A külföldi youtuberek körében gyakran találkozhatunk olyan videókkal amelyekben a vloggerek utazásaikkal kapcsolatos élményeikről számolnak be. Sőt léteznek konkrétan a témával foglalkozó YouTube csatornák is. Ellenben hazánkban ennek a témakörnek a bemutatása még gyerekcipőben jár. Mindenképpen innovatív műfajnak mondható hiszen a nézők megismerhetik kedvenc youtubereiket más oldalukról, új környezetben, a youtuberek pedig az új témák bemutatásán keresztül még több nézettséget majd feliratkozót szerezhetnek.

Hogyan készítsünk egy sikeres utazós videót?
A legnagyszerűbb dolog egy YouTube utazós videóban hogy a készítője maga a producer, aki saját véleménye szerint dönthet a nyaralás programjairól és azok bemutatásáról. Így a néző nem csak a közismert látványosságokat ismerheti meg, hanem a youtuber személyes történetét is.
Hogyan is készül egy ilyen videó? Nézzünk négy egyszerű formulát az utazós videók felépítéséhez.

  1. Találd meg a történeted: Egy a Harvard által készített kutatás szerint az agyunk természeténél fogva szereti a történeteket és ragaszkodik ahhoz, hogy azok kimenetelét később is figyelemmel kövesse. Gondoljunk csak bele, hogy ha az utazásod mellé még egy jó storyd is van akkor a néző az utazással kapcsolatos összes epizódot megtekinti.
  2. Filmesítsd meg: Ha már megvan a történeted, itt az ideje a megfilmesítésnek. Legyen szó akár hosszú tájképet bemutató vagy rövid a város forgatagát megvillantó jelentekkel hibázni nem lehet, ha azt mutatod be ami téged igazán megfogott az új terepen.
  3. Szerkeszd meg: Jöhet az utómunka, a videó szerkesztése olyan mint egy puzzle kirakása ahol a feladat az illeszkedő részek megtalálása. Tipp: a tájhoz passzoló háttérzenét használj, ami átadja a hely hangulatát! Pl: egy párizsi vlogban, francia zenét használj.
  4. Publikáció, promóció: Ha kész a videó töltsd fel YouTube-ra! Ne felejtsd el optimalizálni promotálni így a megosztás révén még több emberhez eljut a történeted. 

Ez így pofonegyszerűen hangzik, de egy igazán jó vlog hatalmas mennyiségű időt és energiabefektetést igényel! Ezt is jó észben tartani mielőtt belevágsz!

Utazási videó típusok

Mielőtt elkezdesz egy ilyen videót készíteni, szentelj egy kis időt arra, hogy el tudd dönteni milyen típusú utazási videót szeretnél létrehozni. Mutatunk pár példát, néhány ötletet de fontos, hogy idővel alakíts ki egy saját stílust, ami nem csak a nézőknek hanem neked is élményt jelent.

  1. Utazó vlogok: A megfilmesített blogok vagy más néven vlogok általában nagyon személyesek, természetes hatásúak, a valóságra fókuszálnak. Nagy előnyük, hogy készítéskor nem kell a tökéletes filmezésre és szerkesztésre törekedni. (Ezek a videók általában a vlogger által készülnek selfie stílusban). A BBC egyik kutatása szerint a vloggerek sikere mögött a köztük és a közönség közötti bizalmi kapcsolat áll. Ezért mondhatjuk, hogy a vlog-os forma az egyik leginkább kedvelt formátum ugyanis a vloggernek csak hétköznapi énjét kell mutatnia és közben hasznos tippeket ad például: hol aludjunk, melyik éttermet válasszuk, milyen programokat látogassunk.

  1. Idegenvezető videók: Ez alatt a kategória alatt olyan videókat értünk amik már nem csak személyes történeteken alapulnak hanem céljuk az is, hogy inspirálja az utazni vágyókat vagy segítsen nekik. Ezek a fajta videók sok munkával járnak de megéri, főleg ha a videó tematikája és címe olyan mint: „legjobb éttermek Rómában” vagy „Minden Sanghajról” optimálisak a YouTube illetve a Google kereső számára így akár nagyobb nézettségre számíthatunk.
  2. Tematikus videók: Ha személyre szólóbb videókat szeretnénk, ráfókuszálhatunk egy kiemelt témára az utazáson belül mint például utazási gasztronómiai vlogok vagy a helyi piacokat bemutató vlogok. Ennél a típusú videónál fontos, hogy olyan témát válasszunk, ami érdekel minket vagy amiről sokat tudunk így maguk a videók is sokkal szenvedélyesebbek lesznek.

Végezetül egy jó tanács. Legyen szó akár finanszírozott utazási lehetőségről vagy általunk kiválasztott úticélról mindig törekedjünk arra, hogy a videóinkat saját stílusunkra formáljuk és olyan nézőpontokból mutassuk be az adott helyeket, amelyek ránk jellemzőek. Kétség nem fér hozzá, nem lesz könnyű munka (utánajárni a látványosságoknak, helyi nevezetességeknek és megtalálni magunkban az idegenvezetőt). Viszont egy olyan videót hozhatunk létre, ami a szórakoztatáson túl információt is közvetít a néző számára. Másfelől az idegen tájakat mindig nagy kíváncsiság övezi így akár egy hangzatos címmel is több ezer ember felfigyelhet a tartalmainkra.