A YouTube megjelenésekor a legtöbb felhasználó csupán egy olyan online platformnak tekintette a honlapot, ahol szórakoztató videókat nézhet. Azonban napjainkban egyre többen azért keresik fel a videómegosztó oldalt, hogy a tartalmakból hasznos információt nyerjenek, új tudással gazdagodjanak. Itt gondolhatunk főzéssel kapcsolatos vagy akár How to- típusú videókra, és persze nem feledkezhetünk meg az egyre népszerűbb DIY tartalmakról sem.

Azonban a hétköznapi praktikákon túl, a YouTube lehetőséget ad olyan szakmák, nyelvek elsajátítására is, melyre korábban nem volt lehetőség. Vegyük példának Joshua Carroll háborús veterán történetét. Miután visszatért Irakból, biztonsági őrnek állt, fennmarad idejében pedig űrkutatással kapcsolatos videókat kezdett nézni. Mindössze három hét alatt olyan magas szintre fejlesztette a matematikai, trigonometriai ismereteit, hogy jelentkezett egy virginiai főiskola fizika szakára. Amennyiben érdekel Joshua részletes története, a következő videót ajánljuk:

 

Az előbb említett példából is kitűnik, függetlenül attól, hogy rendelkezünk-e a tanulás feltételeivel, a YouTube közvetítésének köszönhetően, bárhol és bármikor hozzájuthatunk olyan tudáshoz, amire szükségünk van. Sok olyan EduTubert (edukáló YouTuber) ismerünk, akik bebizonyították, hogy a tanulás örömét szórakoztatóan is át tudják adni nézőiknek. Itt gondolhatunk a PhysicsGirl, az Osmosis vagy akár a magyar Walrusz csatornára.

Júliusban a YouTube vezérigazgató bejelentette, hogy nemsokára létrehozzák a YouTube Learning-et. Döntésük mögött az a cél áll, hogy támogassák mindazokat a tartalomgyártókat, akik azért használják a  YouTube-ot, hogy megosszák tudásukat a világgal. Továbbá azokat a felhasználókat is támogatnák új platformjukkal, akik azért látogatnak el a videómegosztóra, hogy tanuljanak.

A YouTube felkarolja az EduTuberek-et?

Egy igazán jó minőségű edukáló tartalom létrehozása rendkívül időigényes. Éppen ezért jelentkezik a YouTube egy új támogatói alappal, amely azokat az alkotókat karolja fel, akik a YouTube kiemelkedő edukáló tartalmait készítik. Első körben azoknak a YouTube csatornáknak elérhető ez az újítás, akik a legnagyobb névnek számítanak YouTube-on oktatási témakörben. Például ilyennek számít a TED-Ed vagy CrashCourse csatorna. EduTuberek között is találkozhatunk olyanokkal, akik már alkalmazzák az új támogatási alapot, mint Socratica vagy Linda Rayneir. Azok a tartalomgyártók, akik hasonló témában tevékenykednek és jelentkezni szeretnének a YouTube Learning Fund-ba, az alábbi linken tudják megtenni.

Új csatorna: YouTube Learning

A YouTube alkotóinak egyik jövőbeli célja, hogy a minőségi edukáló videók, vagy akár csatornák könnyebben megtalálhatóak legyenek, ezért indították el új csatornájukat a Learning-et. Amennyiben az érdeklődő néző rákattint erre a kiemelt felületre, olyan EduTuber partnerekkel találkozhat, akik hozzájárulnak a kurzusos lejátszási listákhoz. Összegezve, ez az új csatorna megkönnyíti a felhasználók számára, hogy oktatóanyagokat, DIY-videókat, ismeretterjesztő tartalmakat és készségalapú lejátszási listákat találjanak.

Ezen az oldalon fognak megjelenni – a YouTube-bal partnerséget kötött – edX videók, melyek majd a világ legnépszerűbb videó tanfolyamait jelenítik meg a YouTube felületén.

Kiegészítő információ azoknak, akik esetleg nem ismernék az edX-t: vezető online oktatási platform, amely non-profit módon kínál oktatási videókat a világ legjobb egyetemeiről és intézményeiből.

Bővített erőforrások és támogatás az EduTubers számára

2018-ban több helyszínen (Kaliforniában, Mexikóban és Brazíliában) is megrendezésre került a YouTube EduCon konferencia, mely azért jött létre, hogy az EduTuber-ek megismerjék az új erőforrásokat. Az előbb említett konferenciák ráébresztették a YouTube készítőit arra, hogy igazán igényes, tartalmilag is helyes oktatási videót bárki és bárhonnan készíthet. Így a 2019-es terveik között szerepel:

  • A YouTube EduCon kiterjesztése Európára és Ázsiára
  • Még több erőforrás biztosítása EduTuberek számára, illetve tovább fejleszteni, a mindenki számára ingyenesen elérhető Learning Best Practices összefoglalót.
  • Az EduTubers és a márka partnerek összekötése a FameBit alkalmazás segítségével. Így a EduTuber közösség könnyebben hozzájuthat olyan szponzorációkhoz, melyek nélkül nem tudnák megvalósítani bizonyos videós ötletüket.

Bár lehet, hogy nem minden néző válik tudóssá vagy profi szakáccsá azután ha megtekinti a videókat, de az garantált, hogy egyre nagyobb lehetőségek állnak azok előtt, akik tanulni szeretnének és tanítani szeretnének a YouTube platformján.

Tudtad? Itthon is egyre többen kezdenek edukáló tematikájú csatornába. Ha nem ismertél még ilyen magyar YouTubert itt az idő, hogy belenézz a videóikba: