Sanjay Nazarali, a Carat Global stratégiai vezér igazgatója, és kutatása szerint az influencerek segítségével bármely márka megerősítheti jelenlétét a piacon, de ahhoz, hogy sikerrel járjunk új marketing megközelítésekben kell gondolkodnunk.

Egy adott YouTuber csatornája remek lehetőségnek bizonyul hirdetések megjelenítésére törekvő márkák számára. Ugyanis a nagy csatornák munkásságát legtöbbször tartalomra éhes, szenvedélyes rajongók elszántan, nagy figyelemmel követik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a YouTube influencerek válnak vonzó partneré hosszútávú együtt működések kapcsán.

A korábban említett Nazarali a YouTube és a Nielsen segítségével olyan kutatást végzett, melyben megvizsgáltak több száz angol és amerikai videót azért, hogy megpróbáljanak fényt deríteni,arra mekkora befolyásoló ereje van influencereknek bizonyos márkákra.

Mielőtt a kutatás eredményeit bemutatnánk előjáróban elmondhatunk annyit, hogy a business orientált szabályokat ez az új, digitális világ teljesen megváltoztatta.

1 Influencer marketing nem egy és ugyan az a celebritás marketinggel

Bár néha úgy tűnik még se mondhatjuk azt, hogy a YouTube influencerek a napjaink celebjei lennének. Sőt a celebritás és az influencer marketing alapvetően teljesen különböző előnyöket jelent a márkák számára.

Például a kutatásból kiderült, hogy a celebek (84%) hatásosabbak tudnak lenni mint az alkotók (73%). Ugyanis, egy celeb munkája sokkal híresebb és emlékezetesebb lehet.

Viszont érdekes eredmény, hogy a YouTuberek a márka iránti mélyebb elköteleződést tudják kiváltani nézőközönségükből. Például ha egy márka azt szeretné, hogy a közönség megértse a márka munkáját, értékeit, termékeit akkor hasznosabb egy influencerrel együttműködnie. Ugyanis a YouTuberek 4x hatékonyabban tudják kialakítani a márka iráni bizalmat mint a celebek. Ez úgy tudják elérni, hogy a nézőik közelebb érzik magukat kedvenc YouTubereikhez. Így a rajongó, ennek a kapcsolatnak a hatására jobban bízik az influencerek szavában, és bizalommal fordul az általa ajánlott márkához vagy termékhez.

2 Többről van szó mint beauty termékekről

A beauty termékcsaládok csaptak le először az influencer marketing használatára, így egy meghatározó YouTube-on megjelenő szépségközösséget hoztak létre. Figyelem felkeltő tény, hogy a legnézettebb 200 beauty videó több mint 86%-a nem márkák vagy hivatalos szépség iparban dolgozó szakértőktől származik, hanem influencerektől.

Azóta azonban megfigyelhető, hogy ez a folyamat túl nyúlik a beauty témakörén. A kutatásban kilenc további kategóriát vizsgáltak, mint például: autók, alkohol, nasik vagy akár játékok. Ezek közül mind a kilenc témában találtak olyan márkát, amely legalább egyszer használt influencereket márka ajánlásra.

Az előbb említett témák közül a nasi és az alkhol influencer marketing még nagyobb hatást váltott ki a nézőkből, megfigyelhetően magasan növekedett ezek a termékek iránt a vásárlási szándék. Tehát az ilyesfajta marketing már bőven túlmutat a divat és a beauty brandek területén.

3 A “hogyan” csakúgy fontos mint a “ki”

A celebritás marketing főképp a szponzorációra és a termékelhelyezésrefókuszált. Azonban az influencer marketing sokkal több lehetőséget fejlesztett ki, fontos megérteni, hogy ezek közül az eszközök közül melyik a legjobb illetve mely marketing célokra.

A kutatás eredményéből azt lehet megállapítani, hogy a mély, tematikus integráció az influencerekkel, a márkák számára a legjobb eredményeket hozhatja. Például, hogy ha a YouTuber a márka egyik reklámában szerepel, oly módon hogy az alkotó bele is szólhat a tartalomba, akkor sokkal hatékonyabb termék megjelenítésről beszélhetünk.

Csakugyan megfigyelhető a kutatási eredményekből, hogy az egyszerűbb márkaintegrációk, mint termék-jóváhagyása vagy az alkotói hirdetés szintén pozitív eredményeket mutattak a márka-affinitás szempontjából.

Persze ezek a hosszútávú együttműködések elsőre nehéznek vagy akár körülményesnek tűnhetnek. Azonban bizonyos termékekhez vagy akár szolgáltatásokhoz sokkal könnyebb és hatásosabb, hogyha a márka rábízza a reklám elkészítésének lehetőségét az influencerre.

4 Ne veszítsd szem elől miért szeretik a YouTubereket az emberek

Gyakran feltételezzük, hogy a megfelelő YouTube influencer eléri a teljes célközönségünket, sőt nagyobb hatása van mint egy celebnek. Persze ezek közül egyik feltételezés sem helyes, és épp itt érthetjük meg a cerebritás és az influencer marketing közötti különbséget.

A celebek azért hasznosak mert egy általános trendet, stílust közvetítenek a vásárlók felé. Míg a YouTuberek lehetnek barátságosak, viccesek vagy akár tiszteletlenek is.

Ez a tiszteletlenség érdekes dolog ugyanis ebből fakadhat a személy hitelessége is. Ugyanis a tiszteletlenség sugallhat függetlenséget is, amelyből fakadhat a nézők bizalma. Ez az egész influencer marketing azon része, ami hihetetlenül értékes lehet a márkák számára. Ugyanis ha egy influencer nevetségessé teszi azokat a dolgokat amik nem tetszenek neki, akkor biztos lehet benne a márka, hogy amikor valamit dicsér a YouTuber akkor azt tényleg úgy is gondolja.

A humor szintén érdekes alkotója az ilyen marketing folyamatoknak. Ugyanis ez egy bizonyos csoportosulásra reflektál. A YouTube platformja tökéletes teret biztosít annak, hogy egy különleges kapcsolat alakuljon ki az influencer és követői bázisa között.

Ez a kapcsolat az intimitás egy olyan fokát használja humorának alapjául, ami sokkal természetesebb hatású mint bármely, amely valaha celebektől érkezhet a nézők felé.

YouTube influencerek segítenek egy teljesen új marketig szabályrendszert kialakítani

Ami az előbb említettekből és a kutatásból is tisztán megfigyelhető, hogy egy hatalmas kulturális szakadék helyezkedik el a celebek, az autentikusság és a közösségek között. Ez a szakadék egy új, autentikus csoport által jött létre akiket úgy hívunk influencerek.

Míg ez az új típusú marketing erőteljes, más megközelítéseket igényel. Hogy ha nem tartjuk be a játékszabályokat nem fogjuk tudni kihasználni a teljes potenciáljukat.

Ha a márkák hasznosítani akarják az új típusú marketing lehetőségeit akkor bizony meg kell érteniük a mögöttük rejlő stratégiákat. Azok a brandek, akik hajlandóak beleinvesztálni az influencer marketingbe, azok tudják, hogy ez több mint egy felfújt lufi. Ugyanis ez sokkal több annál. Az influencer marketing egy erős, kicsinyített formája egy igazi kommunkációnak. Így hát itt az ideje, hogy kidolgozzuk saját stratégiánkat.

 

Forrás: How YouTube Influencers are Rewriting the Marketing Rulebook