A YouTube-ot a legtöbben szórakozásra használják, de a felhasználók töltenek fel videót minden témáról, így mindenki megtalálhatja a számára érdekes tartalmat. A YouTube a Google kereső után a második legnagyobb keresőszolgáltatóvá vált, amin havonta 3 milliárd keresést hajtanak végre, így nagyobb forgalmat bonyolít, mint a Bing, a Yahoo és az Ask.com összesen. Te hány nézőt érsz el a saját YouTube csatornáddal? Biztosan kihasználsz minden lehetőséget a csatornád népszerűsítéséhez?

Nagy előnyre tehetsz szert, ha a márkádat vagy személyes csatornádat optimalizálod erre a felületre. A kiemelt előnyökről és a videó SEO-ról egy korábbi cikkünkben írtunk, mindenképp olvasd el!

Ebben a cikkben az előzőt kiegészítve, konkrét tippeket és példákat mutatunk, amiket ha megfogadsz, új nézők ismerhetik meg a videóid és találnak rá a csatornádra!

1. Találd meg a tökéletes címet!

A videód címe olyan, mint egy weboldal HTML címe, ami egyrészt informálja a YouTube közösséget a videód tartalmáról, másrészt a YouTube keresőjében megtalálhatóvá teszi a videódat. Ezért fontos, hogy a videó kiemelt kulcsszavát vagy kifejezését belefoglald a címbe, ami nem csak videó megtekintésre ösztönzi a felhasználókat, de akár több helyen is megjelenhet a videód, pl. a Google keresőben.

Ha nem tudod, hogy milyen kulcsszó az, amit használnod kéne a videód címében, akkor végezz egy kulcsszókutatást, hogy megtudd, milyen kifejezésekre keresnek a felhasználók!

Erre több eszköz is létezik, mutatunk párat:

Nézzünk egy példát! Mi a baj az alábbi videó címével?

 • Nem ösztönöz a kattintásra/megtekintésre.
 • Nem derül ki belőle, hogy miről szól a videó.
 • A “Dayzzzz” nem egy általánosan keresett kulcsszó/kifejezés.

Ahhoz, hogy megtekintésre ösztönzővé tegyük a videó címét, írjunk bele kulcsszavakat és utaljunk a videó tartalmára! Például:  “Ilyen a hó Izlandon”, ez biztosan jobban érvényesül, mert utal a videó tartalmára, tartalmaz kulcsszót: “Izland” és még akár kíváncsivá is teszi azokat a nézőket, akik nem járt még Izlandon, vagy terveznek eljutni oda, esetleg voltak már és ezért érdekli őket, hogy mit mutat be a srác a videóban.

Lássunk egy jobb példát!

DJI Spark első benyomások

Mik az előnyei ennek a címválasztásnak?

 • A cím egy nagyon népszerű kifejezést tartalmaz: “first impression”.
 • Tartalmaz még egy sokat keresett kulcsszót, ami ráadásul nagyon konkrét: DJI és DJI Spark, kimagaslóan sokan keresnek rá.
 • A cím alapján egyértelmű, hogy tartalmilag milyen videóra számíthat a néző.

Azonban ezzel még mindig nem maxoltad ki a tökéletes címadást, ugyanis lehet tovább fokozni, pl. “Is the DJI Spark Worth it?” Egy ilyen címválasztás még hatásosabb lehet, mivel:

 • a kulcsszótervező szerint több, mint havi 50 keresés történik erre a kifejezésre,
 • gyakran előforduló és sokakat érdeklő kérdésként felhívja sokak figyelmét.

Lássunk egy harmadik példát is!

Miért erős ez a címválasztás?

 • Tartalmazza konkrét és sokat keresett kulcsszavakat: “Cannon”, “50mm”, “Budget Lens”,
 • tartalmaz szuperlatívuszt: “BEST”, felkelti azok nézők figyelmét is, akik nem konkrétan ilyen típus iránt érdeklődnek, vagy akár nem is ismerik, de nyitottá válnak arra, hogy a videóból megtudják, miért állítja azt valaki, hogy ez a legjobb.

Ez a néhány tipp talán segít neked is abban, hogy megtaláld videódhoz a legmegfelelőbb címet.

Pro tipp: A cím ne legyen hosszabb 70 karakternél! Bár a YouTube engedi, hogy akár 100 karakter hosszú címet is beírhass, de egyes felületeken kevesebb fog megjelenni belőle.

2. Készíts hatásos thumbnail képet!

A videó indexképe nem számít rangsorolási szempontból. De kiemelt szerepe van annak, hogy megfelelő thumbnailt készíts a videóidhoz, ezzel vizuálisan kiemelheted azt a többi videó közül. A thumbnail kép az első, amin megakadhat a nézők szeme a videók közti böngészés során. Ezért az indexképnek reprezentálnia kell a videó tartalmát és nem árt, ha kellően megkapó is.

A YouTube indexkép generátor használata egyszerű és gyors megoldásnak tűnhet, amely a videó pár kiemelt képkockája közül választhatod ki a neked tetszőt, azonban sokkal egyedibbé és figyelemfelhívóbbá tudod tenni, ha készítesz egy sajátot, amit feltöltesz.

Mire figyelj thumbnail kép készítésekor?

 1. Nézd végig a videót olyan szemmel, hogy megtaláld, melyik a leglátványosabb pillanatkép!
 2. Győződj meg arról, hogy ez jól reprezentálja a videót tartalmát!
 3. A pillanatképen megfelelően látszik a lényeg? Gondolj arra, hogy sok esetben kis méretben fogják megpillantani, ezért piciben nézve is maradjon értelmezhető! A kép színeit illetően jól mutat? Ha túl tarka-barka, vagy csak egyszerűen csúnya, az elriaszthatja a nézőket a megtekintéstől.
 4. Készíts egy screenshotot a kiválasztott pillanatképről! Ha kell, utólag szerkeszd át, vagy módosítsd a színeket egy képszerkesztő szoftverrel!
 5. Ha elkészültél a képpel, feltöltés előtt győződj meg arról, hogy megfelel-e a kép a YouTube elvárásainak: 1280×720 px méretű, 2MB-nál kisebb, fájlformátumát illetően a következők valamelyike: JPG, GIF, BMP, PNG

Lássunk példát rossz thumbnail képekre és vizsgáljuk meg, hogy mi a baj velük!

Biztos láttál már olyan thumbnail képet, amire szöveg volt írva. Ez mindenképp csak pár szavas szöveg lehet, hiszen ugye ha fotót is tartalmaz a szöveg mellett, akkor a szöveg elfoglalja a kép nagy részét, aminek kis méretben nézve is jól olvashatónak kell maradnia.

Figyelemfelkeltően hatnak még a speciális karakterek is, mint pl. dollár jel stb.

Márka esetében az is előnyös megoldás lehet, ha az arculathoz illő bélyegképekkel látjuk el a videókat, esetleg mindegyiken ugyanazon a helyen szerepel a céglogó.

Az alábbi screenshotot az Otherworld csatonájáról készítettük. Láthatjuk, hogy mindegyik videójukon szerepel a logó:

3. Használd ki a videó leírásában a 125 karaktert!

A videók leírása (video description) olyan funkciót lát el, mint egy weboldal meta leírása: további információt nyújtanak a videó tartalmáról. A leírás első 125 karaktere megjelenik a YouTube és Google keresési találatai közt, amikor a kereső feldobja találatként az adott videót. Ez segít a YouTube-nak, valamint a Google-nak meghatározni, hogy miről szól a videó. Ha a videót megnyitják, ez a leírás rész az alábbi képen kék kerettel jelölt részben jelenik meg:

A zöld kerettel jelölt rész is a leíráshoz tartozik, azonban ezt csak a “show more” gombra kattintva látjuk.

Ezért törekedjünk arra, hogy a fontos tartalmi részeket az első 125 karakterben foglaljuk össze, tartalmazza a kulcsszavakat, a további infókat pedig (pl. kapcsolódó linkek) írhatjuk a “hajtáson túlra”. A hajtáson túli részt kevesebben szokták megnézni, de az érdeklődőknek oda írhatunk akár kommentelésre buzdító kérdéseket, pl. egy iPhone X bemutató videóhoz: “Tervezed, hogy megveszed az iPhone X-et? Írd meg kommentben és mondd el, miért!”. Továbbá kérhetjük, hogy iratkozzanak fel, vagy támogassanak a Patreon csatornádon stb.

A leírásba írt linkeket illetően az alábbiakat semmiképp ne hagyd ki:

 • Saját, vagy céges közösségi média oldalaid (Twitter, Instagram, Facebook, stb.)
 • Kapcsolódó linkek (videók, blog, termékoldal, stb.)
 • Cég weboldala

Nézzünk egy példát egy megfelelően kitöltött videó leírásra:

Speciális karakterekkel (pl. ►) vizuálisan feldobhatod a videód leírását, így jobban megakad rajta a nézők szeme. Tegyél bele akár smiley-kat is!

4. Használj címkézést, hogy könnyebben megtalálják a videód!

Címkék, avagy tagek használatával további kulcsszavakat társíthatsz a videódhoz. Ezzel is segítesz a YouTube-nak, hogy könnyebben rátalálhassanak a nézők a videódra. Nincs limitálva, hogy hány darab kulcsszót adhatsz meg egy videóhoz, azonban törekedj arra, hogy csak releváns kulcsszavakat használj!

Ne használd azokat a kulcsszavat, amik bár népszerűek (sokak által keresett) kifejezések, de ha nem kapcsolódnak a videód tartalmához, akkor sok irreleváns keresésnél is megjelenhet a videód. Azzal pedig többet árthatsz, ha sokan pár másodperc nézése után elkattintanak a videódról, hiszen mást látnak, mint amire ők kerestek, ez által a nézési és elköteleződési statisztikádon rontasz, aminek fontosságáról szintén a korábbi cikkünkben írtunk.

Nézzünk a helyes címkézésre is egy jó példát:

5. Használj kártyákat!

Kártyák használatával többek közt növelheted a videóid megtekintésszámát, valamint az elköteleződést, további videóid ajánlásával. Az elköteleződés az egyik legfontosabb paraméter, amit a YouTube számításba vesz a videóid ajánlásakor. Ennek magyarázata az, hogy ha a nézők végignézik több videódat is, sőt, akár kommentelnek, like-olják és megosztják, akkor a YouTube szemében a videóid érdekesek és interakcióra késztetnek sokakat, így ennek eredményeképp sok más YouTube felhasználónak is ajánlani fogja a videóid.

A kártyák a videó nézése közben a jobb felső sarokban jelennek meg az általad meghatározott időben, vagy ha a videó jobb sarkába viszed az egeret, megjelenik az ℹ gomb.

Kártyának az alábbiakat állítahod be:

 • Videó/lejátszási lista: javasolt videó/lejátszási lista
 • Csatorna: promótált vagy egy másik YouTube csatorna
 • Donaton (adomány, támogatás): egy nonprofit szervezetnek, vagy egy cél érdekében adományozhatnak a nézők
 • Szavazás: a nézők számára létrehozhatsz szavazást (hozzájárul az elköteleződés növeléshez)
 • Link: Linket tudsz elhelyezni, ami a weboldalara irányít (csak a csatornáddal összekapcsolt weboldal linkkel működik)

Itt egy példa, hogyan jelenik meg a kártya, ha rákattintottunk a sarokban az ℹ gombra:

Ha a videódban megemlíted egy korábbi, témához kapcsolódó másik videódat, akkor mindenképp állítsd be egy épp akkor megjelenő videó ajánló kártyát, így sokkal nagyobb valószínűséggel nézik meg, mintha külön rá kéne keresniük arra a videóra.

A kártyát itt tudod beállítani:

 1. Nyisd meg YouTube-on az alkotói stúdiót (Creator Studio)!
 2. Kattints a Videókezelőre (Video Manager)
 3. Kattints a Szerkesztés (Edit) gombra annál a videónál, amelyikhez kártyát akarsz beállítani!
 4. Kattints a Kártyák (Cards) gombra!
 5. Katt a Kártya hozzáadása (Add cards) gombra és válaszd ki a kívánt kártya típust!

6. Használj záróképet (end screen)!

Záróképernyő hozzáadásával a videó legvégére tudsz további opciókat beállítani a nézőid számára, amivel a kártyákhoz hasonlóan, szintén ösztönözni tudod a nézőid, hogy megnézzék további videóid. Pár funkcióban eltér a kártyától, nézzük, milyen opciókat lehet beállítani záróképnek:

 • Videó / playlist
  • Legutóbbi feltöltés
  • A megtekintő számára legjobb
  • Videó vagy lejátszási lista
 • Feliratkozás: saját csatornádra tudnak feliratkozni
 • Csatorna ajánló
 • Link a weboldaladra

Záróképernyő sablonok

A YouTube előre összeállított sablonjai közül is választhatsz a gyorsabb és könnyedebb zárókép beállításához. Csatornatípustól függ, hogy mely sablon lehet a legmegfelelőbb számodra. Személyes YouTube csatorna esetén javasolt az

 • 1 legfrissebb feltöltés
 • 1 a néző számára legjobb (ajánlott)
 • 1 feliratkozás

típusú sablon használata.

Üzleti típusú (Márkafiók) csatorna esetén jobb választásnak bizonyulhat az

 • 1 a néző számára legjobb (ajánlott), vagy egyetlen kiemelt videó beállítása
 • 1 feliratkozás
 • 1 Link a honlapra, vagy blogra, esetleg blog posztra

A záróképen megjelenő elemeket tetszés szerint elmozdíthatod, átrendezheted.

Gyakori, hogy egyes YouTube-erek külön beleszerkesztik a zárókép helyét a videóba, így sokkal professzionálisabb érzetet kölcsönöz a csatornának és jobban ösztönzik a nézőket a továbbkattintásra. Mindezek mellett a kreativitásunkat is kiélhetjük egy megkapó zárókép készítésekor.

Ez a blogcikk részben a Anant Choxi hasonló cikke alapján született.