Szinte az összes youtuber tapasztalt már olyat, hogy szerzői jogi követelést kapott valamelyik videójára az abban hallható zene miatt. Cikkünkben segítünk megérteni a zenei felhasználásra vonatkozó irányelveket és adunk pár tippet, hogy megelőzd a bajt!

Ez a cikk a YouTube videók zenei felhasználásáról szól. Ha a videó (képi anyag) felhasználási jogairól olvasnál, akkor ajánljuk korábbi cikkünket: Hány másodpercet lehet használni jogvédett tartalomból YouTube videóhoz?

Folytassuk hát a zenei irányelvekre vonatkozó összefoglalónkat!

Mitől kaphatsz a videódra szerzői jogi követelést?

Olyan esetben, amikor szerzői joggal védett zenét (vagy videót) töltesz fel, pl. egy filmrészletet vágsz be a videódba, vagy egy ismert slágert használsz háttérzenének. Az ilyen követelés a film és zene jogtulajdonosától származik és ő határozza meg, hogy milyen felhasználási jogok vonatkoznak arra a tartalomra.

A jogtulajdonos, vagy inkább az általa megbízott tartalomkezelő cég (mint pl. a BugTV) egy ún. Content-ID rendszert kezel, ami alá több YouTube csatorna is be van kötve. Ebben a rendszerben beállítják, hogy az adott filmre/zenére vonatkozó irányelvek érvényesek legyenek YouTube teljes rendszerében is. Ezért adott esetben akár törölhetik is harmadik fél jogosuatlanul feltöltött videóját, sőt, többszörös szabálysértés miatt a csatornáját is.

Content-ID rendszerhez való hozzáférést nem tud akárki igényelni. Magyarországon jelenleg is csak néhány cég rendelkezik ilyennel. Ha YouTuberként szeretnél ilyen rendszerhez csatlakozni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hogyan tudod elkerülni a jogosulatlan felhasználást?

Először mindig minden esetben tájékozódj, mielőtt más által készített zenét vagy videót használsz fel a saját videóhoz!

Ha egy ismert zenét szeretnél használni a videódban:

A legtöbb esetben a populáris zenéket nem használhatod, vagy csak úgy, hogy neked nem lesz bevételed a monetizált videóból, mert az a jogtulajdonost illeti. Szerencsésebb esetben részben te is részesedsz a bevételből.

Hogy melyik zeneszámra milyen szabály vonatkozik, ki tudod deríteni a zenére vonatkozó irányelvek jegyzéktárából. Keress rá az általad használni kívánt zene címére vagy előadójára és ha megtaláltad a keresett dalt, akkor láthatod a hozzá tartozó felhasználási jogokat is.

YouTube videókhoz zenei felhasználás

Michael Jackson – Beat it című száma használható, de a videóból származó bevétel a jogtulajdonost illeti. (Az ő esetében valószínűleg a kiadóját).

Megeshet, hogy nem találod a keresett zenét, akármilyen formában is próbálod beírni. Ebben az esetben a Google keresőt vedd igénybe és próbáld megtalálni az arra a számra vonatkozó felhasználási jogszabályt!
Aki nem mer kockáztatni, vagy nem szeretne lemondani a bevételről, annak jobb megoldás lehet a következő.

Ha egy ismeretlen zene is megteszi:

A YouTube rendelkezik egy folyamatosan bővülő saját zenei hangkönyvtárral, amiből letölthetsz és használhatsz a videódhoz bármilyen neked tetsző zenét. Tudsz szűrni zenei stílusra, hangulatra, hosszúságra, hangszerekre is. Ezt a hangkönyvtár oldalon találod.

YouTube videókhoz zenei felhasználás

A YouTube hangkönyvtárából letöltött zenét bármelyik videódban használhatod.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Azaz, mit tegyél akkor, ha szerzői jogi követelést kaptál egyik videódra?

Amit biztosan ne tegyél: ne töröld! Ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni, ugyanis csak addig tudjuk kezelni a problémát, amíg videó megtalálható a rendszerben. Szerencsére a legtöbb esetben nem okoz gondot, ha ContentID követelést kapott az egyik videódra a felhasznált zene miatt. Persze leszámítva azt, hogy nem származhat belőle bevételed.

Az alábbi esetek lehetnek szerzői jog megsértése esetén:

  • Platformok szerinti korlátozás: a szerzői jogi tulajdonos korlátozhatja azt, hogy milyen alkalmazásokban, eszközökön, webhelyeken jelenhet meg a videó, tehát ebben az esetben ez csak a YouTube rendszerén kívülre vonatkozik, a YouTube-on továbbra is elérhető marad a videó.
  • Némítás: A zene jogtulajdonosa / tartalomkezelője dönthet úgy, hogy eltávolíttatja a zenét a videóból, így a videó továbbra is maradhat a YouTube-on. Ezt te is meg tudod tenni, hogy kicseréled a kifogásolt zenét egy másikra, amit a YouTube zenetárából választhatsz. Javasoljuk, hogy inkább te végezd el, mielőtt a jogtulajdonos törölné a videódat.
  • Videó letiltás: A zene jogtulajdonosa / tartalomkezelője letilthatja a videót teljesen, vagy csak bizonyos országokban.

Amikor neked van igazad:

Lehetőséged van vitatni a Content-ID követelést, ha úgy gondolod, hogy azt jogosulatlanul kaptad. Az esetek nagy többségében jogos a követelés, úgyhogy mielőtt kapásból rányomnál a követelés vitatása gombra, először azt próbáld megérteni, hogy mit kifogásolt a YouTube rendszere a videódban, miért kaphattad azt a követelést! A YouTube súgója jó segítség lehet ennek megértéséhez.

Ha mindezek ellenére továbbra is úgy látod, hogy jogosan használtad a kifogásolt tartalmat, akkor így tudsz fellebbezni:

  1. Alkotói Stúdió > Videókezelő > Szerzői jogi közlemények
  2. Kattints a videóhoz tartozó Szerkesztés menüjének jobb szélén látható linkre! Ez egy információs oldalra navigál, ahol láthatod, hogy ki és mire nyújtott be követelést a videódat illetően.
  3. Itt választhatod a követelés vitatása opciót..

A tartalomtulajdonos bármikor dönthet a felhasználási jogok megváltoztatásáról, így a videód eltávolításáról is, ezért érdemes elővigyázatosnak lenned. Ha vitát indítasz, sose írj ingerülten! Törekedj arra mindig, hogy jogtulajdonos lássa a jó szándékod, mi szerint nem állt szándékodban az irányelvek megsértése!