„Egy hónapja kezdtem el videózni, mert jól jönne a pénz. Nem vártam nagy csodát, de abban azért reménykedtem, hogy ennyi idő után már lesz legalább 100 követőm! Eddig 5 videót töltöttem fel és nagyon lelkes voltam, de most találtam egy 11 éves lányt, aki kb. ugyanakkor kezdett videózni mint én, és már most 500 feliratkozója van!! Valamit esetleg rosszul csinálok? Hol vannak a nézőim, YouTube, hol a pénzem?? L

A fenti csüggedt kérdéshez hasonló sok olyan videósnál megfogalmazódik, aki elsősorban pénzkeresési céllal kezd el szabadidejében a YouTube-ra videókat feltölteni. Nem jó, ha ez az elsődleges cél, ugyanis aki csatornát és ezzel közösséget kezd el építeni, kockázatot vállal, nincs garantálva a sok néző és a siker. Éppen ezért nem jó, ha a pénzszerzésre koncentrál az, akiben buzog a videózás iránti vágy.

A hivatalos válasz: A bevétel mértéke számos tényezőtől függ. A két legfontosabb tényező a hirdetések típusa, valamint a videóidnál megjelenő hirdetések ára.

De azért, hogy a kérdésre adjunk jól értelmezhető választ, először nézzük meg azt, milyen tulajdonságok határozzák meg a YouTube videókból származó bevételt!

Mi befolyásolja a YouTube videókból származó bevétel nagyságát?

Alapvetően három-négy forrásból tud egy ügyes videós bevételre szert tenni, és ezek nagyrészt a YouTube-tól függetlenek:

 • fizetett termékelhelyezésből,
 • szponzorált videók segítségével,
 • YouTube hirdetésekből
 • és bevételi forrás lehet az is, amikor valaki pl. saját logós pólót, sapkát árusít egy különálló webshopban, vagy fizetős rendezvényre invitálja a nézőket, stb.

Szinte az összes bevétel a tudatos önmenedzselésen múlik, amin a gyakorlott YouTuberek vagy maguk dolgoznak, vagy ha egy MCN-hez tartoznak, akkor az ügynökségük szervez pl. hirdetőket, szponzorokat, termékelhelyezést.

Ezek közül a források közül a YouTube hirdetésekből származó bevétel az, ahol a legegyszerűbben lehet bevételeket elérni magán youtuberként. Főleg azért, mert ha elkezded monetizálni a csatornádat és sok nézőt érdekelnek a videóid, bekerül a YouTube hirdetési hálózatába, és bárki hirdetést irányíthat oda. Pedig lehet, hogy csupán egyetlen videót készítettél, és regisztrált néződ sincs túl sok, így egy szponzor szemében nem lennél jó üzlet. A YouTube viszont automatikusan hirdetéseket szervez videóid elé (amennyiben a monetizációt beállítottad és engedélyezted az adott videón), és csak a tehetségeden és persze egy kis szerencsén múlik, hogy folyamatos bevételt szerezz általuk!

A YouTube-os bevételt alapvetően három szereplő befolyásolja:

 • a hirdető fél és az általa beállított videóhirdetési kampány,
 • a nézőid és az ő személyes adataik, érdeklődésük, eszközük, amivel nézik a videót
 • és természetesen te, illetve a csatornád és videóid beállításai, illetve nézettségi eredményei.
 • Globálisan pedig a hirdetők közötti verseny is befolyással van arra, hogy mennyibe is kerül egy videó megtekintés vagy kattintás a YouTube-on.

Már ez is több száz olyan faktor, ami minden egyes videóhirdetés megjelenését, aktuális kattintási árát meghatározza. A YouTube csatornádon és videóidon pedig mindezek beleszámítanak abba, hogy egy-egy videóhirdetés „mennyiért kel el” videóid előtt:

 • a videóidra és csatornádra érkező forgalom minősége (a nézők kora és neme, érdeklődésük)
 • honnan nézik a nézők a videóidat
 • a videóid típusa vagy kategóriája
 • az ún. közönségmegtartástól és a közönség bevonásától
 • a feliratkozóid számától
 • a mobileszközről nézők arányától
 • a videóid előtt megjelenő hirdetés típusától
 • az aktuális kattintási aránytól
 • a csatornád videó-feltöltéseinek gyakoriságától
 • és szinte minden olyan apróság számít, ami a sikeres és könnyen megtalálható videók beállításaihoz kell. Így fontos a videó címe, szövege, címkék beállításai, a videó bélyegképe, stb.

A sok változó alapján nagyon nehéz megbecsülni előre azt, hogy egy csatorna milyen bevételeket fog majd hozni. Sok becslést, mérőszámot lehet találni az interneten, ha rákeresel, pl. a Socialblade 0.6-7 dolláros CPM becslést ad világszinten, ami azt jelenti, hogy átlagosan, a videó hosszától kategóriájától, attól, hogy milyen országban monetizálják, stb. 0,6 és 7 dollár közötti összeget hoz a konyhára, 1000 megtekintésenként.

A valós bevétel ennek az intervallumnak a felső részéhez közelít pl. USA-ban, ahol sokkal többen hirdetnek YouTube-on és sok nagyon jó minőségű csatorna is van. Nálunk, mivel még növekedésben van a videóhirdetési üzlet, kisebb a verseny, alacsonyabb összegeket lehet várni, de a fenti becslésekkel teljesen ellentétes bevételt is ismerünk.

A YouTube-os AdSense bevételek százalékos eloszlása

A bevétel arányok a következőképpen néznek ki: a hirdető fizet a megjelenésekért, és ezen összeg a 45%-a a YouTube-ot, mint a hirdetés kiszolgálóját és megjelenítőjét, az egész platform tulajdonosát illeti meg. A bevétel 55%-a pedig a videó csatorna tulajdonost illeti, ha saját maga menedzseli a csatornát és a monetizálást. Ha a csatorna tulajdonos YouTube ügynökséggel, vagyis MCN-el áll szerződésben, akkor ezen a bevételen valamilyen módon megosztoznak és az ügynökség plusz szolgáltatást ad ezért neki. Így például segít több emberhez eljuttatni a csatornád és videóid, emelni tudja a bevételeidet, optimalizálni tudja a csatornádat, valamint a jogkezelési problémákat is képes kezelni.

A következőkben a leggyakoribb kérdések megválaszolásával szeretnénk mélyebb betekintést nyújtani a YouTube-os pénzkeresés kérdéseibe. Ha már van csatornád, akkor is érdemes tovább olvasni, és ha úgy érzed, van még kérdésed, küldd el nekünk és mi megválaszoljuk!

YouTube bevételszerzés: gyakori kérdések és válaszok

Milyen videókkal kereshetek pénzt?
Csak olyan videós tartalmakkal tehetsz szert bevételre, aminek a jogaival 100%-ig te rendelkezel, beleértve a videó hangját, zenéjét és képi anyagát is, vagyis amelyek megfelelnek a YouTube közösségi irányelveinek. Az másodlagos, hogy a videót te készítetted vagy csak a jogaival rendelkezel. Ha a videódban más valaki által készített tartalom van, akkor írásbeli engedély kell a használatához, és ahhoz, hogy bevételre tegyél szert általa. Ez azért is fontos, mert a bevételszerzés beállításakor te elfogadtál egy olyan szerződést, mely szerint nem fogsz mások tartalmával illegálisan hasznot húzni. Ha ezt megsérted, még a teljes csatornád is bánhatja.

Példák pénzszerzésre alkalmas videós tartalmakra

 • Lefilmezted a macskádat, és nincs háttérzene.
 • A videódban jogdíjmentes zene hallható, és a felhasználási jogot a zenére mutató linkkel tudod igazolni.
 • Barátod zenekara írt és felvett egy dalt a videódhoz, és írásban kijelenti, hogy használhatod és pénzt is kereshetsz vele.
 • Az általad készített zene fut a videód alatt (és a zenével nem szerződtél kiadóval).

Példák pénzszerzésre NEM alkalmas videókra

 • A videódban az iTunesról, Google Playről, Spotify-ról, stb. magánhasználatra vásárolt vagy a televízióból felvett zene van.
 • Mások által létrehozott zenékből, videókból szerkesztesz összeállítást.
 • Sokkoló vagy undort keltő tartalom, amelyben erőszak és/vagy meztelenség található.
 • Találtál egy videót az interneten, és nem tudod bebizonyítani, hogy nyilvánosan hozzáférhető.
 • A kedvenc dalodat énekled, mely szerzői jogi oltalom alatt áll, és a háttérben szerzői jog által védett hang hallható, például hangszeres vagy karaoke felvétel.
 • Engedély nélkül használtad fel más tartalmát, de még nem kaptál szerzői jogi értesítést a videóddal kapcsolatban.
 • A videódnak nincs megfelelő engedélye, amit a licenc megkövetel.

Hogy kapom meg a pénzt a YouTube-ra feltöltött videóimért?

Nem a videók megtekintési száma a fontos (pontosabban az is, de nem az a lényeg), hanem a reklámoké, mert azok után kapsz pénzt! A videóidból származó bevételt Google Adsense fiók segítségével kaphatod meg. Az Adsensben bankkártya számot és az adataidat kell megadnod, amit kis ellenőrzés után aktivál a Google. Ha MCN-nel vagy szerződésben, lényegesen egyszerűbb a helyzeted, mert az ő Adsense-üket társítják a te csatornádhoz, neked semmi dolgod ezzel. Ha magán YouTuberként videózol, akkor 100 dollár a kifizetési limit, addig nem fizeti ki a bevételedet a YouTube. Azt, hogy mennyi pénzt gyűjtöttél eddig, a YouTube Alkotói stúdióban, az Elemzés menüpont áttekintés részében láthatod, a jobboldali üres doboz helyén. Fontos tudni, hogy itt becsült bevételt láthatsz, és a valós összeg mindig a következő hónap közepén jelenik meg Adsense fiókodban.

 

A YouTube videókból keresett pénz után kell adót fizetni?

Igen, adózni kell utána. Ha nagyobb összegek érkeznek hozzád a videóidnak köszönhetően, érdemes egy könyvelőt, adószakértőt megkérdezni arról, mit tegyél.

Angol nyelvű videókkal több pénzt lehet keresni?
Elvileg igen, de azért pár dolgot át kell gondolni. Ha például nem beszéled tökéletesen a nyelvet, az akcentusod zavaró lehet, és tartalmilag lehet, hogy jó a videód, mégis hamar elveszted a néző, a nézési idő (watch time) rosszabb lehet, így kevésbé hatékony. Hirdetési szempontból pedig azt kell átgondolni, hogy itthon van-e olyan cég, aki kifejezetten magyarországi, de angol nyelvű videók alatt, feltételezhetően angolul akar hirdetni.

Érdemes rászánni egy évet csak videókat csinálni, feliratkozókat szerezni?
Ne építsd az életed a videózásra. A legtöbb, ma sikeres YouTuber 3-4 éve kezdte el, pl. Barni is 2013-ban indult, és az első két évben mindössze párszáz embernek videózott.

 

Nagy adag szerencse, tudatosság és igazán egyedi tartalom kell a sikerhez, mert pl. azt gondolhatnánk, hogy egy olyan ember, mint Magyarósi Csaba Index-es újságíróként sokkal gyorsabban tud felépíteni egy közösséget, valójában 2006 óta videózik és Felix Kjellberg, vagyis PewDiePie is két évig videózott ahhoz, hogy aztán az egyetemet otthagyva csak a videós karrierjével foglalkozzon. Érdemes rászánni éveket, ha nem a pénzért csinálod, hanem ezt hobbiként és pl. a videós technológia, vagy más, a szakmai karrieredhez szükséges dologként éled meg.

Megvettem a zenét Google Play Music-on akkor már nem lesz szerzői jogvédelem miatt a videómban lenémítva?
Ebben a cikkben már említettük azt, hogy bevételszerzésre nem alkalmas az a videó, ami alatt az iTunesról, Google Playről, Spotify-ról, stb. magánhasználatra vásárolt zene van. Ebben az esetben, mivel pénzt szeretnél a videóval keresni, üzleti felhasználási joggal kellene, hogy rendelkezz a zenéhez.

YouTubeon kereshetek pénzt mixek felrakásával?
Igen! A „fair use” alapelveknek meg kell felelnie a kész anyagnak, vagyis ha az eredeti felvételeket vagy azoknak valamely részletét elemekre bontva és újrakeverve (saját kreativitásodból valamit hozzá adva) új szerzői műként értelmezhető a tartalom.

Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a zenei jogkezelés a YouTube-on ennél sokkal bonyolultabb!

Az eredeti tartalmak/zenék jogtulajdonosai rendelkeznek a jogok felett, ezért mielőtt remixet készítenél, érdemes azok jogait külön-külön is ellenőrizni. Minden tulajdonos olyan szerzői-jogi korlátozást állít be, amilyen akar, ezek pedig többnyire a következők:

 • Bevételszerzés: a szerzői jog tulajdonosa engedélyt ad a felvétele használatának, de bevételszerzésre használja azt, vagyis hirdetések jelenhetnek meg minden olyan videón, ami alatt az ő zenéje (is) szól.
 • Globális tiltás: a szerzőijog-tulajdonos nem engedélyezi a zeneszám felhasználását a YouTube-on. Ha felhasználod a zeneszámot, akkor a videó vagy el lesz némítva vagy teljesen elérhetetlenné válik a YouTube-on.
 • Bizonyos országokban tiltás: a szerzőijog-tulajdonos korlátozta, hogy mely országokban legyen elérhető a zeneszám a YouTube-on, így a mixedet nem lehet majd megnézni ezekben az országokban
 • Track: a szerzői jog tulajdonosa engedélyt ad a tartalmának a felhasználására, azonban azt nem lehet bevételszerzésre használni.

Mielőtt remixet készítenél, érdemes a YouTube hangkönyvtáron belül rákeresni arra, milyen jogokkal rendelkezik. A zenére vonatkozó irányelvek (music policies) oldalon többmillió  zeneszám található, melyeknél fel van tüntetve az, hogy a szerzői jog tulajdonosa milyen felhasználást engedélyezett. A képen pl. Majka Belahalok című számáról az derül ki, hogy a dal szerzői jogának tulajdonosa bevételszerzésre használhatja videódat, ami miatt hirdetések jelenhetnek meg előtte.

 

Fontos tudnod azt is, hogy a szerzőijog-tulajdonosok bármikor módosíthatják a zenéik hozzáférési jogait, így a remix készítés ebből a szempontból kockázatot rejthet magában.

Gameplay videókkal kereshetek pénzt anélkül, hogy a YouTube letiltaná a videóimat?

Igen, nagyon sokan készítenek gamer videókat, foglalkoznak végigjátszásokkal és monetizált a csatornájuk. Fontos tudni, hogy a játékvideóknál a képi-, és hanganyag nem a te tulajdonod, ezért nem lehet például Content ID-val saját tartalomnak követelni semmilyen esetben. Ezekre a videókra úgy tekintünk, mintha a már említett „Fair Use” kategóriába esnének. Amíg elmondható, hogy te játszod, mondasz véleményt, kommentálod, stb. tehát valamilyen extra értéket adsz hozzá az átvett tartalomhoz, addig nem származhat problémád az ilyen videókból. Ha bizonytalan vagy egy harmadik feles tartalom felhasználását illetően, bátran fordulj partner menedzseredhez, aki segít áttekinteni az egyedi esetedet!

Ha elkezdek a videóimmal bevételt szerezni, be lehet állítani, hogy melyik videóból NEM kérek bevételt?
Igen, az alkotói stúdión belül, a videókezelőben ez látható is. A videólista jobb oldalán láthatod a pici dollárjeleket, amivel ki-bekapcsolhatod az adott videó monetizálását. Illetve, az adott videó szerkesztési nézetében is lehetőséged van a bevételszerzést módosítani, és akár csak bizonyos hirdetéstípusokat engedélyezni, vagy tiltani.

Hogy lehetek sikeres YouTube videós?
Hát ez elég általános kérdés! YouTube partnercégként sok sikeres videóssal találkoztunk, és ez alapján azt tudjuk mondani, hogy

 • Legyél kitartó és publikálj rendszeresen!
 • Legyél szociális! Menedzseld videóid sikerét: oszd meg őket ismerőseidnek a közösségi oldalakon, beszélgess a nézőiddel!
 • Képezd magad! Olvass sokat arról, mitől lehetsz sikeresebb, például nálunk. 🙂 Ma már ez is egy szakma, amit tanulni kell!

Mi az, hogy YouTube partner vagy MCN? Van magyar YouTube partnercég?
MCN (Multi Channel Network) az olyan YouTube tanúsítvánnyal rendelkező vállalat, aki a YouTube CMS használatához jogot kapott, ezáltal sok olyan funkciót elér, amit egy magán youtuber nem képes. Pl. könnyebben menedzseli a videókat, szerzői-jogi problémákat tud kezelni, könnyen tud tiltani videókat, videók alatt hallható zenéket, stb.

Van több olyan YouTube ügynökség, akikkel itthon is lehet szerződést kötni és segítségükkel monetizálni a csatornádat. A BugTV Magyarországon az elsők között szerezte meg a Multi-Channel Network (MCN) partnerséget, és a Klikkmánia Csoport tagjaként

 • segítünk, hogy több emberhez jusson el a csatornád és videóid,
 • maximalizálhatjuk a bevételeidet,
 • felkutatjuk a videós tartalmaid hibáit, és javaslatot teszünk a kiküszöbölésükre, valamint a jogkezelési problémák elkerülésére.
 • segítünk szponzorokat találni, hogy közvetlen bevételed is származhasson a YouTube-os tevékenységből.
 • és a sok között csak egy példa: a BugTV menedzselte 2014-ben és 2015-ben is a Ki Mit Tube YouTube csatornáját is!

Cikkünkhöz részben az alábbi forrásokat használtuk:

A többcsatornás hálózat (MCN) ismertetése YouTube-alkotók számára

Bevételszerzés az erre jogosult, feldolgozást tartalmazó videókból
Közösségi irányelvek

Milyen típusú tartalmat használhatok bevételszerzésre?

Videó bevételszerzésre való alkalmasságának feltételei

YouTube Partnerprogram áttekintése