Trending, avagy felkapott videóknak azokat nevezzük, amik nézettsége rövid idő alatt ugrott meg. Ezeket a videókat a YouTube egy külön listába rendezi. A nézettség ugrása több okból történhet, ezeket fogjuk sorra venni és összeállítani egy receptet, ami alapján akár a te videód is bekerülhet ezek közé!

A trending videókat a YouTube asztali nézetében jelenleg a bal szélen a Felkapott lapfülre kattintva találod meg. Ugyanezt mobilon, azaz a YouTube appban alul, szintén a Felkapott gombra nyomva éred el.

Asztali nézetben

Mobil appban

Azonos országon belüli felhasználóknak ugyanazok a videók jelennek meg ezen a listán. A trending videó lista 15 percenként frissül, ezért egyes videók negyedóránként előrébb, vagy hátrébb kerülhetnek a listán, esetleg lekerülhetnek róla.

Milyen videók kerülnek a felkapott videók közé?

A trending videó lista mérete korlátozott. Ha megfigyeljük a listán lévő videók közös jellemzőit, az alábbi állítások többsége igaz rájuk:

  • Széles körben lefedik a nézők nagy részét
  • Nem félrevezetők, azaz “azt kapják” a nézők, amire a videó indexképe és címe alapján számítanak
  • Reflektálnak a nagyvilág történéseire, jelenségeire
  • Meglepőek, újszerűek, esetleg szórakoztatóak, de mindenképp kitűnnek a többi közül

A Google súgó ide vágó meghatározása szerint az alábbi paramétereket veszi figyelembe a YouTube algoritmusa, amikor a felkapott listára helyezésről dönt:

  • megtekintések száma
  • a megtekintések időbeli növekedésének aránya
  • a megtekintések forrása (külső források, azaz nem a YouTube felületén indított lejátszások)
  • a videó feltöltése óta eltelt idő

A fentiek figyelembevételével előfordulhat, hogy az aznapi legtöbb megtekintést elérő videó nem kerül a felkapott videó lista első helyére, mert bár megtekintésszámban első, de a videó többi paraméterét is figyelembe véve, más videók jobban megfelelhetnek a listára kerüléshez.

A listára kerülés nem megvásárolható és a YouTube egyetlen csatorna tulajdonost sem részesít előnyben, kizárólag videó statisztikai szempontokat vesz figyelembe.

Milyen előnyök származnak a trending videókból?

Ahhoz, hogy újabb nézőket szerezzünk videóinkkal, a YouTube alapból segít nekünk, hiszen több felületen is ajánlja a videóinkat olyan nézőknek, akik a saját tartalmunkhoz hasonló videókat néztek korábban.

Azonban a felkapott videókat mindenki a saját érdeklődési körétől függetlenül látja, így tekinthetünk erre úgy is, hogy a YouTube nem zár be mindenkit a saját véleménybuborékjába, ezért a Felkapott listán szereplő videónkat sok olyan felhasználó is megnézi, akiket lehet, hogy másképp soha nem értünk volna el.

Mit tegyek azért, hogy bekerüljön a videóm a felkapott videók közé?

Talán kijelenthető az, hogy a népszerű YouTuberek számára nem elsődleges szempont a felkapott videó listára való felkerülés, sokkal inkább a személyes brand építése, saját csatornájuk, videóik népszerűsítése. Tisztában vannak azzal, hogy mire “harapnak” a nézők, azaz mely témákat és milyen módon érdemes feldolgozniuk, ha igazán népszerű videókat akarnak készíteni. Ez a hozzáállás egyúttal a legjobb kiindulási alap ahhoz is, hogy a felkapott videók közé kerülhessen valamelyik videójuk.

Ha híres vagy, akkor akár bármelyik új videód bekerülhet a felkapott videók közé, hiszen óriási követőtáborral rendelkezel, akik egyből ugranak bármilyen új videódra. Sok zenei klip is felkerül a listára, pedig ezek általában nem reflektálnak az aktuális témákra.

Ha nem vagy ennyire ismert, akkor viszont érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat.

Honnan szerezzek inspirációt?

Az ismert YouTuberek jellemzően képviselnek egy saját stílust, egyedi látásmódot, könnyű azonosulni velük, esetleg sokak számára érdekes tippeket osztanak meg.

Az aktuálisan felkapott témák első nekifutásra talán nehezen illeszthetők be a már régebb óta működő YouTube csatornánk tematikájába, ha nem akarjuk a meglévő követőinket sem elüldözni. Azonban ez csak saját kreativitásunkon múlik, hogy mennyire tudjuk az eddig képviselt értékeinket is megtartva egy felkapott témát belefoglalni videóinkba.

Magyarósi Csaba fontosnak tartotta, hogy beszéljen az aktuális országgyűlési választásokról és a szavazás fontosságáról. Politikáról beszélni egy alapvetően nem politikával foglalkozó csatornán sok indulatot szülhet, de Csaba ezt a legkorrektebb módon oldotta meg:

Nézzünk pár példát arra is, hogy egyes YouTuberek hogyan készítettek videót felkapott témákra (ezek a videók szerepeltek a felkapott listán):

Nézd végig a felkapott videó listát! Figyeld meg, hogy mely témákat és milyen módon dolgoztak fel mások! Elemezd a videók címeit és a thumbnail képeket, miként ösztönöznek sokakat a videó megtekintésére!
Ha nem találtál számodra megfelelő témát, amiről videót tudnál készíteni, akkor ajánlom figyelmedbe a Google Trends használatát, amivel megtudhatod, mire kerestek manapság legtöbbet a Google keresőjében.