A Youtube “apukája” a Google új, bárki számára ingyenesen hozzáférhető videó sorozatban foglalja össze a digitális vállalkozáshoz szükséges alapokat a Digital Workshop nevű oktatási felületén.

A keresőóriás nemrég indított egy nagyobb kampányt hazánkban is, hogy megismertesse új, online képzési platformját, aminek része a videós alapokat bemutató sorozat is. A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő Digital Economy and Society Index alapján a magyar társadalom és a vállalkozások digitális készségei és digitalizáltsága csupán a 20. helyen áll.

Ennek mérséklése céljából a Google azt vállalta, hogy 2017 végéig kétmillió európai digitális készségeinek fejlesztéséhez járul hozzá. A 23 kurzust kínáló „Digital Workshop” nevű programot a https://digitalworkshop-hu.withgoogle.com/ címen érhetik el az érdeklődők. Itt az e-mail használattól(!) a display hirdetéseken át egészen a webes analitika alapjaiig, mindent videós tananyagok segítségével érthetünk meg, a leckék végeztével pedig tesztek kitöltésével tudjuk ellenőrizni azt, mit is értettünk meg az elmondottakból.

Az Európában több országban is promotált tanfolyam magyar felirattal is rendelkezik. Az igényesen és érthetően elkészített sorozat előnye, hogy átfogó és sallangmentes képet ad arról, mit miért érdemes használni, főleg ha ingyenes.

Most már tényleg csak idő kérdése, hogy mindenki pótolja a hiányosságait és akár egy kezdő vállalkozás is a profikhoz méltó módon használja a digitális eszközöket.

A teljes képhez hozzátartozik az, hogy sajnos a magyar vállalkozások nem eléggé hasznosítják a digitális eszközök előnyeit. A kis- és középvállalkozások csupán 64 százaléka rendelkezik saját weboldallal (szemben az Európai Unióban mért 79%-os átlaggal), csak a 26 százalékuk használja a közösségi oldalakat (szemben az EU 43%-os átlagával) és mindössze 9,8% végez online értékesítést (szemben az EU15 14,6%-os átlagával).

Digital Workshop témakörei nagy vonalakban:

 • jelenlét az interneten
 • a közösségi média előnyei
 • a mobilkészülékek előnyei
 • kereső hirdetések és optimalizálás
 • siker az analitika használata révén
 • értékesítés az interneten
 • a videók használatának lehetőségei
 • web-kereskedelem előnyei

Az igaz, hogy helyenként a magyar feliratok automatikusan generáltnak tűnnek (helló Google Translate), és ezért nem nagyon érthetőek, de a videók nagy része rendben van. A sikeresen kitöltött tesztekről jelvényt kapunk, a teljes sorozat végeztével pedig olyan oklevelet, ami az IAB Europe által is hitelesített.

Mit takar a Digital Workshop videós alapokat bemutató sorozata?

Nézzük, miről szól az online tanfolyam videókról szóló része! Ha valaki az utóbbi 20 évet – és ezzel az internetes technológiák térhódítását – esetleg kihagyta volna, akkor is bátran belevághat az oktatóanyagba, mert tényleg az alapoktól indul. Kezdetként az online videók népszerűségének okait firtatja, majd rátér arra, hogy hogyan válik egyre népszerűbb marketingeszközzé a videó, és hogyan használhatja ki bárki ezeket a trendeket a saját vállalkozásában.

A videókról szóló oktatósorozat első része.

A videók megtekintése után rövid kvíz kérdésekkel ellenőrzi vissza a felület azt, mennyire értettük meg a „tananyagot”.

A második rész:

A teljes sorozat részei:

 • Az online videók térhódítása
 • Hogyan illeszkednek a videók az Ön online stratégiájába?
 • Videó tartalmak létrehozása a költségkeret túllépése nélkül
 • A videók megosztása és népszerűsítése
 • Hirdetés a videó megosztó webhelyeken
 • A videó teljesítmény mérése

A sorozatból kiderült többek között az is, hogy a videókat bármilyen méretű vállalkozás felhasználhatja a termékeinek és a szolgáltatásainak népszerűsítésére, továbbá azt is, hogy a Google szerint az online jelenlét kiterjesztéseként tekint a videókra. Nem csupán egy márka online jelenlétében kulcsfontosságú, hanem okosan használva költségkímélő marketing eszköz és időtálló platform is.

Összességében hasznos, „belépő szintű” ismereteket nyújt a Digital Workshop, és érdemes a tanfolyamot elvégezni minden olyan vállalkozónak, cégvezetőnek, aki szeretne egy stratégiai-döntési szintű képet kapni arról, mi mindenre képes ma a Google eszközökkel. A cikk kezdetében feltett kérdésünkre kicsit rosszmájú választ is tudunk adni. A Google tudja, hogyan használja a videókat az online stratégiája részeként, hiszen a teljes Digital Workshop platform videós formában alapvető készségeket ad, viszont meg is ismerteti a Google termékeit! Mindezt pedig még az IAB Europe is támogatja, díjakat nyer, szóval van mit tanulnunk tőlük!