A videók adta lehetőségeket nagyon kevesen használják ki. Pedig az utóbbi években jelentősen nőtt a videónézettség, ami az elkövetkező években tovább fog növekedni több tanulmány szerint is. A Cisco azt jósolja, hogy 2021-re a globális internetfogyasztás mintegy 80 százaléka lesz videó tartalom, valamint 2016 és 2021 között a globális internetes videoforgalom ötszörösére nő. Ezért most még épp időben vagy, hogy a videó készítést is bevond a SEO és tartalom előállítási stratégiádba. De hogyan kezdj neki?

Optimalizáld a tartalmaid a világ második legnagyobb keresőmotorjára, a YouTube-ra!
Számtalan lehetőséget rejteget magában a video SEO 2018-ban.
Január 24-én Clayton Johnson tartott egy webinart, amin arról beszélt, hogy hogyan lehet elkezdeni egy márkát felfuttatni a videó adta lehetőségekkel 2018-ban.

Videó optimalizálás: Miért van rá szükség?

Talán sokat dolgoztál az elmúlt években weboldalad technikai fejlesztésén és sok hasznos tartalmat hoztál létre annak reményében, hogy jobb pozícióban jelenhessen meg a Google keresőben. De a világ legnagyobb keresőjében sok versenytársad is ugyanezen fáradozik. Már az is kihívást jelent, hogy a Google első találati oldalán megjelenj, nemhogy az első pozícióban! Honlapod oldalainak többsége akár egyáltalán nem jelenik meg a keresőben. Ha ebbe belenyugszol, akkor ezeket veszni hagyod.

A már meglévő bejegyzések (pl. blog posztjaid) maximális eléréséhez csak bele kell foglalnod a bejegyzések tartalmát videókba és közzétenni YouTube-on. A népszerű videómegosztó platform több mint egymilliárdos aktív felhasználói bázissal rendelkezik. Ez hatalmas piac, amelyre érdemes befektetni.

Ha jól lettek optimalizálva  a videóid, akkor megfelelő eredményeket fogsz kapni a YouTube-tól. Nem lesz harc a minél jobb pozíció eléréséért, mint a Google kereső esetében, mert a legtöbb forgalom a YouTube keresésekből és az ajánlott videókból fog származni.

A videó optimalizálás 3 legnagyobb előnye

 • A videók megjelennek a Google keresőben is
 • A videók megtalálhatók a YouTube kereső által
 • A YouTube ajánlja a videódat más videók mellett is

Hogyan működik a videó SEO a YouTube-on?

A videó SEO kissé eltér a hagyományos értelemben vett SEO-tól, akár ha a Google keresőre, vagy bármely más cég keresőjére gondolunk. A YouTube ismeri a jó tartalom minden mutatóját. A cél az, hogy a látogatók az oldalon maradjanak. Ha ezt eléred a jól optimalizált videóiddal és tartalmaddal, akkor a YouTube mondhatni ingyen fogja reklámozni azokat.

 

Videó SEO: Hogyan csináld?

 1. Válassz egy témát a videódhoz!

  Alább 3 tipp:

  – Válassz a már feldolgozott tartalmaid közül és készíts belőle videókat!
  Ez a legegyszerűbb út a sikerhez. Nézd meg, hogy mely blog cikkeid voltak a leolvasottabbak és készíts azokból videókat is!
  – Vizsgáld meg a versenytársaid! Nézd meg, ők milyen témákat és hogyan dolgoznak fel!
  – Válassz egy témát (vagy kulcsszót/kifejezést), kezdd beírni a YouTube keresőjébe és figyeld meg, hogy az automatikus szövegkiegészítésre miket dob fel!
  Így YouTube megmutatja a legrelevánsabb és legfelkapottabb témákat a beírt kifejezésekkel kapcsolatban.
 2. Hozz ki többet minden videódból!

  A YouTube számos tényezőt vizsgál a minőségi videó meghatározására. Azonban a legfontosabbak a következők:

  – Nézési idő: a felhasználók mennyi időt töltöttek a videóid nézésével
  – Elköteleződés: Milyen arányban nézték meg további videóidat is, feliratkoztak, megosztották, kommenteltek, like-olták….?

  A YouTube célja, hogy ott tartsa a látogatókat a webhelyen, így ha ez minél hosszabb ideig teljesül, az algoritmusok annál érdekesebb tartalomnak vélik a videót.

Tippek, hogyan vegyél rá másokat a videóid nézésére

 • Győződj meg arról, hogy megfelelő címet, leírást és indexképet adtál meg a videóidnak! Ez ösztönzi a nézőket a kattintásra és ez által a videó megtekintésére.
 • Kövesd figyelemmel az aktuális, felkapott témákat, figyeld meg a trendeket! Készíts valamelyik felkapott témáról videót, tedd a téma megnevezését a videó címsorába, valamint használj figyelemfelkeltő bélyegképet (thumbnail)!

Ha a videó első 15 másodpercében sikerült megtartanod a nézők figyelmét elkattintás nélkül, akkor ezzel sikerült erősítened a nézők elköteleződését. Törekedj arra, hogy bevond a nézőid a videód témájába, stílusába! Készíts akár egy rövid ízelítőt a videód elejére, amiben röviden bemutatod, hogy miről fog szólni a videó, miért érdemes tovább nézni!

Hogyan növelheted az elköteleződést?

 • A videó végén kérd a nézőid, hogy kommenteljenek, like-oljanak és osszák meg a videót másokkal is!
 • Használj kártyákat a megfelelő CTA-k kiválasztásával, hogy felhívd a nézők figyelmét a többi videóidra és lejátszási listáidra!

Adj hozzá záróképet (end screen), ezzel is ajánlhatod a további videóidat!

 1. Videó optimalizáció a magasabb forgalom eléréséért

Tanulmányok azt mutatják, hogy YouTube-on nincs nagy összefüggés a kulcsszavak és a rangsorolási szempont közt. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne kéne optimalizálni a videókat kulcsszavakkal is. A kulcsszavakat érdemes megjeleníteni a címsorban, a feltöltésre szánt videó fájlnévben és a videó leírásában is.

A legtöbb forgalom jellemzően a YouTube ajánlott videóiból érkezik. Az ajánlott videókat egy megnyitott videó alatt láthatjuk, a jobb szélen. Itt jelenhet meg a te videód is, amikor más videóit nézik éppen.

A beszédet tartalmazó videókat érdemes feliratozni is (a YouTube felületén, nem a “videóba égetve”), mert az algoritmusok a feliratot is értelmezik, amivel segíted a pontosabb ajánlást és a keresőben való relevánsabb megjelenést.

Hogyan optimalizálj tagekkel?

 • Használj böngésző plugint, mint pl. a Tube Buddy, vagy a vidlQ!
 • Keress rá a főbb kulcsszavakra, amikre te is készítesz videókat, nézd meg, hogy hasonló témában mások milyen kulcsszavakat használtak!
 • A vidlQ további releváns címkéket ajánl fel más népszerű videók alapján.
 1. Sokszorsítsd az elérésed promócióval!

Amint publikáltad a videódat, népszerűsítsd más csatornákon is, hogy növeld a megtekintés számot, ezáltal pedig többször fog megjelenni a videót a keresési találatok közt is!

YouTube videó promóciós tippek:

 • Küldd el az e-mail cím listád alapján!
 • Posztold közösségi média oldalaidon!
 • Ágyazd be a blogodba a videót!
 • Promótáld fizetős hirdetéssel is!

Videó produkciós kihívások és megoldások

A videó készítés nem is olyan egyszerű, mint aminek tűnik

Drága megoldás lehet még házon belül is a videók készítése és az ehhez szükséges profi eszközök beszerzése: kamera, világítás, videószerkesztő szoftver, nem is beszélve arról, hogy a színész / előadó és a technikai eszközöket kezelők szakértelme is nagyban meghatározza a videó minőségét.

Ráadásul az emberek többsége lámpalázas lesz a kamera jelenlétében.

Ha nincs idő vagy erőforrás a videók készítéséhez házon belül, érdemes fontolóra venni az ún. outsourcing szolgáltatást nyújtó cégek valamelyikét felkeresni, akik az ilyen megoldásokra szakosodtak.

Mindent összegezve

 • Sokkal egyszerűbb YouTube-ra optimalizálni videó, mint a Google keresőre optimalizálni weboldalt. A YouTube ingyen népszerűsíti a tartalmadat, ha jól optimalizáltad a videóid.
 • A Google keresések körülbelül negyedében megjelennek YouTube videók is.
 • Ha egy videóban feldolgozol egy népszerű témát, akkor csak jól járhatsz. Válaszd ki a legolvasottabb blog posztjaid és készíts azokról a témákról videót!
 • A videók készítése közben tartsd észben, hogy kiemelten fontos szempont a YouTube számára a nézési idő (watch time) és az elközteleződés (engagement)!
 • Győződj meg arról, hogy használtál tageket, így az ajánlott videók közt is megjelenhet a te tartalmad!
 • Terjeszd a videóid több felületen: blog, e-mail, közösségi oldalak, fizetett tartalom!