A YouTube alkotói munka legtöbbször csupán hobbinak, vagy egy kreatív alkotásnak tűnhet, mégis komoly felelősséggel jár. A tartalomelőállítók egy kiterjedt és befolyásos közösség tagjai, így a YouTube biztosítani kívánja számukra, hogy a YouTube-irányelvek világosan érthetők legyenek, és minden alkotó felelősségteljesen használhassa befolyását a YouTube-közösségen belül.

A platformra feltöltött valamennyi videónak meg kell felelnie a YouTube Általános Szerződési Feltételeinek és Közösségi irányelveinek. Továbbá ahhoz, hogy a videók jogosultak legyenek bevételszerzésre, meg kell felelniük az AdSense programszabályzatának és YouTube Partnerprogram irányelveinek is. A hirdetésre való jogosultsághoz a videóknak meg kell felelniük a hirdetőbarát tartalomra vonatkozó irányelveinknek. Ezek az irányelvek együttesen alkotják azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák, hogy mit tölthetsz fel, oszthatsz meg és fordíthatsz bevételszerzésre a YouTube-on. A szabályokat figyelmeztetések segítségével tartatjuk be, amely figyelmeztetések felhalmozódása a csatorna megszüntetését is eredményezheti.

Az előbb említett közösségi irányelveinken alapuló figyelmeztetési rendszer mellett minden alkotónak szem előtt kell tartania a YouTube közösségére kártékony hatással bíró, súlyos és példátlan cselekedetek következményeit. Annak ellenére, hogy az ilyen esetek ritkán fordulnak elő, hatással lehetnek minden YouTube-felhasználóra, és alááshatják az alkotók és hirdetők közötti bizalmat.

A YouTube irányelveinek súlyos vagy példátlan megsértése

Azok a Youtuberek, akik megsértik a  YouTube-közösség irányelveit elveszíthetik hozzáférésüket az alkotói jogosultságokhoz és annak előnyeihez. Erre akkor kerülhet sor, amikor az alkotó súlyosan, illetve többször is megsérti a közösségi irányelveket. Továbbá ilyen bűntetéssel járhat az is, ha a YouTuber kísérletet tesz olyan videók bevételszerzésre történő használatára, amelyek súlyosan vagy példátlan módon sértik a hirdetőbarát tartalomra vonatkozó irányelveinket.

Természetesen minden eset egyedi és előfordulhat olyan is, hogy a Közösségi irányelvek helyenként félreértésre adnak okot. Ezért ha egy általános szabályként mondhatjuk azt, hogy olyan esetekben tekinthetünk úgy egy tartalomra, hogy az súlyosan és példátlanul sérti a Közösségi irányelveinket, amikor egy alkotó például: ízléstelen tréfát űz, amely testi vagy lelki traumát okozhat másoknak; erőszakra vagy gyűlöletre buzdít bizonyos csoportok ellen; kegyetlenségről tesz tanúbizonyságot; vagy közszemlére teszi mások fájdalmát megtekintések és feliratkozók szerzése érdekében.

A YouTube-közösségre kártékony tevékenység következményei

Amennyiben egy alkotó súlyos mértékben megsérti a Közösségi irányelveinket, ennek következményeként ideiglenesen a YouTube felfüggesztheti a tartalmain megjelenített hirdetéseket, elveszítheti hozzáférését az alkotói programhoz, valamint elveszítheti jogosultságát arra, hogy videói megjelenjenek a Felkapott lapon. Ha azonban a cselekedet példátlanul súlyos, ismétlődő, illetve emellett kártékony szándékkal párosul, akkor az szigorúbb és hosszabb ideig tartó következményeket vonhat maga után.

A következő büntetések ideiglenesen, valamint meghatározatlan időre kivethetők, a vizsgált cselekedet súlyosságának fényében:

  • Prémium besorolású bevételszerzési programok, promóció és tartalomfejlesztési partnerségek: A felhasználót eltávolíthatják a Google által preferált szolgáltatásban részesülők közül, emellett YouTube felületét felfüggeszthetik, visszavonhatják vagy eltávolíthatják.
  • Bevételszerzési és alkotói támogatási jogosultságok: Az alkotói csatornák elveszíthetik jogosultságukat a hirdetések megjelenítésére, bevételszerzésre, valamint esetlegesen eltávolíthatják őket a YouTube Partnerprogramból.
  • Videóajánlások: Az alkotók elveszíthetik jogosultságukat arra vonatkozóan, hogy a rendszer ajánlja tartalmaikat a YouTube-on, például a főoldalon, a Felkapott lapon, vagy a Megtekintésre ajánlott videók között.

Az előbb említett következmények az adott esettől függően változhatnak. Az irányelvekkel foglalkozó szakértőink minden esetet felülvizsgálnak, és tanácsot adnak velük kapcsolatban, emellett értesítik azon alkotókat, akiknek a magatartása jogosultságaik korlátozását vonja maga után.

Ezekkel az irányelvekkel nem az a szándéka a YouTube létrehozóinak, hogy megmondják, milyen tartalmat hozz létre – a YouTube-on minden alkotó egyedi, ami hozzájárul a platform vibráló élénkségéhez. Azonban a platform készítői elkötelezettek amellett, hogy megismertessék a  YouTuberekkel a honlap irányelveit, és lehetővé tegyék számukra, hogy ezen tudás birtokában felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni tartalmukkal kapcsolatban.

És, hogy miért is fontos kiemelni az alkotók felelősségét?

A legtöbb YouTubernek nagy számú nézőközönsége van, ami hatalmas felelősséggel jár, hiszen nem mindegy mit és hogyan kommunikál számukra. A tartalmak nagy része intenzív reakciót vált ki a nézőkből, gondoljunk itt akár a rajongásra. Továbbá fontos megemlíteni, hogy a nézők többsége kiskorú vagy fiatal felnőtt, mely korban az emberek igencsak befolyásolhatóak.
Ha egy alkotó valami kártékony tartalmat publikál – például ha olyat cselekszik a videóban, ami a nézőket traumatizálhatja, vagy úgy kommunikál benne, hogy elősegíti vele az erőszakot vagy a gyűlöletet valamilyen csoport felé, esetleg kegyetlenség, mások fájdalmát mutatja be szenzációhajhász érdekek miatt – tartósan károsíthatja közösségét, beleértve a nézőket, más alkotókat és a külvilágot. Ezért is tartja fontosnak a YouTube csapata, hogy egyre jobban odafigyeljen azokra a tartalomelőállítókra, akik nem tartják be a YouTube-irányelveket! A közeljövőben is várható, hogy a honlap egyre hatékonyabban fog fellépni az ilyesfajta jogsértések ellen.