1969. július 20-án a becslések szerint 530 millió ember nézte, hogy Neil Armstrong hogyan teszi meg az emberiség történetének egyik legnagyobb jelentőségű lépését a Holdon. Abban az időben ez körülbelül a Föld teljes lakosságának 14%-a volt.
Ma több mint egy milliárd ember közel ötmilliárd videót néz meg a YouTube-on, minden egyes nap. Ha csak azt nézzük, hogy a “Charlie megharapta az ujjamat” című home videót 844 millió ember látta már, úgy tűnik, nincs szükség többé történelmi jelentőségű pillanatokra ahhoz, hogy ilyen óriási nézőszámot érjünk el…

 

 

A nézők egyre nagyobb videók utáni étvágyával egy idejűleg gyorsan megjelentek a videók előtti (pre-video) reklámok is. Ez viszont azt eredményezte, hogy a nézők a “Tovább a videóhoz” gombon levő visszaszámlálót nézik arra várva, hogy végre a „nagyon fontos üzleti ajánlat” reklámja helyett megnézhessék azt, hogy pl. két kutya hogyan próbál megenni egy csigát… Tény, hogy a YouTube marketing kampányoknak nagyon meg kell dolgozniuk a figyelemért.

Bemutatunk néhány nagyon érdekes YouTube marketing kampányt, amelyek szórakoztatóak és inspirálóak is egyszerre.

A legjobb YouTube marketing reklám Influencerekkel – Mercedes-Benz – #MBPhotoPass Lokival a farkaskutyával

Mi lehet jobb, mint ötvözni a 360 fokos videót és az influencereket? Hát az, amikor egy gyönyörű kutya maga az egyik influencer!
A #MBPhotoPass kampányban a Mercedes-Benz különböző, befolyásos Instagram felhasználóval (ők az influencerek) dolgozott ki együttműködést azért, hogy ezen fotósok és videósok sajátos nézőpontjából mutassa be a Mercedes-Benz új, GLS SUV autómodelljét. A márka több mint 40 különböző nagy rajongó bázissal rendelkező felhasználóval dolgozott ezen, de közülük is az egyik legkiemelkedőbb Loki a farkaskutya, „akinek” 1.3 millió Instagram követője van.
Loki és gazdája Kelly autós kirándulását 360 fokos kamerák segítségével a jármű belsejéből és kívülről is körbe forgathatóan mutatják be. A kampány sikerrel ábrázolja a Mercedes GLS SUV-ot, bizonyítja annak terepjáró képességeit, ráadásul ezt gyönyörű tájakon teszi, népszerű emberekkel, a 360 fokos videók magával ragadó újszerűségével, és persze aranyos állatokkal. Mindez bőven elég volt ahhoz, hogy egy igazán népszerű videókampány készüljön!

 

A kampány megközelítőleg 173 millió impressziót ért el, összesen 2.3 millió like-ot és kommentet és több mint 4 millió dollár értékű média-megjelenést szerzett.

A legjobb augmented reality YouTube kampány – Pepsi – #LiveForNow

Képzeld el, hogy türelmesen vársz egy londoni buszmegállóban és egyszer csak azt látod, hogy három UFO lebeg a város felett! Ez vagy egy harmadik típusú találkozás, vagy hallucináció, vagy része voltál a Pepsi Max YouTube marketing attrakciójának. Ehhez a kampányhoz a Pepsi ún. augmented reality (kiterjesztett valóság) technológiát használt fel, melynek segítségével egy londoni buszmegálló ablakában belülről nézve eleinte csak az utca forgalmát lehetett látni, de a megállóban ülők UFO-kat, óriás robotot, vagy akár egy közeledő tigrist is látni vélhettek. Mindezt persze az élő utcaképre vetítve.

Az első sokk után a várakozókat az izgatta, hogy ki viccelhette meg őket. A megálló ablakának másik oldalán egy Pepsi Max plakát fedte fel az átverés gazdáját. Szinte elkerülhetetlen volt, hogy az emberek előrántsák telefonjaikat, hogy megörökítsék a jópofa pillanatot – ezzel nagyban segítve a kampány közösségi médiában való terjedését.

CLIF bar: hogyan kalandozol?

Kb. így lehetne fordítani az angol How do You Adventure kérdést, ami a kampány alapötletét nagyon jól megfogalmazta. Itt nem csúcstechnikával éltek a kampány kiötlői, hanem a videók linkelésének egy nagyon innovatív felhasználása történt.
A Clif bar nevű energiaszelet gyártója olyan YouTube kampányt tervelt ki, amely képessé teszi a nézőt arra, hogy egy saját „személyre szabott” videót hozzon létre. Lejátszás közben pár másodpercenként a videó megáll és választás elé állítja a nézőt. Ha rákattint a megjelenő két lehetőség egyikére, a videó egy másik részére ugrik a lejátszó, egy másik izgalmas extrém sport jelenetbe. Mivel a film teljes hossza több mint 18 perc, a legtöbben élnek a lehetőséggel és hosszasan kattintgatnak, és ezzel különböző „kalandokba sodródnak”.
A videó interaktív és újszerű formája azt eredményezi, hogy az emberek kíváncsiak lesznek a következő jelenetre, szinte abbahagyni sem akarják a videóban való kalandozást. És valószínűleg nem mi vagyunk abban az egyetlenek, hogy a két választás közül a másikat is meg akarjuk nézni, amire éppen nem kattintottunk! Játék közben nyer igazán értelmet a “Hogyan kalandozol?” cím igazán!

Clif Bar & Company: Adventure Campaign

A videót közel 2 millió alkalommal nézték meg. A videóreklám átlagos megtekintési aránya (vagyis az, hogy hányan nézték meg ténylegesen az átugorható videót) 15%, a CLIF barnak 54%-os lett ez az aránya.

Legjobb Live videó kampány – Mr. Robot élő adósság eltörlés

Végül itt egy olyan kampány, ami nem a YouTube-on hanem a Twitch-en jelent meg, de annyira jó, hogy nem tudtuk kihagyni!
Azok számára, akik még nem látták: a Mr. Robot tévésorozat egy fiatal programozóról szól, aki éjjelente hackerként azon dolgozik, hogy eltörölje az egész világon az adósságokat, illetve megsemmisítse az ezeket tartalmazó számítógépes adatbázisokat.
Az ISL digitális ügynökség, – aki a kampányt a sorozat beharangozásaként találta ki – élő Twitch játék közvetítésekbe tört be az E3-on, a játékipar egyik legnagyobb expoján. A Twitch segítségével így pont azt a tech-érzékeny közönséget érték el, akik a sorozat legfontosabb demográfiai célcsoportja.
A hack F-society (a hacker csoport neve a sorozatban) videókat juttatott el a játékosok barlangjába. Az élő játék-közvetítésekben 30 percenként egy kód tűnt fel, amit használva a nézők esélyt kaptak arra, hogy 100.000 dollárnyi tartozásukat törölhessék el, ami tükrözte a sorozat mondanivalóját is. A nyerteseket az élő játék közben jelentették be és fizették ki. Ez és más valós idejű interakciók is azt bizonyították, hogy a stream valóban élő volt.

A kampány zseniális módon érte el a megfelelő embereket (akik közül sokan továbbadva a híreket, hozzájárultak a kampány sikeréhez). Az ezután adásra kerülő tévésorozat népszerűségét ez a kampány nagyban elősegítette. Az eredmény lenyűgöző volt: több mint 1.5 millió megtekintést, 17.000 egyidejű játék-közvetítést és összesen 7.6 millió percnyi nézési időt generáltak.

Ezek a példák azt bizonyítják, hogy nagy sikert lehet elérni YouTube marketing kampányokkal, ha a kritikus első pár másodpercben meg tudjuk a nézőket győzni arról, hogy folytassák videónk megtekintését.

Forrás: The Best YouTube Marketing Campaigns and Why They Work