Egyre több brand ismeri fel a YouTube platformban rejlő lehetőségeket. A tradicionális televíziós hirdetésekkel szemben a YouTube igen nagy teret biztosít az érvényesülni kívánó márkák számára, azonban rendkívül fontos érteni és ismerni a platform sajátosságait, és YouTube-ra optimalizált tartalmat gyártani. Ami a televízióban működött, az nem biztos, hogy az online világban is megállja a helyét. A mai internetező felhasználókra már nem igaz, hogy a pillantás világát élik. Olyan világban élünk, ami nem impressziókra épül, hanem elköteleződésre. Azért látogatnak el a felhasználók YouTube-ra, mert tartalmat akarnak fogyasztani, olyan videót akarnak nézni, amelyeknek mélyreható, megragadó történetük és mondanivalójuk van. Ezzel a megfontolással kezdjük hát el integrálni márkánkat is! A középpontba a történetmesélés kerüljön, amely a kapcsolatteremtés alapjául szolgál. A videónk képviseljen értéket, hogy az valóban hasznos tartalommá váljon.

Ijesztő az 5 másodperc után átugorható hirdetési forma?

Ha erre a kérdésre igennel válaszolnál, az azt jelenti, hogy bizony nem érted, hogy az átugorhatóság mennyire jó dolog a számodra! A TrueView reklámok valóban megszakíthatóak, de bizonyos kreatív-megfontolások és döntések átugorhatatlanná, magával ragadóvá tehetik őket. Ehhez csupán platform tudatosságra van szükség!

Hogyan adjuk el a reklámot? Az alábbiakban többek között ezt is kifejtem.

 

1. Legyen a történetmesélés a középpontban

A történetmesélés a sztori a kulcsa a nézők megragadásának. A márkák és szervezetek fantasztikus mesélők lehetnek! A nézők meggyőzése arról, hogy megnézzék a videóhirdetésünket az alapja annak, hogy mint márka, sikeresek legyünk a YouTube platformon.

Szükséges, hogy a néző meg akarja nézni a tartalmat! Miért?

Egyszerűen azért, mert azok a nézők, akik a videó megnézését választják, sokkal nagyobb mértékben köteleződnek el szervezetünk mellett és sokkal nagyobb valószínűséggel fognak végrehajtani egy kívánt interakciót, mint azok, akik rákényszerülnek arra, hogy végignézzenek egy reklámot az egyébként általuk megtekinteni kívánt tartalom előtt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legsikeresebb reklámok és márkázott videók azok, amelyekben a márka csak támogató pozícióban jelenik meg és a középpontban egy történet áll. A narratívák, amelyek autentikusak, és a nézők azonosulni tudnak velük (lásd megosztások), azok kerülnek be a köztudatba és válnak beszéd témává, továbbá azok képesek a leginkább a márkaismertség nagyfokú növelésére és a brand célok teljesítésére.

 

Sainsbury’s OFFICIAL Christmas Advert 2015 – Mog’s Christmas Calamity

2. Legyen a hirdetésed átugorhatatlan!

 

Amikor ezt írom nem egy AdWords beállításról beszélek, hanem arról az átugorhatatlan reklámról, amelyet üzenetéből és jellegéből adódóan a néző nem akar átugorni, hanem inkább a megtekintése mellett dönt.

2015-ben, egy több ezer YouTube hirdetést átfogó Google felmérés kimutatta, hogy vannak olyan jellegzetességek, amelyek pozitívan-negatívan befolyásolhatják videónk sikerességét, annak végignézési arányát, sőt magát a márkaismertséget és a hozzá kapcsolódó konnotációkat is.

Mi az, ami jól működhet:

  • Sztorik: Főleg azok a narratívák működtek jól TrueView formátumban, amelyek izgalomra épültek, vagy melyek stílusa humoros vagy emocionális volt.
  • Arcok: Nők, gyerekek, mosolygós arcok, közeli képek boostolták a metrikákat.
  • Animációk: Az animációknak is kimutatható pozitív hatása volt az eredményekre.

Az alábbiak használatához azonban óvatosan kell közelíteni:

  • Logók: A videó első 5 másodpercében megjelenő logó bár hozzájárulhat a márkaismertség növeléséhez, de a videó végignézési arányát jelentősen csökkentheti. Azok a reklámok, ahol a logó csak bizonyos konkrét termékeken, kontextusba ágyazva jelenik meg, átlagon felül teljesítettek az ellentétesen cselekvő társaikkal szemben.
  • Zene: A zenével nagyon óvatosan kell bánni. A humoros zene jó hatású lehet egy reklámnál, de ugyanakkor kimutatható, hogy bármilyen zenefelhasználás korrelál az alacsonyabb nézési idővel. Kerüljük el a nyugtató vagy akció orientált zenék használatát – ezek a stílusok ugyanis inkább továbbkattintásra ösztönzik a nézőt.
  • Feliratok: A “szóhalmazok”, slyde-show stílusú blokkok negatív hatással vannak a márkaismertségre és a közönség megtartására.

Tegyünk 2 lépést hátra: YouTube – Hirdetői szempontból

Ugye már mondani sem kell, hogy hogyan forradalmasította a hirdetések piacát a YouTube?

Évről évre egyre több reklámozó választja a YouTube videó hirdetés formátumot, mely nem meglepő, hiszen ez az egyik legolcsóbb hirdetési forma.

Emellett a YouTube videóhirdetések egyfelől észrevehetőbbek a kevésbé zsúfolt környezetben, másfelől középpontba helyezik a felhasználói élményt: a nézők a videó lejátszása előtt látják a videohirdetést. Miután a hirdetés első 5 másodpercét megtekintették, a felhasználók választhatnak, hogy átugorják a fennmaradó részt, vagy megnézik a hirdetés hátralévő részét a videó lejátszása előtt. (A Google Display Hálózaton is működik.)

Azok a nézők akik a videó végignézése mellett döntenek, 75%-kal elkötelezettebbek lesznek brandünkkel szemben, mint azok, akik kényszerből tekintenek meg egy videót! A videót végignézők 23x valószínűbb, hogy valamilyen kívánt interakciót végre fognak hajtani: meglátogatják vagy feliratkoznak YouTube csatornánkra; még több videótartalmat tekintenek meg márkánktól; megosztják videónkat; továbbkattintanak weboldalunkra; stb. [1]

  1. Költségmodell: fizetni csak akkor kell, ha a nézők legalább 30 másodpercet megnéznek a hirdetésből, vagy ha végignézik a 30 másodpercnél rövidebb hirdetést. – Ezzel, ahogy arra korábban már utaltam, az egyik legolcsóbb hirdetési formátummá vált.
  2. Ajánlott cél URL-ek: a link a videó tetején a videó megtekintési oldalára visz, a videofedvény pedig a webhelyre vezessen.  A videohirdetésről a felhasználó eljuthat a hirdető YouTube-oldalára is, ahol megtekinthetik a hirdető többi videóját! – Ezért is fontos egy optimális YouTube megjelenés. A hirdetések megosztásokhoz, feliratkozásokhoz és új lehetőségekhez vezethetnek.
  3. Gyakori kérdés: Mi van akkor, ha 5 másodperces hirdetési videót készítek? – Nos, ezt nagyon indokolt és átgondolt esetben javaslom csupán, amikor az üzenet annyira egyedi és megragadó, hogy nem is kell több mint 5 másodperc ahhoz, hogy csattanjon! Minden más esetben, azonban NE alkalmazzuk, mert ahogy említettük a TrueView formátummal csak akkor fizetünk 30 másodpercnél rövidebb videó esetén, ha a néző valóban végignézte azt, de mivel 5 másodpercig nem tudja átugrani, esetünkben minden megtekintés automatikus végignézést is jelentene. Ez miért rossz? Azért, mert minden egyes megtekintésért, az irrelevánsakért is fizetni fogunk így, torz eredményeket kapunk, és nem fog úgy konvertálni a kampányunk, ahogy azt várjuk!

Ne hagyjuk magukra a videóinkat!

A YouTube kampányra ne úgy tekintsünk, mint önálló entitásra, hanem integráljuk egy platformokon átívelő, átfogó kampánystratégiába – képezze a marketing mixünk részét és használjuk minden videónkat tudatosan a kampánycéloknak megfelelően.

Ne felejtsük el azt sem, hogy terjed az Ad-Blocking technológia. Most kell okosnak lenni, és megkerülni a problémát a platform adta lehetőségeket kiaknázva. Legyen márkánk a hőse egy darabka kreatív kontentnek! Rugaszkodjunk el a hagyományos reklámformátumoktól, tanuljunk a youtuberektől és ugorjunk fejest a forradalmasított márka-megjelenések világába!

 

Ugye már érted a sikeres videó hirdetések mivoltát?

Nagyszerű! Teszteld tudásod és írd meg nekünk egy kommentben, hogy miért működnek jól az alábbi videóhirdetések (annak ellenére, hogy némelyikük igen hosszú és nem szorítkoznak 30 másodperces konvenciók közé) vagy épp azt, hogy szerinted mit lehetett volna jobban csinálni!

Összeszedtük neked a karácsonyi videóhirdetések közül a kedvenceinket:

 

1. Temptations Christmas Commercial 2016 – Keep them busy – cats kitten kitty

 

2. Apple – Frankie’s Holiday

 

3. John Lewis Christmas Advert 2016 – #BusterTheBoxer

 

4. Sainsbury’s OFFICIAL Christmas advert 2016 -The Greatest Gift

 

5. M&S 2016 Christmas Ad: Christmas with love from Mrs Claus

 

6. #iProtectTigers: WWF-UK Christmas advert 2016

 

7. Holidays are Coming! The classic Christmas advert from Coca-Cola

 

8. Aldi Christmas Advert 2015 #AldiFavouriteThings

 

A cikk részben a Build for a skippable world című írás alapján készült.

[1] (Data for all YouTube video ads, not just TrueView. Other data represented here is TrueView-only. // Source: 2015 Google-commissioned Media Mix Optimisation analysis powered by MarketShare DecisionCloud; includes 2012–2014 spend data provided by Kantar.)