Gondolkodtál már azon, hogy a YouTube nézői milyen sok tartalom és csatorna közül tudnak választani? Napjainkban egyre több tartalomgyártó indít YouTube csatornát annak reményében, hátha ezen a platformon talál rá a közönségére. A nézőkért folytatott piaci verseny már a YouTuberek között is megfigyelhető. Éppen ezért jogosan merülhet fel benned a kérdés: Hogyan keltsem fel a feliratkozók figyelmét? Milyen eszközökkel lehet saját közönséget kialakítani? A következő néhány pontban olyan tanácsokat fogunk neked adni, amivel könnyedén ki tudsz majd emelkedni a tartalom előállítók tömegéből. Nézzük meg, hogyan lehetsz egyedi YouTuber…

  1. Adj egyedi külsőt csatornádnak

 

A csatornád egyik legfontosabb része a fejléc (channel art vagy banner). Gondolj úgy a csatornád kezdő oldalára, mint egy kirakat. Ugyanis ez az a dolog, amit az emberek először pillantanak meg amikor rád találnak. A fejléc nagyban segíti az embereket abban, hogy megértsék miről is szól a csatornád. Szerepelhet rajta a neved, egy fotó rólad, akár egy logó, vagy a további közösségi média elérhetőségeid. Sőt az is megjelenhet rajta, hogy milyen időközönként publikálsz videókat.

Próbálj kialakítani egy egyedi stílust, amely alapján a jövőben könnyen felismerhetnek a nézőid. Ilyen stílus elemek lehetnek egyedi design vagy szín variációk – és ezt érdemes a csatorna többi grafikai elemében (egyedi indexképek, márkázás, stb.) is következetesen használni.

  1. Sose hagyd üresen a Névjegy részt

A legtöbb tartalomgyártó nem szentel nagy figyelmet a névjegy (about) részre. Pedig nagyon is kellene. Egyrészt azért mert a csatornád ezen része, segíti a mélyebb tájékozódásban a nézőket. Itt olvashatnak részletesebben rólad, csatornádról vagy annak tematikájáról. Másrészt azért, mert a névjegyben megjelenő kulcsszavak segítségével a nézők könnyebben találhatnak rád a Google keresésekben.

  1. Készíts egyedi csatorna előzetest

A csatorna előzetes egy remek lehetőség arra, hogy pár pillanat alatt összefoglald a munkásságodat és a csatornán megtalálható tartalmakat. Elkészítésekor arra kell ügyelni, hogy figyelemfelkeltő legyen és azt sugallja, hogy a nézők feliratkozzanak a csatornára. Amennyiben nem akarsz új videót forgatni, érdemes a már meglévő videók legjobb másodperceiből egy összeállítás videót készíteni.

  1. Keltsd fel a nézők figyelmét a videód címével

Nagyon fontos, hogy  videód egy olyan témakört dolgozzon fel, amely érdekes lehet számodra is és a nézőid számára is. Még ha nem is tudsz róla, a videód címe már akkor megszületik a fejedben amikor elkezded a forgatást.  A videó címe kulcsfontosságú, meggyőző szempontnak bizonyul abban, hogy a néző meghozza azt a döntést, hogy elindítja-e a videód lejátszását. Ezt a döntés pedig minden egyes újonnan feltöltött videódnál lejátszódik a feliratkozód fejében. Ugyanis attól, hogy valakinek sok feliratkozója van, nem azt jelenti, hogy minden videójára nagy megtekintés szám fog érkezni – nem magától értetődő, hogy a nézők rá fognak kattintani.

Egy jó címnek két fő jellegzetessége van: legyen könnyen “kereshető” és figyelem felkeltő.

  1. Mindig töltsd ki a videó leírását

A csatorna névjegyéhez hasonlóan, a videók leírásának megírását sokan figyelmen kívül hagyják, pedig rendkívül fontos. Az egyik indok, amiért sose sajnáld ráfordítani az időt egy tartalmas videó leírás megfogalmazására az az, hogy ezek a rövid összefoglalók erősítik a felhasználói élményt és segítik a nézőket a döntéshozatal folyamatában is. Ugyanis mielőtt egy néző eldönti, hogy melyik tartalmat szeretné elindítani, a videó leírása nagyban hozzájárul ahhoz a megítéléshez, hogy érdekli-e egyáltalan a tartalom. A videó címe, egyedi indexképe és leírásának első pár mondata is megjelenik vizuálisan a felhasználónak a keresési találatokban.

A másik indok, amiért megéri foglalkozni a videó leírásának megírásával, az a keresések találatai közötti jobb pozíció elérése. A folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a YouTube rendszere egyre jobban és jobban képes megérteni, hogy miről is szólnak a feltöltött tartalmak. Azonban amíg ezt a folyamatot a honlap készítői nem tudják tökélyre fejleszteni, a leírásnak rendkívül fontos szerepe van. Tekints rá úgy, mint a videód ismertetőjére. Éppen ezért törekedj arra, hogy miközben leírod nézőidnek a benne megjelenő történéseket, használj arra a témára jellemző kulcsszavakat.

A fentebb bemutatott öt pont ismeretével és használatával te is egyedi tartalomgyártóvá válhatsz. Bár nem tűnik nagy dolognak egy-egy tartalmi rész kitöltése, mégis gyakran nagy energia befektetést igényel. Törekedj a csatornád beállításainak kimaxolására, ugyanis nagyban növelik esélyeidet arra, hogy a nézők a tartalom előállítók sokaságából pont a te csatornádat találják meg!