Szerencsére egyre többen használnak egyedi thumbnail képet, de csak kevesen tudják, milyen szempontok szerint készítsék el, vagy egyáltalán hogyan kell elkészíteni egy indexképet. Most megszerezhetsz minden szükséges tudást!

Először tisztázzuk: milyen egy jó thumbnail kép?

Tisztázzuk, hogy milyen szempontokat kell mindenképpen figyelembe vennünk, amik nélkül eleve nem tudnánk jó thumbnailt készíteni, attól függetlenül, hogy mennyire kezeljük jól a grafikai szerkesztő programok bármelyikét!

Egy jó thumbnail:

 • Kis méretben megjelenítve is értelmezhető,
 • maximum 3-4 egymástól elkülönülő képi elemet tartalmaz,
 • ha van rajta szöveg, akkor az rövid (pár szavas) és jól olvasható, kellően nagy
 • hangulatában passzol a videóhoz (pl. vicces, oktató jellegű, hivatalos, drámai, stb.),
 • nem félrevezető (clickbait)

Bevált módszerek, példák

Videók témájától és stílusától függően megfigyelhetünk néhány jól bevált thumbnail típust. Ilyen például, amikor egy döbbent vagy örömtől kicsattanó emberi arcot látunk, vastag körvonallal kiemelve, hogy elüssön a háttértől. Mellette pár szavas, jól olvasható szöveg látható, pl. “MEGBORÍTOTT A TÖLTÖTT KÁPOSZTA”.

A szép és szexi női arc/test megjelenítése az indexképen is megfelelő választásnak szokott bizonyulni, ezzel férfi és női nézők figyelmét is fel lehet kelteni, valamint a jóképű / izmos pasikkal az edzés és a csajos témákban tudjuk nézőket szerezni.

Hírességek arcképével, népszerű fotókkal, filmes jelenetek pillanatképével, valamint aktuális, felkapott témákkal rengeteg nézőt késztethetünk videónk megnézésre. Lehetőleg kerüljük a beállított képeket, az elkapott pillanatfotók exkluzívabb tartalmat sugallnak.

Lifehack videóknál főleg valamilyen átlagos használati tárgy van előtérben, azonban a megszokottól eltérő módon alkalmazva.

A megbotránkoztató és drámai hangulat-hajhászók szeretik az ingerküszöböt átütni az ijesztő és enyhén bizarr index képekkel.

A cuki kisállatok mindig is népszerűek voltak, sokan is vannak a kiskutya/kiscica fanatikusok, akik zsigerből kattintják és lájkolják az ilyen videókat.

Photoshopra fel, kezdődjön a saját indexkép készítés!

Nem minden esetben a Photoshop a legjobb eszköz erre, de ezt ismerik és használják a legtöbben, ezért esett rá a választásom.

Konkrét példát fogok mutatni és lépésről lépésre bemutatom a készítési folyamatot.

 1. Képgyűjtés:

 

Thumbnail készítésnél a legjobb kiindulási alap ha a videó egyik látványos képkockáját vágjuk ki, amit aztán “megdolgozunk” Photoshopban. Ha nincs a videónkban látványos rész, amit képként jól használhatnánk, akkor vegyünk alapul máshonnan egy képet! Választhatunk fizetős stock fotó oldalokról, mint pl. a Shutterstock, iStock, stb, de ezekről általában nem kifizetődő egy thumbnail kép esetében, viszont ingyenes megoldásra is sok lehetőségünk van.

Ingyenes stock fotó oldalak (Creative Commons CC0 license):

Pixabay

Pexels

Unsplash

stb.

Pro tipp: Már a videód forgatásakor is gondolj a thumbnail képre és készíts ahhoz külön egy fotót

 1. Na de most már tényleg nyissunk Photoshoppot!

Fiktív videónk főszereplője az alábbi képen látható lány, ezért kerül ő a thumbnail képre.

Ha megnyitottuk Photoshopban a képet, akkor vágjuk körbe a lány alakját, mert a rózsaszín háttér helyett majd más akarunk használni.

 1. Kijelölés, kivágás

Erre többféle eszközünk van, amit (általában bal oldalon) a Tools (eszközök) ablakban találunk. Ha nem jelenik meg a Tools eszköztár, akkor így hozhatod elő a felső menüsorból: Window – Tools

Jobb egérgombbal kattintva nyílik ki ez az oldalsó ablak.

Esetünkben először a Quick Selection Toolt használjuk, amivel ecsetszerűen húzva tudjuk körbejelölni a hátteret, egyelőre elegendő felületesen megcsinálni. Szaggatott vonallal láthatod a kijelölés határát:

Látjuk, hogy a különálló hajszálaknál javításra szorul a kijelölésünk, amiktől most az egyszerűség kedvéért eltekintünk, mert a részletes haj-körbevágás technikái egy különálló cikkel felérnének. Váltsunk a Poligonal Lasso Toolra! Valamint, mivel kiegészíteni akarjuk a kijelölt részt, ezért felül kapcsoljuk át Add to selectionre:

Így az előző kijelölést megtartva, szögletes jelöléssel tudod bővíteni az eddigi kijelölt részt úgy, hogy a vékony, szétálló hajszálakat levágjuk:

Mindent kijelöltünk, amit akartunk. Ha most kitörölnénk a hátteret, akkor nagyon “éles” lenne a körbevágás, ezért ezen lágyítsunk picit a következő módon!

Fordítsuk meg a kijelölést, hogy ne a háttér legyen kijelölve, hanem a lány: jobb egérgombbal katt a képre és válaszd a Select inverse-t!

A felső menüsorból válaszd: Select – Modify – Contract. Itt a kijelölés határát tudod szűkebbre venni, állítsunk be mondjuk 5 pixelt, aztán nyomj OK-t! A megfelelő pixel szám kiválasztása függhet a kép méretétől, kisebb méretű képnél elég lehet 1-3 pixel is:

Most kicsit lágyítsuk a kijelölés határánál az átmenetet: Select – Modify – Feather! Itt is állítsunk be az előzővel megegyező méretet, azaz 5 pixelt! OK.

 1. Háttér eltávolítása

A kijelöléssel megvagyunk, eltávolíthatjuk a hátteret.

Nyomjunk (általában jobb oldalon található) Layers ablak alján a Layer Mask gombra! (Ha nem találod a Layers ablakot, akkor a felső menüsorból kapcsold be: Window – Layers)!

Ha eddig jól csináltál mindent, akkor ezt láthatod (a szürke négyzetrácsos rész azt jelöli, hogy a képnek nincs háttere):

 1. Több kép összeillesztése

Nyissuk meg azt a képet is, amit háttérnek szánunk, ezt a PS egy új lapfülön jeleníti meg. A lapfüleket felül tudjuk váltani.

A YouTube számára elfogadható thumbnail méret 1280×720 pixel, ezért erre a méretre kell csökkentenünk a háttérképet, mert az jelenleg túl nagy. Kijelölésben már profik vagyunk, most válasszuk ki a Rectangular Marquee Tool nevezetű eszközt, amivel téglalap formában tudunk kijelölni. Itt találod:

Aztán fölül válaszd ki a Fix Ratiot, majd a Width: 128, Height: 72 értékekre állítsd be! Így csak az 1280×720 méret arányában fogjuk tudni kijelölni a nekünk kellő részt.

Most jelöljük ki a megtartandó részt. A kijelölésen kívül eső rész le lesz vágva a képről:

Menüsorból válasszuk ki: Image – Crop. Így levágja a fölösleget és a képarány is stimmel. Már csak a valós képméretre kell módosítanunk. Ctrl+Alt+I (Mac: Cmd+Option+I) billentyűk lenyomásával.

1280×720 méretre állítsuk be, ha nem azon lenne. A resolution lehet 72 vagy 96, mindkettő elegendő választás. Nyomjunk OK-t!

Ugye még meg van nyitva egy másik lapfülön a lány fotója. Váltsunk át arra, majd a Move Tool kiválasztásával “ragadjuk meg” a lányt és “dobjuk át” az osztályterem kép lapfülére! Az alábbi képen láthatod a sorrendet:

Most láthatjuk az osztálytermet a háttérben, az előtérben pedig a lányt. Lehetséges, hogy a lány fotó méretét csökkentenünk kell, mert túlságosan nagy és kilóg a képből. Ctrl+t (Mac: Cmd+t) gyorsbillentyűvel aktiválhatod a Free Transform funkciót. Így megjelenik egy keret a lány körül. Ha nem látod ezt a keretet, akkor nagyíts ki a képből: Alt nyomva tartva és egérgörgővel lefelé (Mac: Opt+egérgörgő lefelé).

A keret egyik sarkát megfogva tudod forgatni, valamint kicsinyíteni és nagyítani a lány fotót, ha közben nyomva tartod még a Shift billentyűt, akkor a képarányt is megtartja!

Így igazítsuk be a lány fotót a nekünk tetsző méretre, aztán kattintsunk rá 2x, így a kijelölés eltűnik és véglegessé válik az új méret.

 1. Körvonal hozzáadása

Hozzunk létre körvonalat a lánynak, hogy jobban kiemelkedjen a háttérből:

Kattintsunk duplán a lány “layerére”! Fontos, hogy ne a layeren lévő kis képre, hanem a layer sáv jobb szélére!

A felugró ablakban válasszuk ki a Stroke lapfület! A Size csúszkán a körvonal vastagságát állíthatod, a Color részre kattintva a színét állíthatod, legyen a fehér! OK.

 1. Színek módosítása

Nekem nem tetszenek így a színek, ezért változtassunk azokon is! A Layers ablakban alul nyomjunk az Adjustment layer ikonjára (félig telt karika), a lenti kép alapján megtalálod:

Itt választhatod bármelyik színre vonatkozó funkciót attól függően, hogy mit szeretnél csinálni. Én most a Hue/Saturation opciót választom. A megjelenő csúszkákkal beállítok egy nekem tetsző színt:

 1. Felirat létrehozása

Talán kitalálható, hogy a kép bal oldalára szánjuk a feliratot. Természetesen ez nem előírás, hogy csak ide érdemes tenni.

Az eszköztárból válasszuk a Horizontal Type Toolt, így ahova kattintunk a képen, oda fogjuk írni a szöveget. Persze utólag is lehet a szöveg pozícióját változtatni.

Ha a szöveget átméretezni, vagy elforgatni akarjuk, akkor a már ismert Ctrl+t (Mac: Cmd+t) gyorsbillentyűvel létrehozhatunk egy keretet, aminek sarkait megragadva igazíthatjuk tetszés szerint. Ne felejtsük a Shift billentyűt nyomni nagyítás vagy kicsinyítés közben, hogy arányosan történjen a méretváltoztatás! A torzított betűk nagyon bénán néznek ki, úgyhogy ezt csak az arányok megtartásával csináljuk! Ha megvagyunk a beigazítással, duplán rákattintva véglegesíthetjük.

Jelenleg itt tartunk:

Ugye, így elég nehezen olvasható a szöveg a háttér miatt? Aggodalomra nincs okunk, ugyanis ha a szöveg mögé teszünk egy sötét téglalapot, akkor már meg is oldottuk minden problémánkat.

A Rectangle Toolt válasszuk ki,

aztán rajzoljunk vele egy (egyelőre vízszintes) picivel nagyobb téglalapot, mint amekkora a szövegünk!

Az alábbi ábrán látjuk, hogy hogyan tudjuk a téglalap színét és egyéb paramétereit beállítani. Window – Properties:

Válasszunk ki egy sötét színt, amin a fehér szöveg jól látható lesz! Igazítsuk be a Ctrl+t (Mac: Cmd+t) módszerrel úgy, hogy fedje a szöveget! Ha kész, dupla kattintással véglegesítsük!

 1. Rétegek rendezése

Már csak ezt a fekete téglalapot kell a szöveg mögé helyezni. A Layers ablakban megragadjuk azt a réteget, amin a téglalap található és a szöveg rétege alá húzzuk!

ELKÉSZÜLT!

Mentsük ki JPG vagy PNG formátumban! File – Save As, és már tölthetjük is fel YouTube-ra a videónk indexképeként.