Számos lehetőség rejlik a legnagyobb videómegosztó üzleti célú felhasználására és ezeket egyre több piaci szereplő ismeri fel. Sokan már nemcsak az itt elhelyezett hirdetésekkel növelik eladásaikat, hanem saját tartalmat is készítenek érdeklődők szerzése céljából. Az ötlet remek, már csak egy saját üzleti csatornát kell létrehozni. Lépésről lépésre segítünk bemutatni, mire érdemes figyelni az elkészítéskor és a tartalmak gyártása során.

Egy 2015-ös kutatás szerint a YouTube ismertsége Magyarországon elérte a tetőpontját. Már az akkori adatok szerint is az internetes eléréssel rendelkezők 97%-a ismerte a Google videó-megosztóját, és csupán 3% mondta azt, hogy csak névről ismerős neki, vagy még úgy sem hallott róla. Vagyis bátran mondhatjuk, szinte minden netező egyben YouTube felhasználó is.

A kutatás továbbá azt is megerősítette, hogy hazánkban is a rádióra, sajtóra és tévére fordított heti óraszámhoz hasonló nagyságrendet ér el a Google videómegosztója, vagyis hetente több mint 8.5 órás nézettséget produkál. A vizsgálat szerint ráadásul ugyan minden korosztályban növekedés tapasztalható, mégis inkább az idősebbek “okolhatóak” a nézettség emelkedéséért. A 2015-ös kutatás óta ezek az adatok biztosan nőttek, és ezért érdemes ezt a platformot is üzleti célokra használni.

Ha pedig bizonytalan vagy abban, hogy a te vállalkozásoddal kapcsolatos videók érdekelhetnek-e valakit is, ne aggódj! Szinte naponta hallunk arról, milyen, látszólag reménytelenül nem képernyőre való témával lehet sikeres YouTube karriert felépíteni. Ugye nem szeretnéd, hogy a te céged legyen az egyik, aki erről a vonatról lemarad?

Ebben a bejegyzésben a Shopify bejegyzése alapján végignézzük azt, hogyan érdemes egy üzleti YouTube csatornát létrehozni és beállítani, milyen típusú tartalmakban érdemes gondolkozni, amelyek bevonják a jelenlegi ügyfeleinket is, és újakat is vonzanak. Ha ehhez egy átfogó tartalom stratégiát is készítesz, akkor a YouTube csatornád segít építeni a cégedet, bemutatni a termékeidet, és friss és izgalmas módon kapcsolatot ápolni közönségeddel.

A következőkben az üzleti csatorna alapjaival foglalkozunk:

YouTube üzleti csatorna létrehozása

Minden Gmail email címhez alapértelmezetten tartozik egy YouTube csatorna még akkor is, ha az üres, nincsenek videók feltöltve hozzá. Fontos tudni, hogy ez egy személyes csatorna, hiába a céged email címével hoztad létre (tehát pl. Abckft@gmail.com). A személyes fióknak az egyik legfontosabb tulajdonsága az, – amiért nem ajánljuk, hogy céges mozgóképeidet ide töltsd majd fel – hogy nem vonható be egy másik személy szerkesztőnek, pl. a file-ok feltöltésére, menedzselésére.

Üzleti YouTube fiók létrehozásához először egy személyes Google profil szükséges, valamint a vállalkozás Google+ oldalának, vagy Google Cégem fiókjának megléte. Ha ez megvan, máris készen állunk a csatorna elindításához! Essünk neki.

1. Lépj be Google+ accountoddal és keresd meg a YouTube Channel Switcher oldalt, ahol a csatornákat lehet kezelni.

2. Itt látnod kell a személyes profilodhoz generált fiókot, amiről korábban szó volt, és azt a Google+ oldalt, amit a vállalkozásodhoz készítettél. Kattints rá, és hozz létre egy új YouTube csatornát!

3. Rögtön egy új popup ablak ugrik fel, ahol a rendszer közli, hogy most a Google+ accounthoz készít egy új YouTube fiókot. Pont ezt akarjuk, kattints az OK gombra!

4. A következő felugró ablak elmagyarázza, hogy ez a csatorna az üzleti Google+ fiókodhoz lesz kapcsolva. Picit szájbarágósnak tűnik, de tényleg sok embernek nem tisztázott ez. Klikk az OK gombra!

5. Gratulálunk! Elkészült a YouTube márkacsatornád!

YouTube márkacsatorna testreszabása

Most hogy végre elkészült az üzleti csatorna, öltöztessük fel és tegyük meg azokat a beállításokat, amelyek a sikeres videózáshoz mindenképp kellenek!

Csatorna ikon

Alapértelmezetten a csatorna profilképe a Google + oldal képét veszi át. Bár a kép a csatorna layoutban csak 98×98 pixeles nagyságú, minimum 800×800 pixeles JPG, BMP, PNG, vagy nem animált GIF kiterjesztésű képet érdemes feltölteni.

Csatornakép

A videócsatorna főképe, vagy borítója a legnagyobb olyan terület, ahol megjelenítheted céged fő üzenetét és egyedi megjelenést alakíthatsz ki „internetes tévédnek”. Fontos tudnod, hogy ez a kép minden platformon megjelenik, amelyen a nézők láthatják a csatornádat, de másképp jelenik meg asztali számítógépen, mobileszközökön és tévéképernyőn. Feltöltéskor a rendszer minimum 4MB-os képet vár ide, a YouTube ajánlása szerint minimum 2560×1440 pixeles nagyságot érdemes feltölteni. Ha szeretnéd, hogy a képen levő fő üzenet minden eszközön jól látható legyen, akkor itt kapsz bővebb segítséget.

Részletek és leírás

Ahhoz, hogy minden beállítási lehetőséged előcsalj a csatornádhoz, a csatornakép alatti fogaskerékre kattints!

A felugró ablakon a „Csatornád elrendezésének testreszabása” kapcsolót kell bekattintani, és máris egyedivé tudod tenni az üzleti fiókod nyitólapjának elrendezését. Ezzel 5 olyan fül jelenik meg a videós oldaladon, mely segíti a majdani érdeklődőket a böngészésben: Kezdőlap, Videók, Lejátszási listák, Csatornák, és a Névjegy.

Ezek közül a Névjegy az első és legfontosabb, töltsük ki!

A névjegy fülön a csatorna leírása gomb megnyomásával tudsz egy rövid leírást hozzáadni cégedről és küldetéséről. Megadhatod üzleti email címedet és feltöltheted más üzleti vagy közösségi oldalaid linkjét is. Nem csak a weboldalad fontos, hanem ha van Facebook, Twitter, Instagram, stb. közösségi felületed, azt is add meg!

Ugyanitt jobboldalon látsz egy „Kiemelt csatornák” címmel ellátott dobozt. Itt jelenítheted meg olyan más csatornádat, amelyek már tulajdonodban vannak, esetleg partnereid videóihoz vezetnek. Most még lehet, hogy nem fontos, de később érdekes lehet.

Több ügyfél jó videós tartalommal

Most, hogy végre elkészült a csatornád, itt az ideje, hogy elkezdj gondolkodni a saját videóidon! Az alapvető tanács az, hogy ezeket a vállalkozás tartalommarketing stratégiájának szerves részeként érdemes elképzelni. A magas színvonalú, informatív és szórakoztató tartalom nagyszerű módja annak, hogy az ügyfeleink visszatérő, hűséges és lojális törzsvásárlókká váljanak. Ezt szem előtt tartva fedezzük fel, hogyan lehet a videót közönségépítésre használni!

Íme néhány jellemző tartalom, amit üzleti célra lehet használni.

Oktatási célú tartalom

Egyre több ember a YouTube-on új dolgokat szeretne tanulni. Az a tény, hogy a “how-to” típusú videókra 70%-al többen kerestek tavaly, mint az előző években, nagy lehetőséget jelent vállalkozások számára, hogy a tudásmegosztó típusú anyagaikkal új közönséget érjenek el és hozzák közelebb őket termékeikhez.

A hasznos információt megosztó tartalmak remekül tudnak bizalmat építeni a nézőkben és tovább terelni őket a konverziós tölcsérben. A HP pl. a nyomtatóiban való patroncserét is videón mutatja be, kereséskor őket találjuk meg elsőnként:

Ha éppen azon küzdünk, hogy kell behelyezni egy új tintapatront, lassan megjegyezhetnénk az új közhelyet: „YouTube a te barátod”! A próbálkozások helyett egyszerűbb rákeresni és megnézni azt, hogy valójában hogyan kell tintapatront cserélni. A “How to change ink cartridge HP deskjet” kérdésre az első eredmény egy HP által készített videó, amiben a teljes folyamatot végigkísérik az elejétől a végéig. Itt azért angolnyelvű példát hagyunk, mert Magyarországon még kevés jó példa van ilyen jellegű tartalomra – ezért is lehet „magas labda” a hazai piacon ilyen típusú videókat készíteni.

A nyomtatókat közismerten nehéz használni, így tényleg jó kezdeményezés volt a HP-tól az, hogy nem csak felismerte az ügyfelei problémáit, hanem választ is adott rájuk.
Következő példánk már azt mutatja be, hogy az oktató jellegű tartalmakat nem kell mindig a termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos hibák megoldására korlátozni. Érdemes létrehozni olyan videó sorozatot, ami megmutatja az ügyfeleidnek azt, hogy termékeid milyen hétköznapi feladatok elvégzésére jók.
A Luxy Hair póthaj kereskedelemmel foglalkozó cég ezen az elven olyan csatornát épített ki, ahol óriási választékban találhatunk hajápolási és formázási tippeket, demókat, és így tovább.

A fenti videó gyors és egyszerű frizura-tippeket ad, az egyik legnépszerűbb, közel 18 milliós nézettséggel. A Luxy Hair ezeket az oktató anyagokat a YouTube stratégiája központi részévé tette, és az ezek köré gyűlt közösség már majdnem 3 milliós.
A tippeket úgy készítik, hogy ne csupán leendő ügyfeleiknek mutassák be kiegészítőiket, hanem a meglévő vásárlóiknak is élvezetes és hasznos tanácsokkal szolgáljanak. Ezek a videók a tartalom és a reklám tökéletes keverékei, így jól szolgálják a bizalom kiépítését új vásárlók felé és segítenek nagyobb közönséghez eljutni a cégnek.

Brand Storytelling

Amikor érdekes videókat szeretnénk készíteni, a történetmesélésnél van néhány hatékonyabb megoldás is. Ezek az olyan inspiráló filmek, amelyek jól illeszkednek a céged „személyiségéhez” tökéletesen kommunikálják a fő üzenetedet és ideálisak szélesebb közönség elérésére. Az ilyen típusú videók azt üzenik, hogy aki vásárol a cégedtől, nem csak terméket vesz tőled, hanem egy különleges élményt.

Ezen a téren a legjobb példa a GoPro, YouTube videóikkal olyan márkaidentitást építettek ki sportkameráiknak, ami adrenalinnal telt kalandot és a felfedezést ígér.

Ezek a videók, melyeket GoPro vevők készítettek a helikopterről ejtőernyőzéstől kezdve a cica mentésig, mind azt a fő üzenetet mutatják be sokfajta módon, hogy „Legyél hős”.

Szórakoztatás

Az érdeklődést kiszolgáló szórakoztató filmekre épített YouTube stratégia az egyik legjobb módja annak, hogy megragadjuk a nézők figyelmét, és a hangsúly a termékeinkre terelődjön.

A Vat19 nevű szokatlan termékeket, ajándéktárgyakat kínáló webshop lenyűgöző internetes birodalmat épített megnyerő, jól célzott tartalommal. Videós stratégiájuk abszurd komédiákra épül, melyek szerves része mindig egy termék, amit ilyen módon mutatnak be. Jelenleg több mint 2 millió YouTube rajongójuk bizonyítja, hogy ez a taktika határozottan kifizetődő.

Egyik legnépszerűbb filmjükben egy kb. 2,3kg nagyságú „gumimacit” pusztítanak el egy sor vicces próbálkozással. A film sokkal inkább egy késő esti komédiára hasonlít, mint egy hagyományos reklámvideóra, így az etűd végén a vásárlásra ösztönzés sokkal vonzóbb és valószínűleg hatékonyabb is.

Bár a humor nem mindenki számára hatékony közvetítő csatorna, ők mégis sikert arattak vele. A fenti gumimacis filmet már több mint 25 milliószor nézték meg. A Vat19 megközelítése azt mutatja, hogyan ragadd meg a figyelmet (és az új vevőket) a YouTube-on szórakoztató és egyedi tartalommal.

A videók és a keresőoptimalizálás

Ha szeretnéd, hogy anyagaid könnyen megtalálhatók maradjanak, a YouTube SEO (keresőoptimalizálás) kulcsfontosságú. Percenként 400 órányi videót töltenek fel világszerte, így mindent meg kell tenned azért, hogy kiemelkedj a tömegből.

A videód minden része – a címtől a leíráson keresztül a kulcsszavakig – nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a találati listában mennyire jó pozíciót kap. Nézzük meg röviden, hogyan tudod anyagaid rangsorát emelni a YouTube-on és tudod a nézők számára vonzóvá tenni!

Kulcsszavak

Mielőtt elkezdenéd optimalizálni a filmjeidet, le kell szűkítened a kulcs-kifejezéseket azokra, amire érdemes koncentrálni. Gondolkozz azon, milyen kulcsszavakkal kereshetnek megoldást problémáikra a vevőid! Ezeket az ötleteket összevetheted a Keyword Tool for YouTube kulcsszó-tervező eszköz ajánlásaival is, hogy biztos legyél abban, melyek a népszerű kereső kifejezések. Ezek jó alapot nyújtanak arra, hogy inspirálódj, milyen videókat készíts majd a jövőben. Érdemes kísérletezni az iparágad legfontosabb kulcs-kifejezéseire készített tartalmakkal.

Elköteleződés

Az egyik legfontosabb tényező, ami alapján a YouTube eldönti, jó minőségű-e a tartalmad, az az ún. bevonódás vagy elköteleződés. Ösztönözni kell a nézőket arra, hogy kommenteljen, feliratkozzon, kedvencnek jelölje a videót, megossza ismerőseivel, vagy a „like” gombra kattintson, miután megnézte filmedet, és ezzel növelje az esélyét annak, hogy a találati listában feljebb kerüljön a filmed. Ha erősíteni szeretnéd az elköteleződés szintjét, indíts versenyt! Az akciók és versenyek remekül növelik a nézői részvételt és a kapcsolatot a közönséggel.

Amikor a YouTube meghatározza videóid rangsorát, akkor azok megtekintési számát is figyelembe veszi. Ezért a nézettség erős indításához küld el film linkjét hírlevélben ügyfeleidnek, partnereidnek és a céges közösségi oldalakon is oszd meg!

Formátum

A videó sok tulajdonsága szerepet játszik az általános keresési rangsorban. Bár a YouTube mögött rejlő rendszer nem tudja megnézni a videóidat, ahhoz, hogy megértse azok tartalmát, van néhány más dolog, amit megadva lehet segíteni neki ebben.

  • File név: a legfontosabb kulcsszó legyen benne a feltöltendő videófile nevében. A YouTube ezt is figyeli.
  • Videó hossza: a YouTube nagyobb értéket tulajdonít egy hosszú anyagnak, bár ezt sokan vitatják. Tény, hogy egy „kifejtős” témájú címhez jobb, ha hosszú videót készítesz a pár másodperces helyett.
  • Cím: a videód címe legyen tömör, megnyerő és a legfontosabb kulcsszavakat tedd a cím első felébe!
  • Leírás: minél hosszabb a leírás, annál jobb. Tölts fel olyan sok szöveget, amennyit csak tudsz és adj részletes képet arról, mi történik a videóban, minden olyan forrást megjelölve, ami érdekelheti a nézőidet. A kulcsszavaid is jelenjenek meg a leírásban.
  • Címkék: nem kell túlterhelned címkékkel a videókat jobb találati helyezés reményében, de a legjobb kulcsszavak és egy maroknyi más kapcsolódó kifejezés legyen feltöltve.

Tippek és trükkök

A fenti lépések megtétele után csatornád biztos úton indult el afelé, hogy közönség épüljön köré és maximalizáld az üzleti potenciálod a YouTube-on.

Ha ezzel még nem elégedtél meg, rengeteg tipp és trükk van, amivel növelheted feliratkozóid számát és a weboldaladra irányuló forgalmat. Néhányat itt gyűjtöttünk össze, de olvasd el többi cikkünket is!

Tölts fel márkajelzést!

A márkajelzés(hivatalosan márkajegy-használati vízjel) kifejezetten arra a célra használható, hogy a videóidon belül, nézőid regisztráljanak csatornádra és később is vissza tudjanak térni ide. Ez a testre szabható kép rákerül minden anyagodra, és lejátszás közben lehet a csatornára így regisztrálni.

Lépj az Alkotói Stúdióba, ott pedig a bal oldali menüből válaszd a Csatorna > Márkajelzés elemet. Ott megtalálod a Vízjel hozzáadása lehetőséget.

Engedélyezd az automatikus feliratkozást

Fontos, hogy ne csak arról gondoskodj, hogy megtalálják céged YouTube-csatornáját, hanem azonnal fel is iratkozzanak.

Amikor csak megadod a csatornád linkjét, a következő kiegészítést tedd a link végéhez: “? Sub_confirmation = 1”. Ezzel az érdeklődő eljut a csatornádra és azonnal fel is ugrik számára egy feliratkozást ajánló ablak. A teljes URL tehát így képezhető: https://www.youtube.com/user/[CSATORNÁD_NEVE]/?sub_confirmation=1 .

Kapcsold össze csatornád és weboldalad kártyákkal

Ha a YouTube közösségi irányelveit betartod, akkor jogosult vagy a kártyák megjelenítésére a videóidon. Ezek segítségével közvetlenül a weboldalad termékére tudod irányítani az érdeklődőket.

Ha hozzá szeretnéd adni weboldalad linkjeit a videóhoz, akkor keresd meg azt az anyagot, amelyikhez szeretnéd adni, majd válaszd ki a szerkesztés lehetőséget. A felül található lapok közül válaszd ki a kártyák lehetőséget. Itt már könnyen válogathatsz a kártya típusok között, mert linket, videót, vagy lejátszási listát is lehet ajánlani videón belül ezzel a módszerrel.

Van még kérdésed YouTube-csatornával kapcsolatban? Van egy üzleti fiókod, de még nem tudod, mit kezdj vele? Keress meg minket, segítünk!

 

Cikkünkhöz részben az alábbi forrásokat használtuk:

Shopify.com

youtube-marketing.blog.hu

Google Cégem fiók létrehozása

Csatornakép létrehozása és szerkesztése