A YouTube mindig is egy olyan felületet nyújtott a tartalom előállítóknak, ahol megoszthatták történeteiket és ezzel egy időben új kapcsolatokat szerezhettek, sőt még pénzt is kereshettek. A honlap készítői több mint egy évtizede arra törekednek, hogy összehangolják a nézők, alkotók és a hirdetők érdekeit, egyensúlyt teremtsenek közöttük. Azonban az elmúlt pár hónapban a hirdetők aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy milyen környezetben jelennek meg hirdetéseik. Ennek kiküszöbölésére a YouTube új tartalom ellenőrzési iránymutatásokat vezetett be, aminek hatására a videó alkotók megismerkedhettek egy új, sárga monetizációs ikonnal.

Az előbb említett ikon azt jelzi, hogy az ellenőrzési módosítások részeként egyes videókat úgy minősítenek, hogy azok nem minden hirdető számára alkalmasak, korlátozva ezzel a videókon megjelenített hirdetések számát. Amennyiben a tartalom előállító úgy véli, hogy a videót tévesen minősítették hirdetésekre alkalmatlannak, abban az esetben lehetősége van a fellebbezésre.

Sokan kérdezik, hogy a monetizációs státusz miért aktiválódik ilyen gyorsan a feltöltés után (beleértve a nemlistázott és privát tartalmakat is). Nos a feltöltés utáni első pár órában egy algoritmus próbálja meg eldönteni, hogy a videó megfelel-e a hirdető barát előírásoknak. Ez igaz az előre beütemezett live streamekre is. A rendszer minden esetben megvizsgálja a videók címét, leírását, a kezdőképet valamint a metatageket is (még mielőtt a stream elkezdődne).

Fontos, hogy ha véleményed szerint videód jogtalanul lett minősítve, kérj felülvizsgálatot, ugyanis minden fellebbezés segít jobbá tenni az új rendszert!

Hogyan működik a fellebbezési eljárás?

Amikor felülvizsgálatot kérsz a videódat egy szakértő vizsgálja meg (nem pedig egy számítógép), ami időigényes feladat, ezért légy türelemmel. A szakértő végig nézi videódat, pontosabban, hogy annak a tartalma, címe és metaadatai megfelelnek-e a hirdetőbarát tartalmi irányelveknek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a YouTube felületén többszáz millió videó található, ezért a platform készítőinek egy olyan paramétert kell beállítani, ami alapján sorrendet állítanak fel a fellebbezet videók között. Eszerint először azokat a videókat vizsgálják meg, amelyek jelentős fogalmat bonyolítanak le.
Erre a problémára könnyű megoldás lehet, ha te magad leellenőrzöd a monetizációs státuszod, úgy, hogy mielőtt publikálnád, feltöltöd nem listázottként a videódat. Ha pedig úgy érzed rosszul minősítette a rendszer (továbbá a csatornád több mint 10.000 feliratkozóval rendelkezik) fellebbezhetsz és a megtekintés számától függetlenül megvizsgálják a nem listázott videót. Azért is hasznos ez a funkció, mert egyrészt nem kell végigvárnod egy hosszú sort, másfelől videód nem esik el a feltöltés utáni korai forgalomból szerezhető pénzkeresettől.

A YouTube készítői tisztában vannak azzal, hogy az új rendszer nem mindig működik megfelelően, ezért ha a videókezelődben meglátod a sárga ikont és úgy érzed, hogy az automatizált rendszer hibát követett el, ne felejts el fellebbezni. Mint ahogy korábban is említettük panaszodat nem egy gép, hanem egy szakértő ember fogja felülvizsgálni, ami akár eltarthat több napig is!
Fontos megjegyezni, hogy ha a minősítést követően törlöd a videódat, majd újra megkísérled a feltöltését akkor is ugyan azt a minősítést kapja majd a tartalom.

Miket nevezünk hirdetési célokra alkalmatlan tartalmaknak?

Amennyiben a videódra, illetve a videód metaadataira az alábbiak valamelyike akár csak részben ráillik (ideértve a videó címét, indexképét, illetve címkéit is) akkor lehetséges, hogy a videó nem alkalmas hirdetések megjelenítésére:

 • Ellentmondásos témák és kényes események: Az érzékeny témákat, illetve kényes eseményeket (nem kizárólagosan ideértve a háborút, a politikai konfliktusokat, a terrorizmust vagy szélsőségességet, a halált és tragikus eseményeket, továbbá a szexuális bántalmazást) megjelenítő vagy azokat előtérbe helyező videótartalmak általában nem alkalmasak hirdetési célokra, még akkor sem, ha nem látható bennük felkavaró ábrázolás. Például a nemrég történt tragikus eseményekről szóló videók – még ha híradási vagy dokumentációs célból jelenítik is meg azokat – nem feltétlenül hirdető barátok a téma miatt.
 • Kábítószerek és veszélyes termékek, illetve szerek: Az illegális kábítószerek és a szabályozás hatálya alá tartozó kábítószerek, illetve szerek, valamint más veszélyes termékek árusítását, használatát vagy az azokkal történő visszaélést bemutató, illetve népszerűsítő videótartalmak nem hirdető barátok. Azok a videók, amelyekben oktatási, dokumentációs, művészi, valamint tudományos céllal esik szó kábítószerekről vagy veszélyes szerekről, általában alkalmasak hirdetési célokra, amennyiben a kábítószer-használat vagy a tiltott szerrel való visszaélés nem megrázó, illetve ha nem tüntetik fel pozitív színben azt.
 • Káros vagy veszélyes cselekmények: Az olyan káros vagy veszélyes cselekményeket népszerűsítő videótartalmak, amelyek következtében súlyos testi, érzelmi vagy pszichológiai sérülés lép fel, nem hirdető barátok. Ilyenek például a fájdalmas, illetve invazív sebészeti vagy kozmetikai eljárásokat, valamint a szexuális zaklatással vagy megalázással járó ugratásokat bemutató videók.
 • Gyűlöletkeltő tartalom: Az olyan videótartalmak, amelyek személyek vagy személyek valamely csoportja elleni diszkriminációra buzdítanak, vagy lealacsonyítóan, illetve megalázó módon nyilatkoznak róluk az adott személy vagy csoport valamely rasszhoz, illetve népcsoporthoz vagy nemzetiséghez tartozása, származása, vallása, fogyatékossága, életkora, veterán státusa, szexuális irányultsága, nemi identitása vagy egyéb olyan jellemzője alapján, amelyek rendszerszerű diszkriminációhoz vagy kirekesztéshez kapcsolódnak, nem hirdető barátok. Ebből a szempontból a komikus, illetve szatirikus tartalmak kivételt jelenthetnek; ugyanakkor a komikus szándék puszta kinyilvánítása nem elegendő, úgyhogy az adott tartalom még így is alkalmatlan lehet hirdetési célokra.
 • Nem megfelelő nyelvezet: Azok a videótartalmak, amelyeknél az egész videóban gyakran fordul elő durva gyalázkodás, illetve durva nyelvezet, elképzelhető, hogynem hirdető barátok. Az alkalomszerűen előforduló gyalázkodás nem feltétlenül teszi alkalmatlanná a videót hirdetési célokra, azonban a kontextus is számít.
 • Családi szórakoztató műsorok szereplőinek nem megfelelő használata: Azok a videók, amelyekben – akár animáció, akár élő adás formájában – családi szórakoztató műsorok szereplői, illetve tartalmi elemei jelennek meg oly módon, hogy a szereplők erőszakos, szexuális jellegű, aljas, illetve más módon kifogásolható magatartást tanúsítanak, nem hirdető barátok, még akkor sem, ha a videókat komikus vagy szatirikus céllal készítették.
 • Felkavaró, valamint megalázó tartalom: Az indokolatlanul felkavaró, lázító hatású, illetve megalázó videótartalmak elképzelhető, hogy nem alkalmasak hirdetési célokra. Például az egy adott személyt vagy csoportot megalázó, illetve sértegető videótartalmak alkalmatlanok lehetnek hirdetések megjelenítésére.
 • Burkolt szexuális tartalom: Az erősen szexuális jellegű tartalmat bemutató, például a meztelenséget, testrészeket vagy szexuális szimulációt előtérbe helyező videótartalmaknem hirdető barátok. Azok a tartalmak, amelyekben szexuális játékok vagy szexuális segédeszközök jelennek meg, illetve amelyekben nyíltan szó esik a szexről, szintén alkalmatlanok lehetnek hirdetési célokra. Korlátozottan kivételt jelentenek a felkavaró ábrázolást nem tartalmazó, szexuális oktatással kapcsolatos videók.
 • Erőszak: Azok a videótartalmak, amelyeknek a középpontjában a további kontextus nélkül bemutatott vér, erőszak vagy sérülések állnak,nem hirdető barátok. A videojátékok megszokott menetéhez kapcsolódó erőszak általában elfogadható hirdetési szempontból, ugyanakkor az indokolatlan erőszakot középpontba állító összeállítások nem fogadhatók el. Ha az erőszakos tartalom bemutatása híradásban, illetve oktatási, művészi vagy dokumentációs kontextusban történik, a kiegészítő kontextus fontos.

Tippek, hogy tartalmaid hirdetőbarátok legyenek

 • Legyél tiszteletteljes másokkal, beleértve a megtekintőket, valamint azokat a személyeket és csoportokat is, akik adott esetben szerepelnek a videódban.
 • Használj pontos metaadatokat és indexképet. A videó tartalmára való tekintet nélkül, ha a cím, a leírás, valamelyik tag vagy az indexkép nem felel meg az irányelveknek, akkor a videó adott esetben alkalmatlan lehet hirdetési célokra!
 • Ne ágyazz be saját hirdetéseket a videódba, mert azzal megsérted a hirdetési irányelveket. Ha a videó fizetett termékmegjelenést tartalmaz, azt a videó feltöltésekor a megfelelő opció beállításával jelezd.
 • A kontextus kulcsfontosságú. Ha videódban esetlegesen ellentmondásos vagy sértő tartalom található, akkor biztosíts elegendő információt a megtekintőknek, hogy könnyebben megértsék, amit látnak. A kontextus kellő bővítése által a YouTube rendszerének is segíthetsz értelmezni, hogy megfelelő-e hirdetés szempontjából az adott tartalmad.

 

Források:

https://productforums.google.com/forum/#!topic/youtube/G-hcnZ1x0RM

https://productforums.google.com/forum/#!topic/youtube/_5NXMRaW33I

https://support.google.com/youtube/answer/6162278

https://youtube-creators.googleblog.com/2017/06/your-content-and-making-money-from.html