A YouTube egyik legértékesebb része, az ingyenes videószerkesztő szeptember 20-tól nem lesz elérhető. Mi ebben a látszólag rossz hírben a jó, illetve mit akar ez az egész jelenteni? Értelmezzük a hírt és mutatunk hasznos videószerkesztő alternatívákat is!

A videók készítésének és videós marketingkampányok futtatásának egyik legnehezebb, vagy inkább legmagasabb technikai tudást igénylő része a nyers videó felvételek vágása és utómunkázása. Hiába megannyi egyszerű videó kompozitáló szoftver, melyek közül néhány részben vagy teljesen ingyenes, azokat mégsem használják azok, akik csupán néhány videót szeretnének készíteni, esetleg feljavítani. Nekik készült a YouTube Video Editor még 2010 körül. A videók szerkesztése nagyon nehéz kérdés olyan cégek esetén, akiknél nincs, vagy nem akarnak erre delegált alkalmazottat fenntartani, és maximum kampány jelleggel dolgoznak be számukra erre specializálódott cégek. A költségek magasak, sok esetben „nem ér meg” heti egy videó egy teljes állást a cég vezetésének, hiszen „telefonnal is lehet videót készíteni”.

Ha pedig tényleg ebbe az irányba megy el a videó készítés, mindig az utómunkánál jönnek rá, hogy ahhoz, hogy egy szöveg beússzon, ne legyen túlságosan remegős a kép, vagy beégett, bizony kéne egy vágóprogram, hogy legalább több videót egybefűzzön valaki, vagy a kínos részeket kivágja.

Mindeddig mondhattuk azt, hogy a legegyszerűbb és teljesen ingyenes videóvágót maga a YouTube, a saját csatornádon belül biztosította számodra, és rengeteg jó dolgot adott.

Nem verték nagydobra, ezért mi is csak a napokban értesültünk a YouTube video editor súgó oldalán a hivatalos közleményről: A Videószerkesztő és a Fotós diavetítés lehetősége 2017. szeptember 20-tól megszűnik.

Részletesebben ezek az információk olvashatók a Videószerkesztő help oldalán még:

 • A Javítások fül továbbra is elérhető marad, és továbbra is a Videókezelőben lehet majd elérni. A Videókezelőben tehát a Javítások fül révén továbbra is lesz lehetőséged az általad feltöltött videók javítására olyan szerkesztési műveletek által, mint a megvágás, az elhomályosítás és a szűrők alkalmazása.
 • Ha jelenleg használod a Videószerkesztőt, illetve a Fotós diavetítés eszközt, akkor 2017. szeptember 20-ig van lehetőséged projektjeid befejezésére és közzétételére. Ezt követően azonban az érintett projektekhez többé nem tudsz majd hozzáférni. Ez ugyanakkor a 2017. szeptember 20. előtt a Videószerkesztő vagy a Fotós diavetítés eszköz használatával közzétett videókra nem lesz kihatással.

A YouTube hivatalos közleménye szerint “ezeket a funkciókat kis mértékben használták, ezért visszavonjuk őket, hogy erőfeszítéseinket új eszközök építésére és más meglévő funkciók fejlesztésére összpontosítsunk.” A fentieken túl még néhány instrukció olvasható a tájékoztatóban, és ez a pár mondat: „amennyiben új szerkesztőprogram után nézel majd, tudd, hogy számos harmadik féltől származó, ingyenes és fizetős szerkesztőeszköz érhető el. Ha gondolod, keresd fel fórumaink és közösségi platformjaink egyikét, hogy megtudd, mit használ a többi alkotó.

Melissa Morris, a YouTube comminity mangere jelentette be a hírt, ahol picit részletesebben is felsorolta, mely funkciók maradnak, és mi megy. Az első ijedtség után meg lehet nyugodni: a legjobb funkciók, melyekkel a videóinkat javítani lehet, maradnak! Tehát továbbra is lehet majd videókat:

 • vágni
 • elhomályosítani
 • használni az audio library-t
 • szűrőket alkalmazni videókra
 • kártyákat és end screeneket videókhoz adni
 • feliratozni
 • hang effektezni
 • mozgó videókat stabilizálni, telítettebbé tenni, kontrasztot állítani, lassítani, stb.

Ami „megy a levesbe”:

 • a videó editoreszköz úgy, ahogy eddig ismertük a youtube.com/editor URL címen
 • és a korábban már említett fotós diavetítés funkció

A videómegosztó azt ígéri, hogy annyira „nem fog fájni” ez a változtatás, hiszen a Videószerkesztő eltávolítása után a YouTube videókezelő beépítve a meglévőkön túl új funkciók is elérhetők lesznek: a javítás, az elmosódás és más szűrők bővülni fognak.

Úgy tűnik, hogy a YouTube-os közösség két pártra oszlott, mert sokan olyan népszerű szerkesztőket használnak, mint az Apple Final Cut X vagy az Adobe Premiere, – és ők lehet, hogy most hallottak először a YouTube Videószerkesztőről – mások viszont a YouTube egyik legrosszabb döntésének tartják ezt a lépést, még petíciót is indítottak azért, hogy ne zárják be.

A „YouTube visszavonulásaként” is kicsavarható hír lehetne ez a bejelentés, hiszen a fényképes slideshow videók az Instagramon és Facebookon éppen fénykorukat élik, és nagyon sokan ott készítik fotóikból az ilyen kisfilmeket. A nagy kék konkurens a napokban jelentette be a Facebook Watch érkezését, ami tulajdonképpen a Youtube alternatívája. Az online videós piacon óriási pénzek forognak, mindenki fejleszt, szóval a funkciók törlését értelmezhetik egyesek visszavonulással.

De aggodalomra véleményünk szerint viszont semmi ok sincs! Diplomatikusan szólva, picit jobb marketingérzékkel mi akkor közölnénk ezt a „rossz” hírt a YouTube helyében, amikor az új fejlesztésekről már több részletet tudnánk bemutatni. Egyszerűen csak az történt, hogy miközben a Youtube asztali felülete és okostelefonos alkalmazásai is hónapról-hónapra sok apró, új fejlesztést kapnak, most végre a videós szerkesztő felületre kerül sor. 7 év után végre azt is „leporolják”, amivel mi, felhasználók, de a YouTube csatorna tulajdonosok is jól járunk. Az biztos, hogy a YouTube közösség hasznára lesz ez az újítás.

Annyit érdemes még magyarázatként a dologhoz hozzáfűzni, hogy tudomásunk szerint az Adobe Flash Player 2020-as „temetéséhez” köze van ennek a változásnak, hiszen a Videószerkesztő még a „flashes korszakban” készült, de már sem a Chrome, sem a Firefox böngésző nem támogatja, tehát már most külön be kell a flash bővítményt kapcsolni akkor, ha a Videószerkesztőt akarjuk használni.

Videószerkesztő alternatívák

Bármi is történjék, nem árt, ha vannak alternatíváink arra, hogy a legegyszerűbb videós igényeket ki tudjuk elégíteni. Videókat összefűzni, megvágni, effektezni ma már nagyon sok program tud, amit egy listába gyűjtött a Techacute, és pár szerintünk még hasznos szoftverrel kiegészítettük.

Böngésző alapú videószerkesztők

Ezek legnagyobb előnye az, hogy nem kell programot telepíteni a számítógépre, legtöbb esetben regisztrációt követően azonnal nekiállhatsz a munkának!

Videószerkesztő programok

Forrás:

support.google.com
productforums.google.com
techacute.com
tubefilter.com