Az elmúlt hetekben jelentette be az Amazon megújuló influencer programját. A cég még tavasszal indította bétaprogramját, amelyben YouTuberek számára ajánlott egy új típusú pénz kereseti lehetőséget. A megújított program már nemcsak a YouTube videós térnyerésének kedvez, hanem a Facebook és az Instagram like-alapú kapcsolatrendszerének is.

Az Amazon kezdeményezése mögött az az ötlet áll, hogy a közösségi média végezze az eladást. Ugyanis, egyre több cég fedezi fel az ilyesfajta platformokban rejlő értékesítési lehetőségeket.

Nézzük miből is áll az Amazon influencer programja. A YouTuber kap egy könnyen megjegyezhető, személyes URL linket, ami egy általa testreszabható Amazon kirakathoz vezet. Ezen a felületen a rajongók körbe tudnak nézni, azon termékek között, amit kedvenc YouTuberük ajánl számukra.

Negatívuma a programnak, hogy az előbb említett kirakat nem olyan egyedi, mint például egy YouTube csatorna (nem formázható), ugyanis a honlap csupán egy logót tartalmaz, amit egy hosszú termék lista követ. Viszont ne legyünk elégedetlenek, már az is rendkívül hasznos, hogy megszületett ez a könnyen elérhető URL formátum: amazon.com/shop/felhasználónév.

Az influencer program kiterjesztését a Web Summit konferencián jelentették be. A cég egyik szóvivője Navid Hadzaad (aki körülbelül egy éve dolgozik a cég marketingjén) röviden ismertette a program korai sikereit:

“Olyan embereket láttam akik több  tízezer követővel rendelkeztek… csak annyit tudtam mondani: Itt az idő, hogy felmondjak és ezt csináljam én is teljes időben.”

Példaként tekintsük át Dan Markham YouTube alkotó és influencer esetét, amit úgyszintén a Web Summit konferencián mutattak. Markham, mint Amazon influencer két terméket promotált. Az egyik a Fidget Cube stressz elleni kocka volt, ami 668.777 Amazon kattintáshoz, 16.369 rendeléshez és több mint 160,755.98 $ értékű bevételhez vezetett. Egy másik videójában a Yeti nevű termoszt mutatta be, amely 131.969 kattintást és 36,520.92 $ bevételt generált. És hogy miért jó az ilyesfajta együttműködés a YouTubernek? Markham elmondta, hogy körülbelül nyolc százalékos részesedést szerzett ezekből az értékesítésekből származó bevételekből.

 

 

Az Amazon példáján bemutatva, Hadzaad azt próbálta szemléltetni a konferencia résztvevőinek, hogy közösségi média akkor van igazán a cégek hasznára, amikor az influencerek jobban meghatározhatják, milyen termékeket és hogyan mutassanak be közönségüknek. Hiszen így sokkal hitelesebb az árucikk megjelenítése. Sőt az előbb említett példa esetében az is fontos, hogy egy promóciós ajánlat keretein belül prezentálják a terméket.

Továbbá az Amazon kezdeményezése megoldást nyújthat a YouTube szponzorációkból fakadó problémákra. Manapság ugyanis egyre több kritika éri azokat a YouTubereket, akik szponzorált tartalmakat jelenítenek meg videóikban. Ráadásul hazánkban rendszerint használják pejoratív jelzőként, itt gondolhatunk azokra a kifejezésekre mint: a YouTuber eladta magát, “elcelebesedett”. Erre úgy nyújthat megoldást az Amazon-féle influencer program, hogy a tartalomelőállítóknak nem kell közvetlenül a márkával kapcsolatban állnia, csupán azokat a terméket kell kiválasztania, amiket úgy érez tökéletesen beleillenek a csatorna és annak nézőinek világképébe.

 

Források:

Amazon expands its Influencer Program to include Twitter and Instagram, in addition to YouTube 

Amazon quietly launches its own social media influencer program into beta