Az egészségtudatos gondolkodás minden karriernél létfontosságú, hiszen ép testben ép lélek…, de mi a helyzet a YouTuberekkel?! Ahhoz hogy kreatív legyél és kellő időt tudj fordítani csatornádra, egészséges és kiegyensúlyozott életmódra van szükséged. Íme néhány tipp ahhoz, hogy megtaláld az egészséges egyensúlyt és elkerüld a kiégést.

  • Fontos a mozgás és az egészséges étkezés

Szakértők szerint, amikor a tested jól működik, az elméd is jobban üzemel. Amikor a tested hatékonyabban működik, jobban tudsz kommunikálni és sokkal könnyebben jutnak eszedbe kreatív ötletek. Ebben segíthet neked a sportolás, hiszen az egészséges táplálkozáson túl, hozzájárul ahhoz, hogy a tested jól érezze magát. Már egy kis mozgás is csökkenti a stresszt és beindítja szervezetedben az endorfin termelődését, amitől boldogabbnak fogod érezni magad.

Étkezés terén szakértők azt tanácsolják, hogy a túlzottan feldolgozott ételekkel szemben, részesítsd előnyben a vitaminban és rostban gazdag termékeket, mint például a gyümölcsök és zöldségek. Mindig hasznos elolvasni az élelmiszerek címkéjét, ugyanis a feldolgozott termékek gyakran tartalmaznak cukrot és mesterséges összetevőket, melyeknek nem épp pozitív hatása van az emberi szervezetre!

  • Pihenj és aludj eleget

Mindig ügyelj arra, hogy legyen időd lazítani. Rengeteg pihentető módszer létezik, melyek segítségével elkerülhető a teljes kimerülés. Legyen szó masszázsról vagy egy kirándulásról, magányos csendről esetleg egy könnyed baráti beszélgetésről, neked kell érezned mi is az, ami kikapcsol téged. Bár tudjuk, hogy nehéz lecsendesíteni az elmédet (főleg egy olyan korban amikor hétköznapi a multitasking feladatvégzés) de meg kell értened, hogy rendkívül fárasztó az agyadnak, hogy egyszerre több dologra is összpontosítson. Amikor úgy érzed sok a stressz vagy az elméd kezd fáradni, állj meg egy pillanatra, végy egy nagy levegőt, és próbálj meg koncentrálni. Ahhoz, hogy rendbe tedd gondolataidat remek kikapcsolódás lehet a meditáció vagy akár a jóga. Mégis a legjobb pihenés agyad számára, ha egy fárasztó napot kellő mennyiségű alvás követ. Ugyanis ha szervezeted nem jut elegendő alvás időhöz, már másnap érezni fogod, hogy nem tudod a szokásos teljesítményt kihozni magadból.

  • Gondolkodj pozitívan

A legtöbb szakember vagy YouTuber  boldogságát, siker érzetét nagyban befolyásolják külső tényezők. Nagyon fontos, hogy az esetleges negatív kritikákon könnyedén túllépj. Törekedj a pozitív gondolkodásra és légy boldog. Például készíts egy listát, hogy miért vagy hálás. Amikor pedig egy rossz napod van, mert nem jön kreatív videó ötlet, vagy kapsz egy negatív kommentet, akkor vedd elő ezt a listát. A hála érzete segíthet bármilyen negatív helyzetben. Készíts egy pozitív montázst. Gyűjts össze olyan képeket, hozzászólásokat, amiket a YouTube közösségedtől kaptál. Ez mindig emlékeztetni fog arra, hogy miért is készíted videóidat.

Napozz picit! Menj ki a szabadba és élvezd a napot. A napozás hatására D vitamint termel szervezeted, amitől boldogabbnak érezheted magad!

  • Tálald meg az egyensúlyt a munka és a magánéleted között

A YouTuber munka egyik legnehezebb pontja az időbeosztás. Az idő értékes árucikk minden alkotó számára. Viszont ahhoz, hogy maximalizálni tudd az időd, hasznos lehet ha kialakítasz egy hétköznapi rutint. Például miután felébredsz öltözz fel (ne pizsamában töltsd az egész napot), majd dolgozz x órát, de minden napra tervez be olyan időtöltést, aminek semmi köze sincs a YouTube munkádhoz. Természetesen fontos a napod ütemezése, de ha esetleg megcsúszol valamivel, bocsáss meg magadnak, ne rágódj rajta!

  • Nyaralás, szabadidő és ünnepek

A youtuberek egyik fő problémája, hogy mi történik közösségükkel, ha nem kapnak folyamatosan új tartalmakat. Persze fontos, hogy ne legyen teljes a csend a csatornád körül (amikor kevesebb videót készítesz legyél picit aktívabb más social media felületeiden). Lehet a nyaralásod vagy az ünnepek során is tartalmat készíteni, de amint az kész tedd le a kamerát és kapcsolódj ki. Esetleg gondolkodj előre, készíts pihenésed előtt több videót és a YouTube feltöltésnél ütemezd be előre. Illetve arról se feledkezz meg, hogy az ünnepek során nemcsak te, hanem nézőid is megpihennek, azaz ők sem olyan aktívak mint máskor.

Az előző pontokban arra próbáltunk utalni, hogy YouTube kreátorként is nagyon fontos az énidő. Sőt, ha nem szánsz elég időt magadra, az negatív hatással is lehet munkásságodra. Hiszen gondolj bele, ki iratkozna fel egy olyan csatornára, amelynek készítője szeszélyes, kimerült vagy állandóan stresszel?!  A legfontosabb dolog, hogy mindig emlékezz arra, hogy legyél megértő magaddal. Valószínűleg te vagy saját magad legszigorúbb kritikusa és egyben főnöke, adj magadnak időt, amikor a testednek és a lelkednek is szüksége van rá!