Amerikában a sport videók terén hot topic-nak számít a box és az MMA. Mindkét előbb említett sport bemutatása azért egyszerűbb a YouTube felületén, mivel egyiket sem adják televíziós csatornákon. Tehát az ilyesfajta videós tartalmak a legtöbb esetben nem jogvédettek. Illetve mivel a rajongók nem tudják a klasszikus médiában megtekinteni a mérkőzéseket, ezért kénytelenek online figyelemmel kísérni kedvenc sportjukat. Tavaly a YouTube élő videókban közvetített sportesemények száma 107%-al növekedett. Az egyik legtöbb megtekintést generáló sport live stream Mayweather és McGregor összeütközését közvetítette, melyre több mint 430 millió ember volt kíváncsi.

Már az internet megjelenése előtt is a klasszikus médiumok (értsd rádió, televízió, újság) előszeretettel használták a sport témakörét. Ebben a környezetben létrejövő média termékeket nem csak a sportrajongók, hanem a hétköznapi emberek is nagy szeretettel fogyasztották. Napjainkban, amikor a közösségi oldalak virágkorukat élik, megfigyelhetjük, hogy a sporthírek fogyasztására, sőt a sportolási szokásainkra is nagy hatással van az online média.

A következőkben olyan trendeket és trükköket osztunk meg veletek, melyek hasznosak lehetnek akkor, ha sporttal kapcsolatos YouTube videókat szeretnétek készíteni! És, hogy miért is fontos foglalkozni ezzel a témakörrel? A sporttal kapcsolatos YouTube tartalmak nézettsége 2017-ben 59%-al gyorsabban növekedett, mint például a zenei vagy szórakoztató (itt gondolunk az entertainment és people & blogs kategória videóira) tartalmaké.

Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a YouTube felületére feltöltött sport videók meghatározó többsége a labdarúgással foglalkozik. Felmérések szerint az elmúlt évben olyan közkedvelt lett a Football kategória, hogy havonta több mint 3 milliárd megtekintést generált. Ennek a bámulatos nézettségi számnak is köszönhető, hogy az elmúlt fél évben a legtöbb neves foci csapat regisztrált a YouTube platformjára, sőt a FIFA is létrehozta hivatalos csatornáját, FIFATV néven. Külföldön egyre több labdarúgással kapcsolatos csatornával találkozhatunk, és érdekes megfigyelni, hogy kultúránként eltérően kommunikálnak a focis YouTube csatornák: Amerikában viccesen, Angliában kiemelt témaként kezelik, Németországban inkább kommentár jellegű tartalmakkal találkozhatunk, még Franciaországban dokumentarista videókat készítenek.

Nem titok, hogy az online football videók iránti kereset akkor növekedett meg, amikor az élő videók segítségével könnyűszerrel lehetett online közvetíteni a meccseket. Mivel a legtöbb sportrajongó csupán kedvenc sport csatornái miatt rendelkezett kábeltelevíziós előfizetéssel, ezután már nem volt szüksége erre a szolgáltatásra. Érdekes adat ezzel összefüggésben, hogy 2017-ben több mint 22 millió felhasználó mondta le televíziós sportcsatorna előfizetését.

Azonban felmerülhet bennünk a kérdés, hogyan készítsünk úgy labdarúgással foglalkozó videót, hogy az ne tartalmazzon harmadik feles tartalmat?! Mivel a FIFA saját hivatalos YouTube csatornával rendelkezik, nagyon odafigyelnek arra, hogy például a VB-s felvételek (vagy bármely más általuk szervezett sportesemély) csak náluk jelenhetnek meg! Először ennek a kikerülése nehéz feladatnak tűnhet (hogy beszéljünk például VB gólokról, ha azokat nem tudjuk bemutatni?) de számos módszerrel könnyűszerrel meg lehet oldani. Természetesen kérhetünk engedélyt magától a FIFA-tól, de ez rendkívül időigényes lenne, továbbá nem is biztos, hogy megkapnánk a megfelelő engedélyeket, azonban mutatunk pár tippet, amelyekkel ki lehet kerülni ezt a procedúrát:

  • Például eSport jeleneteket bármikor elhelyezhetünk a videókban. Megpróbálhatjuk újra játszani az meccs adott jelenetét, ezzel is szemléltetve nézőink számára a történéseket. Másfelől azért is hasznos ilyen módon reprezentálni a történéseket, mert az eSport és a vele foglalkozó videók rendkívül felkapott témának számítanak az online világban. Hazánkban is egyre több ilyen rendezvényt szerveznek, sőt az Újpest már saját eSport szakosztályt is indított. 2017-ben a YouTube-ra feltöltött FIFA gameplay videókra közel 11 milliárd megtekintés érkezett!
  • Amikor úgy érezzük lesz egy olyan meccs, amit nagyon fel fog kapni a sajtó (például a nemsokára megrendezésre kerülő VB záró meccse), érdemes előtte készíteni egy tippelős videót, és miután lement a meccs, egy videóban reagálhatunk az előfeltételezéseinkre (a tippelős videót nem is muszáj előtte publikálni).
  • Külföldön közkedvelt sport videó típus, amikor a videósok legóval eljátsszák a focimeccset.
  • Az egyik legizgalmasabb és felkapottabb videó típus YouTube-on az élő videó. Ebben a formátumban az az érdekesség, hogy külföldön, a focis YouTuberek úgy közvetítik élőben a (jogvédett) meccseket, hogy a nézőnek háttal elhelyeznek egy laptopot (így nem látszik a jogvédett felvétel), csupán a kommentátorok és reakciók látszódnak a videóban, a néző pedig külön a saját televízióján vagy akár számítógépén figyelemmel tudja követni ugyanazt a meccset. Egy ilyen online tartalomban a néző közösen tudja megtekinteni a tartalmat kedvenc videósaival, együtt tudnak szurkolni, így a néző közelebb érzi magát a véleményvezérekhez, jobban fog hozzájuk kötődni!

YouTube-on, a platform létrehozása után, elég későn (az elmúlt 1-2 évben) lett felkapott téma a sport. Ezen belül ahogy korábban is említettük a legközkedveltebb a foci, de azt követően is találkozhatunk sokak által megtekintett és érdekesnek számító sportágakkal.

Az egyik ilyen sportág típus az extrém sport. Gyakran az ilyesfajta tartalmakat csupán azért követik figyelemmel a nézők, mert olyan dolgokat láthatnak ezekben a videókban, melyekkel nem találkoznak hétköznapjaikban. Legyen szó biciklis, gördeszkás vagy akár sielős videókról a témán túl a videó helyszíne, sport eszközei vagy akár a szereplői is rendkívül figyelemfelketőek.

Amerikában a sport videók terén hot topic-nak számít a box és az MMA. Mindkét előbb említett sport bemutatása azért egyszerűbb a YouTube felületén, mivel egyiket sem adják televíziós csatornákon. Tehát az ilyen videós tartalmak a legtöbb esetben nem jogvédettek. Illetve mivel a rajongók nem tudják a klasszikus médiában megtekinteni a mérkőzéseket, ezért kénytelenek online figyelemmel kísérni kedvenc sportjukat. Tavaly a YouTube élő videókban közvetített sportesemények száma 107%-al növekedett. Az egyik legtöbb megtekintést generáló sport live stream Mayweather és McGregor összeütközését közvetítette, melyre több mint 430 millió ember volt kíváncsi.

Végezetül még egy érv amellett, hogy miért készítsünk sport videókat: a szponzorok keresik az ilyen tartalmakat! Magyarországon is számos cég nyitott lenne arra, hogy influencerekkel mutassa be sport termékeit, azonban nem találnak hozzá megfelelő csatornát. Amerikában az elmúlt egy évben 111%-al növekedett az együttműködések száma, sportmárkák és YouTuberek között.

 

Összegezve, hogy miért érdemes sport témában tartalmakat készíteni:

  • A sport témájú tartalmak virágkorukat élik YouTube-on
  • A nézők, leginkább azokat a típusú videókat kedvelik, melyekben a szurkolás élményét tudják átélni kedvenc videósaikkal.
  • A sport videóban nemcsak magáról a sporteseményről eshet szó. Bármi olyan téma érdekes lehet, ami érint: érdekes/vicces sportágakat, híres emberek (sportolók) életét, munkásságát vagy véleményét, sport divat vagy rajongói kultúra bemutatását, olimpiai vagy football kabalaállatok történetét, az adott sporthoz kapcsolódó életmódot (le lehet tesztelni videóban híres focisták étrendjét, edzés tervét, stb stb).
  • Sporteseményekhez kötődő médiatartalmak feldolgozása is nagyon népszerű (VB vagy EB zenék, filmek, könyvek)
  • Hatalmas a sport videókban rejlő együttműködések lehetősége.