Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan is kezdjünk neki saját YouTube csatornának? Nem könnyű feladat, főleg ha korábban sosem volt még hasonlóval dolgunk. Szorgalom és nagyon nagy kitartás kell hozzá. A következőkben segíteni szeretnénk azoknak, akik a nulláról indítják YouTube munkásságukat. Íme 6 tipp, amivel a nulláról könnyebben tudjuk elindítani csatornánkat!

  1. Indítsd el azonnal!

Szeretnél Youtube csatornát? Ha igen, kezd el azonnal a videók gyártását! Ne halogasd, vagy keresd a tökéletes pillanatot. Ahhoz, hogy követőket szerezz szükséged van pár csatorna indító videóra, hiszen egy üres oldalra senki sem akar feliratkozni. Amint megvan az ötlet, készülhetnek is a tartalmak és töltheted is fel a csatornádra. Bár lehet, hogy a kezdeti videóid nem lesznek életed alkotásai, gondolj arra, hogy valahol el kell kezdeni. Hidd el, a nagy YouTuberek is így indultak, ők is végig járták ezt a tanulási folyamatot.

  1. Hirdesd a csatornádat!

Ezt a tippet ne úgy értsd, hogy fizetős hirdetésre van szükséged ahhoz, hogy tudomást szerezzenek rólad az emberek. Amikor elindítod a csatornád mutasd meg minden ismerősödnek, barátodnak vagy akár rokonodnak. Használd ki a kapcsolati tőkédet! Biztosak vagyunk benne, hogy neked is több száz ismerősöd van Facebookon, Instagramon és egyéb más közösségi oldalakon. Oszd meg új csatornád hírét ezeken a oldalaidon, hidd el jó pár feliratkozót tudsz majd így szerezni!

  1. Fókuszálj egy niche témára

Biztos gondolkoztál már azon, hogy kiket szólíts meg tartalmaiddal. Nagyon fontos, hogy megértsd: nem tudsz olyan videót készíteni, ami mindenkinek tetszik. Hiszen ha az a célod, hogy elérj minden nézőt, úgy is az lesz a vége, hogy nem érsz el senkit sem – egy  tartalommal nem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. Ezért is érdemes egy olyan tematikájú csatornát kitalálnod, ami egy egyedi niche közönséget vonz. Amikor elkezded tervezni a jövőbeli tematikádat, mindig kérdezd meg magadtól: Miért lehet ez érdekes tartalom a nézők számára? Sokan ott rontják el a tervezés ezen szakaszát, hogy hasonlítani akarnak XY YouTuberre, akinek már több ezer feliratkozója van. De ez sajnos nem jó irány, mindig egy niche témára fókuszálj, aminek köszönhetően, sokkal egyedibb lehetsz mint más videós társaid.

  1. Mélyedj el a YouTube-ban

Egy YouTuber munkája nem csak abból áll, hogy felveszi, megvágja és feltölti a videókat. Nagyon fontos, hogy elmélyedj a YouTube világában. Mielőtt vagy miután feltöltöd saját videóidat, fontos, hogy szétnézz a honlapon. Látogasd meg más YouTuberek csatornáit, nézz tartalmakat, kommentelj, az az legyél aktív! Így kialakíthatsz hasonló érdeklődésen alapuló kapcsolatokat, amik a későbbiekben támogathatják a munkásságodat. Ez alatt nem azt értjük, hogy kommenteld minden általad megnézett videó alá, hogy “sub for sub”, hanem fejtsd ki véleményed, írj egy értékes kommentet vagy ötletet, amivel felhívhatod magadra mások figyelmét.

  1. Ne feletkezz meg az alapokról!

Minden sikeres YouTube csatorna az alapoknál kezdődik. Vagyis nem elég, hogy jó tartalmakat készítesz, ismerned kell azt a platformot, ahová feltöltöd a videóidat. Ahhoz, hogy megismerd a YouTube keresőt, a nézői preferenciákat, sokat kell tanulni. Ebben a tanulási folyamatban kikérheted az internet vagy YouTuber ismerőseid (esetleg a BugTV csapatának 😉 ) segítségét. Tanuld meg használni azokat a YouTube alapbelállításokat, mint például: videó címének megadása, egyedi indexkép beállítása, megfelelő tagek kiválasztása. Fontos, hogy ezeket a beállításokat ne csak megismerd, megértsd, hanem addig gyakorold még tökéletesen tudod használni!

  1. Tartsd szem előtt a tartalmadat!

Az eddig felsorolt tippek mind segíthetik a csatornád elindulását, de a legfontosabb az, amit feltöltesz rá. Pontosabban kulcsfontosságú, hogy a videód mögött tartalom is álljon, mindig legyen valamilyen értéke. Megnevettet valakit a videód? Vagy netán válaszol egy fontos kérdésre, megold egy problémát? Mit kapnak a feliratkozóid miután megtekintik a tartalmadat? Ha az előbbiekből bármelyik kérdést meg tudod válaszolni, akkor már jó úton jársz!

Reméljük az előbb felsorolt 6 tipp megismertetésével megkönnyítjük az előtted álló utat. Ne felejtsd, légy türelmes, ugyanis a nagy dolgokhoz idő kell! Tedd fel magadnak a kérdést: milyen csatornákat és azokat miért nézem? Gondold végig te miért iratkozol fel mások csatornájára? Ha megvannak a válaszok, nincs más dolgod, csupán hasznosítani kell saját csatornádon azokat.