Lassan a 2018-as év felénél járunk, és már ennyi idő alatt is rengeteg változáson ment keresztül a YouTube. Még a 2017-es évben kezdődött a YouTube Partner Program (YPP) átalakulása, melyet egy komoly hangvételű New York Times-ban megjelent cikk követett. A napilap arról számolt be olvasóinak, hogy a külföldön nagy sikernek örvendő, YouTube (YouTube Kids) gyerekeknek szánt applikációja sokszor ijesztő, a fiatal korú nézőkre ártalmas tartalmakat is megjelenít. Az előbb említett cikk és a 2018 év elején történt Logan Paul féle botrány hatására (is) a YouTube készítői ígéretet tettek arra, hogy fellépnek a káros videók ellen és tovább szigorítanak a platform ellenőrzésén.

Hogyan készítsünk igazi családbarát tartalmat? Mire figyeljünk oda amikor gyerekek részére készítünk tartalmat? A következőkben ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni.

A YouTube egyik legizgalmasabb, de egyben legbonyolultabb közönség típusát a családok jelentik. Mert bár úgy tűnhet egyszerű, könnyed, szórakoztató videókat fogyasztanak a nézők, mégis a készítők számára egy összetett, komoly munka áll minden egyes tartalom mögött. Az alkotás folyamatát egyrészt nehezíti, hogy ezek a videók egy olyan fiatal közönséget céloznak, amelyet egy jó tartalommal fejleszteni, egy rosszal pedig károsítani lehet. Másrészt a készítőknek szem előtt kell tartaniuk azt is, hogy ne csak a legkisebbeket, hanem a család összes többi tagját szórakoztassák. Hiszen a gyerekek legtöbbször nem egyedül, hanem szüleik vagy testvéreik társaságában töltik el az időt YouTube-on.

Ismerd meg a közönséged

Ahhoz, hogy megfelelő családbarát tartalmat tudjunk létrehozni, nagyon fontos megismernünk azt a közeget, akiket meg szeretnénk szólítani. Miért is az egyik legnehezebb feladat amikor gyerekeknek szeretnénk tartalmakat készíteni? Elég csak belegondolni, hogy néhány év alatt mennyi változáson és fejlődésen megy keresztül egy gyermek. Amikor videót szeretnénk számára készíteni feladatunk, hogy ezt  az évek során fejlődő, mégis folyamatosan változó gyermeki elmét, olyan tartalmakkal szólítsuk meg, amelyek iránt érdeklődik.

Természetesen a gyernek populáción belül is óriási különbségek vannak. Máshonnan származó, különböző kultúrájú és neveltetésű gyerekekkel kell megbirkóznunk. Ez elsőre ijesztően hangzik, de gondoljunk rá lehetőségként, hogy milyen sokféle témával lehet ezt a rengeteg érdeklődési kört megfogni. Persze az sem árt ha ismersz a környezetedből családokat, gyerekeket és az ő érdeklődésüket, de ne feledkezz meg a bekezdés elején említett dolgokról.

Kicsit részletezve, hogy mire is figyelj amikor gyerekeknek készítesz videókat. Mindenek előtt válassz ki egy korcsoportot! Lehetetlen olyan tartalmat készíteni, ami megfelelne, például egy 6 és egy 13 évesnek is, pedig “csak” 7 év a korkülönbség. Szükséges a célközönség alapos ismerete! Ismerjük meg mindennapos problémáik, érdeklődésük, gondolkodásuk és persze a szóhasználatukat. Ne akarjunk szépirodalmi stílusban kommunikálni tizenéveseknek. Fontos, hogy olyan szavakat használjunk, amiket már ismerhet a fiatal néző, különben ha nem érti a látottakat, megunhatja a tartalmunkat és el is kattinthat a videóról. Éppen ezért, hogy érdekesek maradjunk a néző számára, legyen szó a kommunikációnk stílusáról vagy az általunk bemutatott témáról mindig gondolkozzunk gyermeki fejjel. Ahhoz, hogy egy fiatal néző érdeklődését hosszú távon fenntartsuk, muszáj interakcióra buzdító elemeket elhelyeznünk a videónkban. Mivel a fiatal nézők még nem tudnak sem írni sem olvasni, ez esetben nem a komment részlegre, vagy a kártyák elhelyezésére kell gondolni. A megoldás ennél sokkal egyszerűbb. Tegyünk fel a nézők számára egyszerű kérdéseket és kérjük meg őket, hogy jó hangosan válaszolják meg nekünk. Sőt a legjobb aktivizáló, ha olyan feladatokat is adunk a nézőknek, amivel megmozgatjuk őket. A gyerekek imádják az olyan videós tartalmakat, amiben vidám táncikálásra, egy kis ugrálásra vagy csak egy kis könnyed tapsolásra invitálják őket.

Bár elsőre nem tűnhet fontosnak, de nagyon sokat jelent, hogy milyen környezetben jelenítjük meg videónk történetét. Törekedhetünk egyrészt arra, hogy a nézőink hétköznapi terében játszódjanak az események. Ide értjük a családi otthont, óvodát, iskolát vagy akár a játszóteret. Másrészt bemutathatunk olyan helyszíneket számukra, ahol korábban még nem jártak, így az újdonság erejével hathatunk rájuk. Fontos, hogy új élményeket is nyújtsunk videóinkkal, nem kell nagy dologra gondolni, mutassunk be számukra olyan dolgokat, amiket hétköznapi közegükben nem láthatnak. Például a városi gyerekeknek bemutathatunk olyan állatokat a természetes élőhelyükön, amiket még sose láttak.

Végezetül az egyik legfontosabb tanács, gyerekeknek mindig szórakoztató és vidám tartalmakat készítsünk. Már korábban is utaltunk rá, hogy a fiatal YouTube felhasználók olyan fejlődési folyamaton mennek keresztül, melyben nagy kárt lehet okozni egy ijesztő vagy szomorú videóval. Szokták mondani, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, ez esetünkben is igaz, használj a videóidban egyszerű poénokat, vagy mókás hangokat és garantált lesz a nevetés!

Amikor gyerekek számára szeretnénk YouTube videókat gyártani a cél az, hogy a gyermeki énjüket megismerjük és megszólítsuk. Szórakoztassuk őket és családjukat, hogy a videóink megtekintésével egy családi élményt nyújtsunk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.