Ha az utóbbi időben „bekapcsoltad az internetet”, biztosan láttál egy részt a Carpool Karaoke nevű műsorból, ahol autózás közben énekelnek és viccelődnek a sztárok. De hogy lett a YouTube egyik legnépszerűbb műsorává? Ebben a cikkben ezzel foglalkozunk, és tippeket is adunk azoknak, akik szeretnének sikeresek lenni videóikkal!

A Late Late Show with James Corden című késő esti szórakoztató műsorban a műsorvezető híres zenész, színész, vagy más okból ismert embereket hív meg a műsorába és szórakoztatnak minket, nézőket. Beülnek Corden mellé, aki kocsikázni viszi őket és közben kedvenc dalaikat hallgatják meg és éneklik el közösen saját maguktól, másoktól. Beszélgetnek, énekelnek, viccelődnek. Nem történik semmi különleges, hacsak nem az, hogy hétről hétre a legnagyobb világsztárok váltják egymást az anyósülésen.

A számok

A műsor ötlete egy 2011-es jótékonysági műsorral kapcsolatban fogalmazódott meg. A brit televíziónak készített Red Nose Day-re adásban James Corden énekelt először autóban egy hírességgel, George Michael-el. Ezt követően 2014-ben a Take That-ből ismert Gary Barlow-val készült egy videó, de az ikonikus természetesen az első.


Az első, Carpool Karaoke-t ihlető szereplés George Michaellel.

A műsorfolyam Mariah Carey-vel indult el, 2015 márciusában, YouTube csatornája akkor már pár videóval rendelkezett, és ekkor indult be igazán (a középső, nézettségi statisztikát figyeld):

A produkciókra csak a YouTube-on máig több, mint 1 milliárdan voltak kíváncsiak. A csatorna teljes nézettsége, ahol ezen kívül a műsor más részletei is megnézhetőek, 2,6 milliárdnál tart, 10,2 millió regisztrált követővel. A feliratkozó szám növekedése pedig kétszer gyorsabb, mint más hasonló műsornak. Mivel havi szinten több mint 100 millióan nézik a videókat, így a YouTube-ból származó bevételek sem lehetnek rosszak.

A legnézettebb Carpool Karaoke videóban Adele-el kocsikázik James. 5 nap alatt 42 milliós nézettséget ért el, máig 155 millióan voltak rá kíváncsiak:

James Corden autójában egyébként olyan hírességek fordultak meg egy közös éneklés erejéig, mint Justin Bieber, Mariah Carey, Jennifer Hudson, Adele, George Michael, Madonna, Sia, Jennifer Lopez, Mariah Carey, Britney Spears, Elton John, Red Hot Chilli Peppers, Stevie Wonder, Bruno Mars, Kanye West, Justin Timberlake, Gwen Stefani, Michelle Obama, Rod Stewart.

Újszerű stratégia

A Think With Google is készített egy rövid interjút Adam Abramsonnal, aki a The Late Late Show James Corden-el című műsor digitális tartalom igazgatója. 2015-ben ő hozta a “digital first” megközelítést, ami teljesen megváltoztatta a műsor ismertségét. Adam a kezdetektől hangoztatta, hogy a tartalom fontosabb, mint a platform, ahol az megjelenik a műsor. Ez elég érdekes hozzáállás egy hagyományos tévéműsorral kapcsolatban, nem? Pedig ez a show a YouTube-on lett igazán világhírű, miközben a CBS amerikai, országos sugárzású kereskedelmi tévécsatorna egy műsoráról beszélünk.

A tartalom igazgató szerint a műsor készítésénél mindig fontos szerepet kapnak a digitális terjesztés kérdései, hiszen ma már az emberek máshogy néznek tévéműsorokat. Feltették maguknak azt a kérdést, hogy fontosnak tartják-e azokat a nézőket, akik a show-t látták, de nem élőben, a tévé képernyője előtt ülve. Az esténként fél 12-kor kezdődő műsornál jogos volt a kérdés felvetése és a törekvés is, hogy az online felületeiken is megjelenjenek a szórakoztató filmjeikkel és ezzel nagyobb közönséghez jussanak el.

A videók fogyasztásának módja megváltoztatta a sikeresség fogalmát. A műsor tévés nézettségi adatai másodlagosak számukra, mert a fókusz azon van, hogy mennyire tud szárnyalni a YouTube-on. Nem titok, hogy a Carpool Karaoke netes nézettsége rendre felülmúlja a televíziósat. Ezért az eddigi tévés gyakorlattól eltérve, – ahol a kész műsor egyes részeit online is publikálták – már a kezdetektől szerves része volt a megbeszéléseknek az, hogy lehet a műsort online is megjelentetni. A YouTube szépsége az, hogy a sikernek semmi köze ahhoz, hogy mióta fut a műsorod, vagy milyen más élő műsorral kell épp versenyeznie. A siker másnap, a feltöltést követően jön, sőt igazából akkor, amikor az emberek rátalálnak a videóidra. A YouTube közössége emeli fel a jó tartalmakat, valós idejű visszacsatolási mechanizmus által. A műsor csapata folyamatosan figyeli a megjegyzéseket és statisztikát azért, hogy megtudják, mi népszerű éppen és mi nem. A műsor két évad után az egész világon ismertté vált.

A műsor sikerének főbb elemei

Az első és legfontosabb összetevő James Corden műsorvezető. A joviális vicces fazon, a srác a „szomszéd utcából”. Nem kérdés, zseniális, ahogy ezt a műsort vezeti. Hiszed vagy sem, a szövegein és az egész improvizatívnak tűnő műsoron egy egész csapat dolgozik! Viszont az ő hétköznapi személyisége az, ami igazán bevonja az embereket, és átadja azt az érzést, hogy azok a sztárok, akik számunkra megközelíthetetlennek tűnnek, biztosan szívesen ellógnák velük a délutánt.

Töltsd fel először te a saját anyagaidat! A vírusvideónak szánt (vagy vélhetően azzá váló) részeket elsőként a műsor csapata publikálta a YouTube-on. Így bárki, aki hivatkozni akart a neki tetsző részre, a Late Late Show YouTube csatornájáról megteheti, nem egy „szemfüles” néző saját csatornáján talál majd rá. Ez azért is előnyös, mert ha a YouTube csatorna egy MCN ügynökséggel szerződésben áll, akkor saját tartalmainak szerzői jogi védelmét az első pillanattól kontrollálhatja, így ha pl. másolják a videóit, azonnal tud reagálni arra, tiltani, engedélyezni (és monetizálni) szeretné, vagy nem tesz semmit.

Látni akarjuk a sztárok hétköznapjait. Az adott sztár rajongói biztosan megnézik azt, hogy milyen kedvencük egy hétköznapi helyzetben. Milyen a színpadon kívül, show elemek nélkül, „emberként”. Kezdetben biztosan nehéz volt elcsábítani a sztárokat a műsorba, de mára a helyzet megfordult: a nagyobb népszerűségre törekvő, vagy csak épp új lemezzel előálló zenészek és énekese nagyon szívesen bekerülnének a műsorba, mert azt követően minden megnövekszik az eladása. Justin Bieber és Sia népszerűsége is mérhetően növekedett a műsort követően.

Rendszeresség. Nem kell magyarázni, aki látott egy ilyen videót, nagy eséllyel örömmel nézi meg a következőt!

FOMO vagyis „Fear of missing out”, ami nagyjából annyi tesz „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. A késő esti vicces műsorról nem jó lemaradni, ha holnap mindenki arról beszél, nem igaz? Viszont az okos (és lusta) nézők alszanak egy nagyot, és másnap megnézik a legjobb részeket YouTube-on!

Termék elhelyezés. A Mc’Donalds és a Coca-Cola is bekerültek a műsorba, persze csak úgy, hogy aki nagyon figyelt, meglátta pl. Selena Gomez kezében a mekis poharat…A szponzorok pénze nagyon számít abban, hogy minőségi tartalom készüljön el. Lehet, hogy egy céges videóban nem csupán a te cégednek kéne szerepelnie? Ez vajon ellene megy a céges kultúrának? Igen, a magyarnak…
Lehetne ezt még sorolni hosszan, de tény, hogy a Carpool Karaoke egy olyan műsorrá vált, ami mára a YouTube legnépszerűbb tartalmai közé tartozik, és szinte elválaszthatatlan tőle.

A végtelenbe és tovább

A műsor sikere pár hete egészen kivételes fordulatot vett: lecsapott rá az Apple, vagyis licenszelte a műsor formátumot! Az 59. Grammy-gálán mutatták be az új sorozat előzetesét:

A sorozat célja az, hogy több nézőt vonzzon majd be Apple Music-hoz a cég. A koncepció több vicces és nagyszerű pillanatot szült már, reméljük itt is folytatódik a hagyomány. Úgy tűnik, a hangulatra itt sem lesz panasz az előzetes alapján! Az új, licenszelt műsorban, aminek neve (nem meglepő) Carpool lesz. Olyan sztárok láthatóak majd benne, mint Will Smith, Billy Eichner, Metallica, Alicia Keys, John Legend, Ariana Grande, Seth MacFarlane, Chelsea Handler, Blake Shelton, Michael Strahan, John Cena, Shaquille O’Neal és még sokan mások.

Ha pedig videó sorozatot indítanál, itt egy kiváló megoldás, ahol egy sorozat utolsó darabjával megkoronázhatod az éves munkádat:

James Corden és csapata nem csak a Carpool Karaoke éppen aktuális részein dolgozott sokat, hanem az év végére is készültek: 2016-ban szinte minden vendégével előre elénekelték az All I Want For Christmas Is You-t, melyet aztán mesterien összevágtak, ezzel pedig egy olyan közös klipet készített, amiben a korábban már sorolt sztárok mind szerepelnek! A videó máig 30 millió megtekintést „termelt” és valószínűleg minden karácsony körül újabb milliókkal fog gyarapodni.

Forrás:

Thinkwithgoogle.com
affinityanswers.com
thedrum.com