az egyik legeffektívebb hirdetési platformmá vált az évek során. Néhány évtizeddel ezelőtt még sok marketing eszköz – például a televízióban való reklámozás – elég drága volt egy KKV számára. Mára a technológiai fejlődésnek köszönhetően sokkal költséghatékonyabban tudunk akár nagy tömegekhez is elérni – például videómarketing segítségével YouTube-on.

Ha szeretnéd közönségedet megszólítani, Te tudod a legjobban, hogy milyen technikák váltak be a múltban. Most ezeket a módszereket gondold újra és építsd bele a YouTube hirdetési stratégiádba. Íme néhány kulcsfontosságú lépés, amely segítségül szolgálhat stratégiád felépítésében:

 1. Határozd meg a márkád ‘területét’

Gondolj csak bele, a YouTube-ra percenként több mint 400 órányi tartalmat töltenek fel. Mégis hogyan lehetnél biztos benne, hogy ebben a kaotikus tartalom halmazban a célközönséged a Te videódat fogja megnézni?

Kezdetnek válassz ki egy olyan területet, témát, ahol kiemelkedő tartalmat tudsz alkotni. Például ha beleillik a profilodba készíts egy merész lifehack videót, amely segít ügyesebben, hatékonyabban elvégezni a hétköznapi teendőket. Esetleg alkoss egy olyan videót, amiben van egy nagy “whoa” pillanat, ami rögtön arra készteti a nézőket, hogy hozzászóljanak vagy megosszák a videót – ez utóbbit szoktuk vírusvideónak hívni.

Kérdezd meg magadtól, hogy mit reprezentál a márkád – milyen szenvedélyek, célok viszik előre a siker felé vezető úton? Ugyanakkor kérdezd meg magadtól azt is, hogy mik azok a témák, dolgok, amik az ügyfeleidet érdeklik mindennapi életükben. Ha ezzel megvagy, akkor találd meg azt a pontot, ahol a kettő találkozik, tehát a márkád célja keresztezi a közönséged érdeklődését. Ez az a pont, amivel foglalkoznod kell, amit kommunikálnod kell a nézőidnek, mert ezzel fogod megfogni a hűségüket.

Különböző eszközök segítségedre tudnak lenni, hogy megismerd a célközönséged érdeklődését, hogy megtudd, milyen videókat, tartalmakat fogyasztanak, hogy milyen aktívak a social media oldalakon, stb. Ilyen eszköz például a YouTube Trends dashboard, ahol megnézheted az adott időszak legnépszerűbb videóit. Érdemes csatornád YouTube Analytics-ét is rendszeresen figyelni, mert nagyon sok olyan mérőszám van, ami hasznos információt rejt számodra.

Ha már kellő mértékben megismerted közönségedet, akkor hasznos figyelmedet egy picit a konkurencia felé fordítani. Nem csak a szokásos versenytársaidat figyeld meg, hanem azokat a márkákat is, akik hasonló témában állítanak elő tartalmat. Vizsgáld meg YouTube csatornáikat, hogy megtudd milyen stílust és formátumokat használnak ők. Tanulj hibáikból és sikereikből, nézd meg, hogy mit csináltak jól, esetleg mit csináltak rosszul. 

 1. Határozd meg céljaidat

Mi az a marketing vagy üzleti cél, amit szeretnél érni YouTube-on? Ez nyilvánvalónak tűnhet, de a tapasztalataink szerint sok márka küzd azzal, hogy egyértelműen megfogalmazza a szerepét és célját, ami egyedülállóvá és értékessé teszi őt. Íme néhány cél, amin érdemes elgondolkodnod:

 • Tudatosság kialakítása: Az emberek képesek lesznek felidézni és felismerni a márkádat, termékedet vagy szolgáltatásodat a videó megtekintése után?
 • Döntés befolyásolása: Vajon az emberek megfontolják a vásárlást, regisztrációt, stb, miután megnézték a videót?
 • Eladás növelése: Vajon az emberek nagyobb valószínűséggel látogatják meg weboldaladat vagy üzletedet a vásárlás érdekében, miután megnézték a videót?
 • Hűség kiépítése: Lehetséges, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel ajánlják a márkádat, termékedet vagy szolgáltatásodat a videó megtekintése után?
 1. Vedd figyelembe az ügyfél igényét

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy megértsd és vedd figyelembe az ügyfeleid igényét, hiszen ez nagy befolyással lesz majd a videós tartalmadra, az üzeneted hangvételére, valamint az általad kínált élményre is. Ezáltal sokkal egyszerűbb lesz előállnod olyan témákkal, amelyeket nézőid igazán értékelni fognak majd.

Az ICE nevezetű szervezői elv segítségével – Information, Connection, Entertainment rövidítése – gondold át, hogy milyen szerepet is játszik videós tartalmad a nézők mindennapi életében:

 • Információ (Information): Az emberek a videóidat információszerzés céljából tekintik meg: például útmutatók, DIY videók, a legújabb technikai fejlesztésekről szóló videók, de ide soroljuk azokat a videókat is, amelyek olyan információt tartalmaznak, amelyek végül segítenek a nézőnek a döntési folyamatban.
 • Kapcsolat (Connection): Az emberek azért nézik meg a videót, hogy megosszák másokkal, egyfajta kapocsként használva a közösségükben.
 • Szórakoztatás (Entertainment): Az emberek azért tekintik meg a videót, hogy inspirálódjanak, nevessenek, pihenjenek vagy elűzzék unalmukat.
 1. Alaposan gondold végig a szükséges erőforrásokat

Légy kritikus azzal szemben, hogy mit szeretnél elérni és hogy ehhez mire lesz szükséged. Lehet, hogy napi szinten szeretnél megosztani tartalmat vagy szeretnél videódban létrehozni egy nagy ‘whoa’ pillanatot, de ezekhez bizony szakértők segítségére és nagy költségvetésre lesz szükséged.

Gondold végig, hogy meddig ér a takaród és ne vágd túl nagy fába a fejszédet. Fontos, hogy csak azokkal az erőforrásokkal számolj, amelyek tényleg rendelkezésedre állnak.

Ez alapján fontold meg, hogy milyen tartalom stratégia lesz számodra fenntartható?

 • Egyszeri videók: Ezek akár a 6 másodperces bumper videók is lehetnek. Fontos, hogy érthető legyen és gyakoroljon nagy benyomást.
 • Hosszabb formátumú videók: Ez akármilyen hosszú is lehet, rajtad áll. A lényeg, hogy izgalmas és lebilincselő legyen.
 • Sorozat: Tudnál olyan módon információ szolgáltatni, hogy az emberek időről időre visszajöjjenek egy újabb ‘morzsáért’? Ha igen, akkor ez való neked!
 • Folyamatos tartalommegosztás: ezt a stratégiát csak abban az esetben válaszd, hogy ha minden eszközöd és erőforrásod megvan arra, hogy egész évben különböző formátumú és stílusú videókat gyárts. Rengeteg idő és még annál több munka!