Bár a Q4 lassan véget ér, de még van arra lehetőségünk, hogy megemeljük csatornánk nézőszámait és kimaxoljuk ezt az időszakot. Ha szeretnéd fejleszteni tartalmaidat, illetve ha még több nézőhöz el szeretnél jutni, adunk neked pár hasznos tippet, amivel akár mind a kettőt elérheted!

Videók leírása

Mindig erőteljes leírásokat használj! Ugyanis ezek mutatják az utat a nézők kereséseitől egészen a tartalmadig.  De mi is kell egy jó videóleíráshoz? Először is röviden és tömören foglald össze miről is szól a videó. Ez azért is fontos, mivel amikor a nézők a videók között válogatnak, az indexképen kívül ezt a pár sort látják, majd ez alapján mérlegelnek, megnézzék-e a videódat.
Másrészt a leírásban megkérheted nézőidet, hogy iratokozzanak fel csatornádra, nézzék meg további videóidat, illetve átterelheted őket más közösségi oldalaidra. Továbbá a leírásban olyan extra (korábban nem említett) információkat is megjeleníthetsz, amik a nézőknek plusz tudást, élményt adnak.

A világ egyik legnagyobb keresőmotorja áll a YouTube mögött, ezért is fontos, hogy keyword gazdag leírást adj meg, ha így teszel a felhasználók keresési eredményei között gyakrabban visszaköszönhetnek tartalmaid. De ha még nem éreztél rá, hogy milyen egy releváns leírás, akkor itt az idő, kövess figyelemmel közkedvelt videókat, tartalomelőállítókat és nézd meg ők miként használják ki ezt a felületet.

Márka vízjel

A legtöbb YouTube videó tartalmaz egy olyan áttetsző, de mégis észrevehető kis ikont, amely nagyban segít a feliratkozók gyűjtésében. Ez a márka vízjel vagy feliratkozásra buzdító ikon egy egyszerű lehetőség a nézőnek, hogy a videó nézése közben fel tudjon iratkozni csatornádra. Ereje abban rejlik, hogy a gomb megnyomásával nem irányít át a platform egy másik oldalra, hanem a nézők zavartalanul élvezhetik tartalmaidat.

Érdemes egy kis kreativitást belevinni ebbe a modulba, hiszen akkor még többen kattintanak rá!

Kártyák alkalmazása

Talán nem meglepő tény, hogy egyre több megtekintés érkezik YouTube videókra mobileszközről. Az innen érkező nézési idő már több mint 40 perc! Ahhoz hogy ez a szám még inkább növekedjen remek eszköz lehet (a már mobiltelefonokon is működő) kártyák alkalmazása. Használatával több olyan professzionális eszköz lesz kezünkben, mint a szavazás kezdeményezés, nézők átterelése más videókra, honlapunkra vagy akár merchandise webshopokba.

Egyedi indexképek használata

Amikor feltöltünk csatornánkra egy videót a honlap generál belőle egy indexképet. Azonban sokkal jobban felkelthetjük nézőink figyelmét, ha egyedi képet töltünk fel tartalmainkhoz. Egyrészt segíti egységesíteni márkánk arculatát, másrészt rendkívül figyelem felkeltő tud lenni!
Érdekes tény, hogy a közkedvelt YouTube videók, mintegy 90%-a egyedi indexképpel rendelkezik.

Lejátszási listák

A YouTube kutatásai szerint a feliratkozók 20%-al tovább nézik a videókat, ha azok lejátszási listába vannak rendezve. Hogy miért? Egyszerűen csak azért, mert amikor az egyik videó véget ér, szinte azonnal elkezdődik a másik, így a nézőnek nem kell azon gondolkozni mit nézzen a videó végezetével. Továbbá az is hasznos lehet számunkra, amikor a YouTube keresési eredményként nem csupán egy videónkat, hanem az egész lejátszási listánkat ajánlja fel. Így egyszerre nem csupán egy, hanem több tartalmunkat is megismerhetik a nézők.

Hogyan változnak a videón belüli értesítések?

Pár évvel ezelőtt a YouTube készítői olyan interaktív (pop up) eszközt hoztak létre, amely segítségével könnyen tudták átirányítani nézőiket lejátszási listákra, live streamekre vagy akár más honlapokra. Azóta a YouTube felületén megjelentek a kártyák és az end screen-ek, amik szinte ugyanerre voltak hivatottak.

Az előbb említett felugró ablakot és annak hatékonyságát többször is vizsgálták a honlap kíszítői. Melynek eredményéül megállapították, hogy nagyon kevesen kattintottak az ilyen gombokra (húsz emberből körülbelül egy), sőt az is előfordult, hogy ha valaki használni szerette volna, egy olyan linkre kattintott ami már nem élt. Ezenkívül a legtöbb felhasználó arról panaszkodott, hogy spam jellegű hatása van a funkciónak. Az előbb említett tényeknek köszönhetően a YouTube készítői úgy döntöttek, hogy december 14-től megszűnnek a kiemelt videók és lejátszási listák.

Azonban ha továbbra is promotálni szeretnéd tartalamaidat, ne csüggedj, más eszközök is a segítségedre válhatnak. Videóid lejátszási listákkal, más videókkal, csatornákkal, valamint társított webhelyekkel való összekapcsolásához hozzáadhatsz kártyákat és záróképernyőket. Az ilyen jellegű promóciókkal nagyobb eséllyel érhető el, hogy a megtekintők több tartalmadat is felfedezzék.