X generációsoknak hívjuk azokat, akik az 1960-as évek közepe és a késő 70-es évek között születtek. A generáció tagjai elég öregek ahhoz, hogy emlékezzenek az internet előtti időkre, de elég fiatalok ahhoz, hogy könnyedén adaptálják a technológiai élet változásait.

Mivel egy masszív tömeget képviselnek, a márkák nagyban törekednek arra, hogy az X generáció is bekapcsolódjon a YouTube használatába. A Pixability felmérései szerint a YouTube felületére naponta 1,5 billió megtekintés érkezik X generációs felhasználóktól.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy az X generációsok miként köteleződnek el a YouTube mellett, a Google készített egy kvalitatív kutatást az Ipsos Connect és a Flamingo közreműködésével.

És mik lettek az eredmények? Az X generáció viselkedése alátámasztotta a generációhoz kapcsolódó feltételezéseket: van készségük a “self-start”-ra, szeretik a nosztalgikus élményeket és vágynak arra, hogy ismerjék a trendeket.

 

 • Nosztalgia

 

A YouTube tökéletesen jó ahhoz, hogy visszatekintsünk a múltba. Hívhatnánk akár idő kapszulának is. Emlékszel egy olyan slágárre, amiről minden információt tudtál fiatalkorodban? Valószínűleg megtalálod YouTube-on. És emlékszel arra a döbbenetes jelenetre a kedvenc drámádból? Valószínűleg azt is megtalálhatod a YouTube-on.

Három nosztalgikus videó típus YouTube-on, amit az X generációsok néznek:

 1. Videók, amik múlt béli zenékhez, eseményekhez vagy emberekhez kötődnek
 2. Olyan régi szórakoztató videók, amik a pop kultúrához köthetőek
 3. Régi reklámokat felelevenítő videók

Ez a jelenség nem feltétlenül abból ered, hogy az X generációsok nosztalgikusabbak lennének, mint más generáció tagjai. Inkább annak köszönhető, hogy megváltozott az a képességük, miszerint könnyebben képesek hozzáférni nosztalgikus tartalmakhoz, mint korábba. Ezt példázza az is, hogy amikor 2016-ban több 80-as, 90-es évekbeli híresség elhalálozott, az X generációsok YouTube keresései között meghatározó kulcsszavak a következőek voltak: Prince, David Bowie, George Michael és még sorolhatnánk.

 • Köztudat megismerése

A top három ok, amiért az X generációsok a YouTube-hoz fordulnak, ha informálódni akarnak eseményekről vagy magáról a pop kultúráról:

 1. Megismerjék gyermekeik világát
 2. Hogy kapcsolatban maradjanak a gyerekeikkel
 3. Azért mert szeretnének mindent tudni arról, hogy mi történik a világban
 • A DIY sajátos módja

Az X generáció számára rendkívül fontos, hogy saját tempójukban ők is meg tudják valósítani a how-to tartalmakat. Ugyanis az a jellemző rájuk, hogy egészen addig használják a pause és a replay gombokat, amíg az új tudás mesterévé nem vállnak.

Top öt how-to tartalom kategória amiért az X generációsok a YouTube-hoz fordulnak:

 1. Lakás javítás/fejlesztés
 2. Főzés
 3. Technológiai eszközök használata vagy akár javítása
 4. Művészet és alkotás
 5. Beauty tartalmak, személyes higénia

Mit jelent ez a márkák számára?

Az előbb említettek miért is érdekli a marketinges szakembereket? Azért mert az X generációsok 75%-a nézi a YouTube-ot legalább havonta, valamely eszközön. Sőt az X generációsok 64%-a vesz olyan terméket vagy igényel afféle szolgáltatást, amit azokban a videókban látott, amelyekből korábban megtanult valamit. Mondhatnánk azt is, hogy a YouTube videók megnézése nagy befolyást gyakorol a nézők fogyasztási szokásaira is.

 

 

Forrás: Marketing to Gen Xers? Here’s what they’re watching on YouTube